Dec 25, 2007

. Dec 25, 2007 .



sparkling ...







im still standing ... hmm

(Read More..)

pulang + exam

.

salam lebaran .
lebaran dah lepas daa..

pokoknya udah bape lama kecolongan kat umah retak aku nie . ngn cuaca hujan cam tak nk berenti hari ini . aku tahu Hujan itu rahmat . tapi umah aku masuk air kalo hujan . dari semua celahan retak . so byangkan dari pukul 3 pagi tadi hujab sampai 4 petang pon cam petanda hujan berenti mmg tak kelihatan...banjir2..aku lari umah..huhu

(susah nye nk tulis bek2)

2 benda aku rindu sangat skrang .
1) aiman
2)laksa asam . heheh

ok . dalam aku busan2 cuti . keje bukan men byk . tambah lagi ngn habuk buku yg perlu dibersihkan dgn membacanya . aduh ... ayuh2!

"uma kamu mahu makan ape hari ini . sy masakan"

haritu dah tulis panjang2 dalam blog . siap upload gamba agi . huhu . tapi tak post . sebab masa tak mngizinkan . kna jmp seseorang . so dah save . tapi lupe nk bw thmdrive . aduh . minggu lepas mmg best .
dengan Mesian Nyte and Depa Nyte . mmg hujung minggu yg sangat best . sketsa yng agak lawak .. aku enjoy gile ... tym dinner tuh mmg aa makan byk2 . siap ngn tupperware bawak blik~ huhu ..

skrang musim sakit . jiran blkg umah aku kena denggi . mmber aku semua sakit tekak . aku ngn demam agi . han dengan.....huh ...han aje yg sihat! . cis!
hari makin sejuk ...

insyllah aku akan pulang 11hb nie . cuti kejap aje . rindu sangat kat famili . hehe..
kalo ade rezki kita bersua nnt di...Malaysia


sebelum balik kena blaja dulu!..nk exam maaa...

(Read More..)

Dec 12, 2007

malas kurus!

. Dec 12, 2007 .

a'kum kepada semua

aduh .

semua berdasarkan fakta . benda yg kita tahu kebenarannya . benda yg kita lalui dan kaji . bukan benda yg kita dengar2 . khabar angin . dan cerita2 . huhu

alhamdulillah .
"camne ko bertahan aa? "
"sape kate aku bertahan . aku turut sengsara . "

detik demi detik kita sama merasai tekanan itu . kebosanan . tensen . kerja . aduh . hm
cma takut jika semnngat dan kemahuan pupus dan tumpas pada kemahuan nafsu . aduh .
Ya Allah , .... berikan kekuatan ..


aku bangun2 tadi member bgtau kelas mula lmbat . aku siap2 . tgk2 dapat msg kelas dah nk habis . aku pelik . hm . Ya Allah . hm . aduh .
"jgn biarkan kemalasanmu memakan dirimu . jgn biarkan malas mu jadi gemuk "


aku nk kurus terurus .
aduh..~

(Read More..)

Dec 5, 2007

ilmu pressure

. Dec 5, 2007 .

a'kum kepada semua famili bloggers

tgh burak2 kat simpang .
"inilah kali terakhir cuti . kalo nk balik kena balik skrang . nnt takde cuti dah . ko balik aa habis sem kang . kalo ko ade remed habis cuti ko . tambah agi tahun depan kena datang awal , nk kena buat kittas baru . bulan ini ade yg ko leh balik tul2 balik . tiket pon tgh murah . ramai lak balik . leh save kos . gile aa .. korang mesti balikkan nnt . rugi wOo tak balik .... uma! ko sure blaik kan?.."

muka blur
"hah!...err..ape?...haa..tak2..tak balik"
"sampai bile ko nk dOk sini? . ko tak nk blaik ke? . ko tak prnah blik agi kan?"
"sampai bile aku perlu..."

pening aa bape minggu nie . bukan ape . aku cam byk kena blaja . selalu aje teringat pesan abang faez
"kalo abg kat tmpt koran skrang sure abg leh skor . korang aje yg malas"
adeh..lepak aa bang .

aku masih tidak begitu sihat sepnuhnya dari dulu . luka maish blum terubat . jjust amik ubat mnghilangkan gejala . huhu . hm . permintaan yg kecil aje ... ntah aa~

dalam seminggu dua ini aku blja byk bnda . btul pressure buat orang brubah . kebaik atau tidak itu terpulang kpd cara dier mngawal pressure itu .
dan btul information is power . hm ..

nk jadi power ranger? . jom cari ilmu / information byk2 .

"knp ko tak nk bgtau?"
"bgtau just sedapkan hati ko bukan hati aku ..."

hu..nk ponteng klass sat.

(Read More..)

Nov 28, 2007

psycho is not crazy

. Nov 28, 2007 .

Ya Allah berikan dia kekuatan
Ya Allah berikan kami ketabahan
Ya Rahman...hm

a'kum

muka aku cam psychothic ke?

dalam kelas aku . antara dosen yg mngajar aku adalah dosen pakar psykologi . ya mungkin kamu leh kate mereka sedikit psyko . tak buleh salahkan mereka . seorang pelajar dikehendakki untuk berjmp dgn dosen ini dibahagian psychology .
maka pelajar ini . meluangkan masa disana . melihat orang2 gila dan "sakit" . balik2 . pelajar itu berubah ... hm . . (cuak)

pape pon

dosen ini masuk kelas and benda yg dia ajar sungguh mnarik minat aku . bukan ape . di cakap tentang benda sbenar . realiti . bagaimana manusia mmg wujud abnormal stress atau mental behaviour . dan2 benda2 camtu aa
aku takde aa minat . tapi just tgk cam ade kaitan ngn manusia pelik keliling aku . termasuk lah aku . huhu .

so dalam kelas . pernah ak korang ade soklan2 yg takde aa bodo . tapi kengkadang unrelevent and takde kne mngena . just benda tuh cam tanggapan luar jangkaan ... hm ..

cam knp kita lari bila anjing kejar kita . kita tak tahu pon anjing tu nk buat ape kat kita . kita assume dier cam mara atau nk gigit kita . tapi mungkin anjing tu ske n nk bermesra ngn kita .
soklan ini mmg kuar dalam kelas . aduh ..


yg aku pelik2 . kebykkan soklan dier akan bg penjelasan . aku cam biasa selalu men ngn lukis2 anatomi orang lidi . ngn figure2 yg mnngncam . tiba2
"kamu . apa pendapat kamu dalam situasi ini"

erk .
(bg jawapn cam malas n cuak)

"hmm .. BGUS! .. .... ... BAGUS! .. saya ske pelajar sebegini .."
ini takde hal sangat .. tapi persoalan dier selepas ini buat aku takleh tido malam ...
"kamu mahu jadi psychiatrist? ... ada masa datang temu saya di kantor saya"

adeh!


so aku tersenyum . bangun dari kerusi .
"ya pak ! saya bisa !"
ia berterusan....

huhu .
bukan selalu jadi orang gile kan? .. huhu





(post lma dari alexumar.blogdrive.com Oct 07, 06 )
Mampukah rayuanku ini membuatkan ia kembali
Setiap kemanisan cinta yang tulus dan suci
Hadirkanlah sekali lagi cuma agar bernyawa cinta semula
Maafkan aku andai keterlaluan pintaku ini


a'kum..salam ramadhan
skrang nie kerajaan mesia tgh sebOk psl pRog berbudi dan berbahasa..samthing like that..
tapi ramai yg kata 'kita' nie malu tak bertempat...kengkadang tak malu lansung..
kalo pasal nk bangkit keatas..majukan diri..perlukan usaha lebih..time tuh kita malu..
bile time benda yg patut buat..time tuh kita malu..

tapi kalo cite pasal lubuk yg femes ngn maksiat , pesta memabukkan dan pemakaian ala barat ... time tuh kita tak rasa malu..
bile buat rambut tercacak2..muka ala2 gothic..time tuh kita tak malu..
bile (entry diedit)...dan byk2 agi~..time tuh kita tak malu..


Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:
"Sifat malu itu akan menghasilkan kebaikan".





saya malu..
"takde hidung ke?"




Gerak balas Nasti
definisi
- pergerakkan bhgn tertentu tmbhn trhdp rnsngan luar.Arah rnsangan tidak menentukan arak gerak balas..
ransangan sentuhan - Seismonasti - pembukaan dan penutupan daun pokok semalu dengan serta merta apabila disentuh
ransangan suhu - termonasti - pengembangan dan pengucupan bunga mengikut suhu persekitaran
ransangan perubahan siang/malam - Niktinasti - pengembangan dan pengucupan bunga mengikut perubahan siang malam iaitu perubahan keamatan cahaya dan suhu


apa ransangan yg membuat anda bergerak balas?



(Read More..)

Nov 25, 2007

gegar tekanan

. Nov 25, 2007 .

a'kum kepada semua

awalan .
ksara : saya lupe aa.. tapi tgh ingat balik . hahah~

ok

dengan adanya konflik atau tekanan , pressure , ia akan mnyebabkan perubahan . perubahan baik atau tidak itu terpulang kepada kita untuk tentukan .
menjadi masalah apabila kita tak menempuhi tekanan atau pressure itu . membiarkan bukan satu solusi . buat tak tahu bukan satu jalan penyelesaian .

kekerapan gempar kat sini meningkat lak . 2 hari lepas tgh lepak tgk anime , gempar . malam tadi tgh dok atas katil memikirkan hari esOk . gempar . pagi ni , penat2 aku kemas umah sat , and basuh baju . aku dok atas katil aje ... gempar agi .

semua berskala kecil . tapi still terasa . macam baru nek rollercoaster 10 kali . kepala pusing . n try aa jalan lurus . (cuba baru tau!!)

so pagi tadi agak kuat aa . aku ingat kejap aje . tapi gegar tak berenti .
"mar!"
"yo2 ... rasa?"
"jOm2 kuar ."

keluar umah , masih gempar skit agi .

seperti biasa selepas gempar yg kuat . semua dok depan tv untuk berita gempar susulan ke . amaran ke . msg semua yg bertggungjawab untuk keterangan . fuhh ....
tadi ok aje .

biarpon gegar seribu kali pon . kalo hatimu tidak gegar . apa gunanya . kita tidak mngambil pengajaran .

"... bOok tiket awal . just balik ble u think is best . "
aduh! . hm . masalah kewangan selalu melanda akhir2 bulan . keadaan ini wujud bila penggunaan wang tidak dibendung pada awal bulan mnyebabkan kesengkekan pada akhir bulan . ayuh menabung untuk mangsa gempar!


masih dalam status blur and berjaga2
jangan mngsalah tafsir perkataan "kompak" . besarkan kan skop . jgn sempitkan minda pada certain perkara atau kejadian .
ayuh kOmpak!

skrang musim sakit . aku dah sakit . boss mess dah sakit . dan ramai kawan2 aku sakit gak . semua takut jadi mngsa denggi aje . sini femes sakit tuh . aduh . seb bek aku dah pi cek . ngn seniOr koAs . menunjukkan aku hnya sakit biasa a.k.a demam padang ( demam mengada ) hihi

aku tau kita ske nk nmpk power . aku tau kita ske nk nmpk lagi bagus dari orang lain . tapi harap2 jgn aa cam . ego laks . cam baget bagus sangat . ske aje nk jeles kan orang . kan best kalo kita kongsi2 benda best . ade cite best , kita kongsi . huhu .
just aku selalu teringat ade pakcik kat surau aku tegur aku tym aku burak2 ngn ham . tym tuh aku tgh gelak2 ngn ham . tambah agi ngn kutuk2kan tidak membina aku . huhuhu ..

"kamu abang? . kecik yek kamu.."
eh..bukan itu yg penting dier cakap .. tapi saje nk cakap . sebenarnya ini
"idup kan cam roda . kengkadang kamu best kat atas . tapi ade masa kamu kat bawah . bila itu berlaku . sape nk bntu kamu kalo bukan orang yg kat atas . sebab itu bila kita kat atas . jgn lupe untuk mlihat merekat yg kesusahan di bawah . tulung sama2 "

"ko lurus bendul yuk uma?"
yup! . lurus sangat . aku mentafsri apa AKU dengar . apa aku NMPK . apa aku DSKSI .
kita kan budak medik . kita bukan budak sastera ke , enjin ke , atau len2 . kita tak perlu kata2 manis , ayat berlapis , atau terselindung , JUST straight to the point . terus aja . mentafsir dari fakta . mentafsir apa yg nyata .

*buzz..
(msg)
"gud mOrning ...bla bla bla..... harap umar sihat . and tenang "
(reply)
*buzz
"pulsa anda tidak mencukupi untuk mnghantar msg ini"


senyum

(Read More..)

Nov 20, 2007

pandang hujan~

. Nov 20, 2007 .

a'kum
saje nk tulis byk2 .

tenangkan hati , bykkan berdOa , sentiasa bersedia , tabah menerima .

senyum aja .

aduh , skrang musim kawen ke? . kat sini tgk iklan rokok kat indon . tunjuk muka orang tgh frust , bawah tuh tulis
"kapan ? , kapan... kapan kawen?"
disudahi dengan
"enjOy aja!..."
pemikiran yg pelik . hahah ...

bukan mudah untuk tidak terpengaruh dengan pemikiran2 dan idelogi manusia . kita kena kuat skit aa . berpegang pada ALQuran and Sunnah . sentiasa meneliti setiap keputusan . berserah padaNya .

tadi hujan lebat pulak . tym aku tgh layan tulis blog . baru hujan . habis sore nyanyi lagu Hujan . rupanya hujan turun bile tulis blog ..

tak makan agi.
peace . nnt ade masa tulis2 agi .

alex pandang depan!

(Read More..)

komen perpecahan ..

.

a'kum kepada semua bloggers

frekuensi memegang komp and update blog makin lama makin berkurang . ntah a . kengkadang keadaan sungguh tidak mngizinkan . tp hamdulillah aku cuba dari hari ke hari untuk trus istiqamah ..

harap maaf kepada semua pengunjung blog . blog lma tak update .

sudah masuk minggu kedua cuaca masih panas dan terik . kalo kuar umah cam kena bakar ngn baju sendiri . aduh . tambah agi air asyik habis aje . dehidrat abis . tambahan agi kerajinan yg agak kurang kerana makan yg byk . kate nk gemuk kan? ... tapi pergerakkan dah terbatas . dOk umah cuba untuk gemuk .

"saya makan bila mOod baik . bila awak nmpk saya kurus insyllah awak tahu mOod saya camne.."

hm..

aku rasa aku ade masalah genetik . sama cam abah aku . aku takut . tak nk cakap ape2 . mungkin botak tgh ke (waaa!! sungguh macho!!) ... huhu..

banis kate nk top blog . "mmbawa manfaat kepada insan lain "
"blog banis manfaat untuk saya ... " huhu ..


Ya Allah bantu lah aku mencari kebenaran . dan mudahkan perjalanan aku ini . pertemukan aku dengan sahabat yg mmbawa aku kepada kebaikkan dan sentiasa menasihati aku dalam aku kejahilan .

semua orang idup atas pendirian . semua orang leh cakap ikut hati mereka . senang kate cakap senang aje . tapi hakikatnya , yg mennggung = orang lain .
manusia mmg ske tgk kesalahn orang lain . melihat lope2 atau kekurangan dan mnyatakan seperti dialah paling betul . Ya Allah , apatah lagi mnyatakan dalam orang ramai bagai nk mnjatuhkan seseorang . bagai sengaja mnunjukka kelemahan depan orang ramai .

setiap manusia sentiasa tidak lari dari kesalahan . dan manusia sentiasa/mudah aja mencari kesalahan orang lain . knp semua ske komen aje? .
bg aku , mncapai satu keadaan perfect mmg mustahil , tapi usaha mencapainya adalah satu kemestian . biar kita rasa sempurna usaha kita dalam mencapai kesempurnaan

aku sangatlah respek manusia sebegini . tapi ..
kenapa kita menonjOl kan kesalahan , kekurangan seseorang? .
senang kate camni . kita nk komen , tapi kita tak bntu . kita ske aje cakap kesalahan , tapi kita tak tolong sama2 dalam mengurangkan kesilapan .

orang cakap pandai . bila buat tak nk . pastu cakap byk . komen seribu . alasan penuh . pastu komen2 . malukan orang . tonjol kesalahan . aduh....

Ya Allah , berilah hidayah ... jgn lah sifat ini idup dalam diri aku .


Zhon.
sangka baik kepada orang . dalam byk2 hal , ayuhlah kita bersatu dan mencapai satu kesefahaman untuk mewujudkan sesuatu yg bagus .
jgn lah selalu sangka aja . jOm tolong skali jom...ayuh!..huhuh..


melihatkan manusia berpecah hnya kerana cerita2 yg mereka dengar . hnya kerana salah paham benda yg kecil . kerana benda kecil , masalah besar sukar untuk diselesaikan . kalo kita ade percanggahan pendapat , jOm sama2 diskusi , sama2 bncg bek2 . kate budak2 PBL kan . ... huhuh..

Ya Rahman , satukan hati - hati ini .

semua tak nk mengalah , semua ego , semua pentingkan diri sendiri . semua tidak akur keputusan pada ketua . huhu...

"aku yakin ngn ko . tenangkan hati . byk lagi dugaan dOk atas nie ..."
huhu


"aku nk putus asa aa . tgk budak2 cnie cam .... .... ..."


alex tak pandai berkata2 .
aku lebih ske jika aku salah , mereka bgtau aku salah . kita diskusi .... huhu ..
cukup lah dengan "kata blakang2"

(Read More..)

Nov 13, 2007

panas bersih

. Nov 13, 2007 .

a'kum
sedikit panas skrang . minggu lepas hujan aje memanjang . cam waktu maghrib aje . terus hujan lebat . huhu . skrang ... adeh . panas .
dok kat atap , sambil dengar lagu Hujan . mnharap hujan turun
hamdulillah aku masih buleh online . walalu pun cam bz skit . poyo.

pape pon . berharap semua warga bloggers bersih...


---------------------------------- ------------------------------


sambung balik

semalam selepas aku jalan2 ngn ed pi bli barang semua . menyedari basikal aku bukan dalam keadaan terbaik .
awalnya aku mmg tak nk pun kua . just nk habiskan masa dok atas katil sambil baca buku2 atas tgk gmba aiman . tapi sedih tgk kawan aku kena bawak barang byk2 sorang . aku ikut .
tak tahu aa tapi aku mmg tak nk nek beskal . perasaan yg sangat tinggi nk nek angkut . tapi mmbe nk nek beskal .. aku ikut aje aa..

punye kayuh cam gile . nk blaik cepat . pedal tercabut n lnggar tebing tepi . mnyebabkan sedikit tercampak kedepan . mnggelabi..
akibatnya . luka yg agak dalam . dan gelak yg tak habis ... mmg cam lawak.

hakikatnya . biar susah tapi tak exsiden . dan sila cek kenderaan anda sebelum menuju ke destinasi .

aku minta maaf kepada insan2 yg aku buat mereka sedikit terasa atau marah . takk pikir sebelum berkata . h m . minta maaf semua . akan ku teruskan perjuangan yg masih belum selesai!...


kat sini byk benda/mknn baru yg aku jmp . tapi aku paling ske er nie .. sedap . saje promot . tgh haus nie .. panas ..

tea with shocking soda!!

(Read More..)

Nov 9, 2007

terjun library

. Nov 9, 2007 .


a'kum
salam sejahtera kepada semua bloggers .


alhamdulillah . beryukur dengan nikmatNYa . masih boleh menaip dan menahan segala ... benda yg ptt di tahan .. nyum3

"r u ok man! .."

hahah . alhamdulillah makin hari makin aku tahu . so aku ok aa generally . and dompet aku ilang gak satu hari . so lepas tu jmp balik . aku ok aa . huhu .tensen bile dompet ilang . and mula assume tercicir . mula track balik perjalann sebelum . tau2 . duit dah ilang . gamba ilang satu (mungkin pencuri itu perempuan..waaa) . seb bek dompet pon nipis tak berduit . huhu .ilang 2ribu = 80sen .

so , hari ini aku bangun hamdulillah sangat lah lmbat . sangat lmbat . bukan lmbat tuh ... lmbat agi . haha . mungkin sebab tercemarnya pemikiran buat aku tak nk bgn . so aku tido . pape pon . bangun2 aje .
"mar . ade lauk . dal hanta "

thx

lagi beberapa hari kawan2 aku pulang dari mesia . harap mereka dapat ape mereka mahu .
"ko balik jgn lupe enjoy habis2 . tak byk peluang nk balik .. nnt balik leh cte kat aku "
"ko camne lak sini? "
"aku ok aje . mane2 enjoy ... "
(gelak)

haritu pergi lubuk tempurung . gile aa er terjun dier . buat aku fikir dua kali . tapi er mmg sejuk and best gile . hamdulillah aa . dari dok umah tgk naruto yg byk gile and cam tak nk habis aje .
penat aku upload gmba kat mulitply

http://alexumar.multiply.com/photos/album/18/lubuk_tempurung

nek angkut lma gile , ngn ojek bawak cam gile . trekking , curam gile . cuaca tym tuh panas . tapi semua berbaloi .



" ..... is offline "
eh?..tibe2 . nyorok ka?

pape pon . aku just nk saran kan kawan2 aku supaya tidak bermain dengan api . walau pun kami tahu kamu semua tensen atau pape . hampir terbakar meja . plz bgtau kawan2 anda jika anda mahu buat samthing nuts . cam bakar tisu atas meja ke . atas saje tgk kecepatan meja makan untuk terbakar .. aduh ..

"weh . ko buat ape tuh? "
"just nk tgk cepat mane kayu meja nie terbakar .. "
huh?

sesemngat mane pon aku , hamdulillah aku masih lagi laa pi library . selain dari tanda kedatangan , ini lah tempat aku dengar lagu . tmpt tuh akustik dier buleh tahan aa . aku buat research lining lagu dgn aman . tambhn lagi ini lah tempat paling best untuk tido . wah2 . sejuk . senyap . ide susun buku and tido mmg berkesan . tambh lagi cewe2 yg rajin kebykkannya hamdulillah cakep sungguh
aku sungguh bersyukur . library sungguh aku gna sebaiknya ..
... ... owh! .ha..dan aku stadi di situ . ha . itu selalu aku lupe~ .
=P

memandang kan semua orang dah nk habis xm . maka byklah blog2 yg berupdate . makin byk aku surf blog . and klik link , makin byk blog yg aku ketemui . cam kenal . tak tahu lak ade blog . nnt aku linkkan .

penat tunggu upload gmba .

"uma .... uma .... uma!!!"
huh
terkejut gile . abg shashi tegur aku . aku tak perasan . aku makin khyal depan komp nie . bukan buat ape pon.
"abg tgur tak dengar..bz ke.."
"tak . just ... termenung.."

( wah .. jujurnya )

aku nk pi amik anime sat .
nnt cite lagi . peace . stop global warming .

alex cuba berubah

(Read More..)

Nov 7, 2007

bazir masa silam

. Nov 7, 2007 .

ok .
hampir byk masa mmbazir depan komp buruk nie . aku masuk buleh kate semua blog yg aku kenal . tpai tak baca pon . tak read pon . tapi tgk pon . habis load trus tutp . hm .

tak meletakkan najis/jerit/jejak kat shout box pon . hm . knp ini terjadi aa?
persoalan oh persoalan

sakit tengkuk . plz jgn letak gmba senget . terkehel leher..serius!

samthing just kita tak leh nk ubah . samthing kita tak leh nk buat pape .
benda dah berlaku . keputusan telah kita amik . dan kita kena idup dengan hasil nya . bukan nk cakap kita mnyesal . mungkin kita buleh buat samthings better . n make things and hearts ... good

"kalo leh patah balik . apa aku nk buat?"
"aku nk balik and makan byk . saya nk gemuk "

pape pon . jgn keruhkan apa yg mmg keruh . mengeruhkan kedaan dengan tokok tambah dan benda yg sudah tidak penting hnya lah mmbuat kan kita pandang kebelakang . sedangkan apa yg depan kita paling penting . apa yg dah lepas ... lepas .

amik pengajaran . fahami mistakes/succes . and try to do better .

"just nk cakap sori"
"apology accepted"
"sure?"
"yup"

"ngntuk...jom tido"

aduh . try to fokus ... try to fokus ... try again ... and again ..

alex still trying

(Read More..)

tak stabil ka?

.

a'kum
tgk2 bawah2 . bukan bawah meja . post bawah tu . cam tak stabil aa aku nie .
kejap hepi . kejap cedih . kejap pms (?). dan lelain .

hei! .. come on aa uma! ..

bangkit.senyum.tempuh.jgn lari


"u plg cute ..."
hei! ape nie! takde kena mngena!

(Read More..)

Oct 31, 2007

. Oct 31, 2007 .

(Read More..)

operasi senyum

.


just senyum dan terus idup . huhu

terima kasih semua .

kita jmp lagi k nnt!

bawak ole2 dari mesia k!



ed! jom kita lakukan operasi! . huhu

(Read More..)

Oct 29, 2007

busan tapi hepi

. Oct 29, 2007 .

a'kum
salam ukhwah kepada insan ,

hamdulillah , alhamdulillah , alhamdulillah
aku bersyukur dengan perasaan hepi aku ade skrang..

aku selalu tgk kawan2 aku ngn perasaan mereka . marah . bengang . tensen . mnyatakan , and mengharpkan suatu perubahan keadaan agar things jadi lebih baik .

"kan best kalo gini . aduh..tensen"
tak pham...huhu

semenjak aku dOk sini , aku di pesan supya sentiasa ade bnda nk buat , atau aktiviti . kalo tak sure akan mengalami kebosanan yg amat yg mungkin membunuh
"sini busan giole . tgk aa . bukan ade pape . ko tgk angkut ajee aa tiap hari "

huhu .
so baru2 nie aku ikut progrm pi jalan2 pi bukit tinggi . aku just nk rasa benda lain . suasana lain . turun2 bas aje
" wah2 . dapat gak kuar Padang yg busan "

byk program best berlnsung . ngn cuaca gile best . ngn kolam air dari bukit mngalir jernih and sejuk . ngn villa yg gile smart . ngn kawan2 yg gile best . enjoy gile aa . untuk sedikit masa itu . aku mersai keseronokkan . senang gite best aa.. skema pulak ayat .

aku tnya mmbe aku
"ko ok ak .. "
"aku busan aa..busan aa sni "

huh? . busan gaks? . ape lagi ko nk nie? huhu..

kenkadang bukan suasana persekitaran kita . tapi attitude kita . jgn terlalu mudah nk amik tanggapan awal . huhu . awal2 dah putus asa and cakap "aduh..busan" . maka semua akan jadi busan . semua akan jadi tak best .
takkan nk harapkn suasana nk bestkan kamu . kamu kena bestkan apa yg kamu ada . jgn kata sebab sesuatu takde maka tak best aaa semua . bersyukur dengan apa yg kita ada . dan "hav fun wif it "

"ko tak leh nk bergantung kat orang sangat"

hahah .
aku bersyukur sangat2 .. aku hepi .

sampai umah retak aku .
"uma , plz makan byk skit . kamu makin kurus . tuh laa hepi sangat . "

alex nk jadi gemuk!!!

(Read More..)

Oct 26, 2007

today

. Oct 26, 2007 .

hari ini hari bersih

"ape carut2!!"
"saya tak ske orang malaysian carut"
today no carut cerut

"dont judge a book by its cover ok..~"
today , no discriminate

"sape bg komen kutuk , aku tak approve"
today , no stupid komen

"oke im bad in geography.."
today . no talking about geo

"nek beskal ngn ken plekat elok2"
today . no kain plekat + beskal

"stop calling me 'boss!!~"
today . stop calling people boss!

"aku nk jadi pandai cam asma' , wan , tame , cam mereka"
today . try to be like ***** . smart and cubby .

huahua..
"jgn gelak sangat"
today , jgn gelak sangat...

hahahah .

(Read More..)

Oct 25, 2007

exam mode

. Oct 25, 2007 .

a'kum semua . rasa cam lama lak tak usik komp nie . laptop pon dah elok . kerja buleh jalan
"plz gna laptop sebaiknya k"

aku mengucapkan selamat exam kepada semua rakan bloG
"hati2 ketika menjawab,anda mampu mengubahnya. .."
hahah...

sempat tgk gmba raya . aiman so cute . so clever . hm..
hahah .



habis semua member dah balik dari cuti raya kat mesia . baru aje mula kelas . aku terdengar bisikan2 gossip
"2 minggu agi .. "
"tak laa.. 3 minggu agi "
aku pon dengan sengaja mncelah
"ape kes?"
"cuti .. nk balik mesia .."
"huh?"


wah2 . budak2 nie . takleh senang dok kat sini . pikir nk balik aje . huahua . mungkin mereka ade mesin cetak cash blkang umah . huhuhu
nnt aku bli satu gak ..

"umah aku mungkin nol aa . aku lepak umah ko nnt leh . smua blik agi aa.."
no hal aaa!!!..

huhu . aku bukan tak nk balik . tapi parent aku baru aje sampai kat Padang nie . Abah , Ummi and aman . tq umi abah datang . luv u ..huhu..
"abah jOm nek motor jalan2 padang .. hahah"


nnt ajak mech race ngn aku . nek angkut


alexumar fokus d^ ^b

(Read More..)

Oct 20, 2007

negara jacka**

. Oct 20, 2007 .

''Allah tidak menilai natijah , Allah nilai usaha die kan...''
terpendang lak kat Introspeksi iman by Syamil

huu..

dulu masa aku muda2
''sape ade blog..angkat tangan''
mungkin aku rasa sorang aje , dan aku tak angkat sebab malu jadi minoriti

skrang
''sape takde blog..angkat tangan''
mungkin yg takde pon malu nk angkat sebab jadi minoriti..

harap semua isitiqamah
''semua ade pendapat masing2 , ade benda yg buleh dikatakan . tp tiada wasilah''
hm..

hari ini aku sedar yg aku perlu lebih kuat dalam apa jua . semua makin gile . semua makin insane . aku kena cuak skit . aku tak nk termenung dalam kecuakkan
''minum extrajoss!....''

btul ke , kalo kita cakap kat depan ngn kata2 kebaikkan . maka orang yg mendengar akan cuba tutup telinga? . malah menjadi lebih baik .
bagai saat ade orang berkata baik sedikit tym itulah trigger dier punye anger and syaitan .
tapi tugas kita adalah apa bila nmpk kejahtan kita tegur , and mengajar kebaikkan . camne jika mengajak kebaikkan hnya menimbulkan lebih kejahatan...

''kan mllm rushdy ade cite dulu . aku tak ingat sangat . try tgk buku kuliah ko''
huhu . ade lagi buku kuliah aku . stok2.

pape pon.
kisah dier camni..
takde sape terhantuk2 kepala atau pape . (mungkin sebab tak sampai) . and sure laa tak leh maaf kan kalo terhantuk . sebab mmg nmpk sangat sengaja nk 'terhantuk'
okok .. no maaf!!

satu lagi
kawan ku premnath morhan exciden , ngn motor supra samthing2 . kebetulan pulak tym raya nie semua tutup seminggu , motor pon tersadai seminggu . takleh jalan2 dah.

sori aku bg komen kat sini . tapi just thing2 aku terpikir tym2 aku baca blog2 kawan .
sini awal2 dulu datang gile payah!..semua benda kat sini lembab ngn teruk . kotor and tak tersusun . selalunyer keje lmbat , balik keje awal . aku tau sebab depan umah aku kantor kerajaan..
for sure rasuah tuh benda lain..haha
tapi hamdulillah , lama2 kita pon tahu cara terbaik nk capai matlamat . kna street smart . kna pandai guna wasilah len .
cuba bayangkan nk bayar bill pon kena sebelum pukul 12 . selepas itu die dah tak nk terima . aku kelas tym tuh . kna aa ponteng . dem . dah aa jauh gile . satu lagi bile bayar . dier cam tak sistematik . amik nombor tuh mmg takde aa
line berbaris pon takde..cam nk masuk stadium aje . berebut2..aku gna helm aku hentak semua..huahua..

pemikiran orang sini .... pelik skit aa
mesia didiskriminasi skit . mereka tak kesah orang putih atau hitam legam , tapi dengar malaysian , insyllah semua berubah . dari kedai runcit , ke pasar . ke kedai kecik2 tepi jalan . hingga lah semua bnda yg buleh

satu hari aku ngn kawan aku nie pi jalan2 . satu singgah kedai bli air . aku rasa muka member aku nie mmg cam indonesian kots . dier bli benda sama ngn aku . sebijik sebijan . tym dier bayar 2500rupiah
tym aku bayar aje . 4500rupiah . huh? waut da fun!..aku tergelak ade aa .
mmg aa kalo nk katekan . dalam duit kita kurang dari seringgit . kengkadang paling kurang pun 20sen = 500 rupiah . tp melihat kan benda camtu jadi kat kita tiap hari . tensi gak .
maka aku mengambil keputusan untuk jalan2 ngn mmber local aku . hahah..
nmpk indonesian skit ..

sape ske kena 'jack ass' kan? huhu..##
hm..

tapi melihat cara idup mereka disini sungguh sedih . rasa cam sengaja aku jack kan diri aku . aku melihat television di sini . dier tgh tunjuk ramai gile manusia , berpusu2 , ber bondong2 , samapi terpijak2 , terjatuh , memegang slip kuning (mungkin) unutk memasuki satu pintu kecil di sebuah kantor . depan kantor ade sorang polisi hnya mmpu stand still , untuk mereda kan kadar masuk manusia kedalam kantor .
keadaan yg sama cam nk masuk stadium tym rOck the world (prnh pi ke?) tapi lagi truk . so aku tnya
''ed , nie ape cite nie''
''mengambil duit zakat''
''bape dierorang dapat''
''seingat aku ... 30ribu (rm12) .. ade gak yg dapat beras and gitu2 laa''

hm..
aku tnya sorang pak sini tgh sapu2 depan umah aku . bape pendapatan selalu
selalunye dier dapat less than 15ribu (rm6) seminggu

aduh ... tapi yg jack aku selalu yg kaya2 . shite tul! ..
'pak , jack lah diri aku..hahah'

aku tak tahu aa . ngn abah aku kat arab saudi , munir kat ireland , ham kat aust , along pi bali , kawan len kat luar negara . kengakdang bukan berjauhan itu yg buat kita tensein . kondisi tempat , serounding ngn habit masyarakat agi . diskriminasi . cara idup , itu yg kengakdang sangat membebankan .
''teruji iman . tym inilah kita nk amalkn semua yg kita blaja dulu . kena kuat lah ''

Jangan lah kamu mengucap 'Selamat Tinggal' bhkan
katakan ' Jumpa Lagi' , sekiranya bukan di dunia , maka di syurga Tuhan yg
mmpunyai arasy di langit


dapat kat video tym tame departure . created by hikmat

jmp lagi . pnjang skit . pelan2
alexumar rindu aiman farhan abdul hafiz

(Read More..)

Oct 14, 2007

tym makan

. Oct 14, 2007 .

a'kum
salam lebaran untuk semua .

baru aje update link . ade tambahan . saje takde keje . semoga semanagt blog!...

pagi lebaran agak sedikit lalOk . cam tak sanggup nk bangun .
"mar! . jOm pi mesjid sat.."
huhu..

jika raya hari jumaat kena solat jumaat aks?

aku mnghabiskan masa ngn pi umah baia . hamdulillah seb bek ade gak pmpuan yg rajin untuk memask . aku pon hnya menikmati juadah . nyum3 .
selepas itu pergi ke mess jmpa semua kawan2 ku yg ditinggalkan dibumi mess ni.

sini takde mesian hall ke ape ke..kite just ade mess . rumah tmpt semua gath . cukup .hahah.
pape pon hamdulillah seronok gak aa semalam .

"tgk gmba raya aku ni..mane gamba raya ko?"
aduh . aku segan nk tgkp gmba . tgkp gmba orang leh aa . huhu . insyllah nnt ade aku bg k.

call umah semalam . cam hectik . bising2 . baru habis solat
burak ngn along . tiba2
"nk burak ngn umi?"
"leh gak"
*burak2
"nk burak ngn adah?"
"tak nk lah...nk buat hal japs ..eh?"
"wasapppp@!.."

aduh..
dan berburak lah aku ngn semua . penat aku burak ngn mereka . nk burak ngn aiman tapi semua tak paham ape dier cakap . hahah .
abah tido . mungkin penat baru balik arabsaudi . nk burak ngn abah!!..huhu
papepon . semua ade umah , mak li pon singgah . wah2 best2

aku sini lepak aje . letak telfon . baring . tido balik . hahah ..
bangun .
"mar..prem exciden moto"
huh!..

(Read More..)

Oct 11, 2007

Eid 2o07

. Oct 11, 2007 .

a'kum kepada semua insan
just nk ucap .
jumaat 12/10/2007


Selamat Hari Raya Aidilfitri


kepada insan tersayang , umi abah along aman munir adah ham2 and maya .
memberi sokongn yg tak terhingga . aku disini kamu semua disana . segala kekasaran atau tingkahlaku sengal . mnyusun jari minta ampun
wah2..
tak lupe kat kaklong and aiman .

kawan2 b10 , junior2 and senior Hira' , arraid , muadz , nazim , paksuyeb , nafis , shbt2 di mesir , indOn , mesia , jOrdan , ireland , uk , usa , aust , kat sana..situ..ha.sana gak ..situ gak..sanun gak..dan byk lagi
insyallah ukhwah kekal walaupun berjauhan.

kepada semua pungunjung blog , tq , terima kasih sebab bg saya trash blog korang . hua3..mech , asma' , mysara , nuryn , gals@work , izzat , wanhilmi , aya dll yg tidak sempat nk tulis ... thx semua



salah bicara , salah tulis , salah pemikiran , salah sangka . terasa tak perasan , terkutuk sengaja atau tidak , terpuji lbih atau kurang ,
mnyusun jari meminta kemaafan .
harap dimaafkan .

tak nk maaf takpe . tapi jgn lupe bgtau aku knp k.
huhu..



pohon maaf bathin zahir

(Read More..)

Oct 10, 2007

film aiman

. Oct 10, 2007 .

alhamdulillah . segla puji bg Allah Yang Maha Esa . memberi peluang untuk bloggin agi . selawat salam kepada Rasul Junjungn . dapat aku menikmati 2 nikmat terbesar . iman and islam~




aku ingin ajak kawan2 aku melihat muvie ummah films . buleh ke http://www.ummahfilms.com/
atau just search *ummah films* kat utube .

"seriusly ... du u noe wut im saying?...seriusly..."
"This is Ali reminding you just in case you forgot :)"

huhu . aku ske . sape2 plz blikan aku dvd nyer .
dvd ummah films season 1 and 2

mau2!!!...

hari makin hari , bumi padang makin sunyi . hm .
" knp ko tak balik . S**t aa ko nie.. "
haha .
"knp bertindak lain dari yg lain ? , jga diri kamu , jauhi fitnah dunia , jgn buat samthing yg akan mendatangkan fitnah , jgn lah kamu berdiam dlm kebenaran , nasihatlah dengan baik , tnjukkan keindahan Islam"


tgk gmaba aiman buka ngn along . cute .
"aiman dah kepala besar ..."
"tak lma agi macho cam pakcik dier.."

tgk gmba aiman kat cni http://familyaku.multiply.com/photos/photo/60/23

"aiman pandai buat muka siut..haha"

(Read More..)

Oct 5, 2007

aku mahu laila

. Oct 5, 2007 .

ok just quick post .

thx to mech kerana support aku..
maka aku dah bawak angkut . masih lom drift .

" adakah setiap perubahan benda yg tidak baik? . tapi kena kita selalu bersikap negetif terhadap perubahan? "

aku masih memberi peluang kepada dia . abg dier soh aku tgk2kkan dier..
hahahha..

ops2..rahsia k~

selamat mencari laila . LailatuQdar .
ibadah more , senyum ever more , less kutuk orang
"bomar , plz jadi diri sendiri ... kutuk lah saya"
hei!..sopot aa skit!

(Read More..)

Oct 3, 2007

. Oct 3, 2007 .


masih tersenyum .


"uma ade tawaran lagi.."
kali ini aku mungkin tolak tawaran itu~



d- - b serba salah

(Read More..)

Oct 1, 2007

seniOr dulu , skrang , dan selamanya

. Oct 1, 2007 .

ok . saje aje nk tulis lagi .
aku singgah blog kawan nie . dier mengemukakan masalah budak2 kat Hira'
(budak mane sila tekan2 link2 yg ade tuh)

"budak skrang cam siut"
umumnye camtu aa dier cakap . nk thu lebih pi singgah blog dier..

aku terfikir . dalam penulisan dier kate senior dulu bagus ... garang ... otai .. maka junior pon menjadi terkawal ..

hm..

tym aku junior2 dulu ape cite aa? .. ape senioR2 aku buat sampaikan junior jadi baik cam aku?
heheh...
senior cam naim , suria , banis , aem , lan , fakru dan abe2 otai len ..
hahah...memori2..



linkbaru
docsayyid and nuryn iman

(Read More..)

sembunyikan ramadhan

.

a'kum
salam ramdhan kepada semua insan .
selepas makan percuma dan tgk cewe2 cakep , hamdulillah aku berpeluang untuk menikmati ramdhan..huhu..
terima kasih kepada sha2 krn mnjmpt . dan nik sbb mmberi sokongn mental

kenape setiap kelebihan insan dicemburui oleh insan lain?
tak kira benda yg dia buat itu baik atau jahat . tapi jika benda itu kita tak dapat . dan melihat insan lain menikmati perkara itu . maka timbul perasaan cemburu . iri .

nnt tumbuh dengki , hasut , dendam dan benda lain . hnya kerana rasa cemburu . hm [mumble]

maka kesian mereka yg mempunyai kelebihan . menonjolkan kelebihan maka timbul bibit2 cemburu dan tidak puas hati . jika memendamkan diri . hati tidak puas dan tidak mendapat kemahuan semaxsimanya..
manusia mnyusahkan manusia lain
huhuhu..


hamdulillah . seteleh berusaha dan ulang aling ke Kanim byk kali .. maka aku dapat buat panggilan
"umi . cuti raya uma tak leh balik laa"
di indonesia , melakukan mengikut prosedur mmg mengambil masa yg lma . maka sesetengah manusia suke mengambil jalan pintas dgn rasuah
"jika kamu mulakan perkara ini , maka kawan2kamu lain yg akan menerima kesannya"

"knp ko tak nk balik?..kan cuti?..nek boat dah sampai"
bukan tak nk...tapi tak leh .. insyallah aku dOk sini lma agi . so kan baik kali ikut prosedur.
aku masih bersyukur untuk dapat berfikir untuk pulang tym2 cuti . memikirkan shbt yg berada jauh lagi dari aku , mereka tidak mampu atau tidak memikirkan utk pulang walaupun cuti pnjang . keadaan kami disini sungguh senang


"nnt masak rame2 jOm"
huhu .. jOm..

aku bukan ape . aku cakap aku fikir aje . mungkin fikiran aku btul . kengkadang tak . maka kawan , jika aku salah , silalah nasihat aku k.
tapi...
silalah jgn simpan perasaan tidak puas hati anda . tak pos hati bgtau . cara amuk2 atau cara bek . mane2 pon bgtau ialah cara terbaik k .

[A] : "aku terkilan aa ngn perbuatan kawan2 ko tuh ... "
[U] : "aku skali ke?"
[A] : "tak..ko ok."
[U] : "ko bgtau dier tak?"
[A] : "tak .. "
[U] : "pastu ko bgtau aku yg ko tak terkilan nie knp?"
[A] : "ntah .. ko tulung a nasihat kawn2 ko tu.."
[U] : "eh..aku ke ko yg terkilan?"

huhu.
aku bukan postman atau informer kepada sesiapa k . hahah..

"jadi diri sendiri susah . tapi jadi orang lain senang "

"umi abah uma rindu umi abah . uma tak dapat balik raya , nk jmp sedara , atau nk bantai2 aiman .. tapi leh ak send kuih raya?"
hahah...

alexumar masih senyumkambing

(Read More..)

Sep 25, 2007

berbatu utk bersatu

. Sep 25, 2007 .

a'kum .
salam ramadhan kepada semua visitOrs . sudah melewati 10 ramadhan awal .

untuk melakukan sesuatu yg betul , atau benar . perlulah ade kekuatan .
kekuatan pada diri untuk berkata . keimanan dan ilmu untuk mengubah ...

kekuatan ini juga dapat diperOleh dalam jamaah
"solat jamaah manfaat 27 kali ganda ... byk manfaat kan jamaah.."

"aku sungguh bangga dapat batch camni . sungguh kompak ... "

kesukaran untuk menegakkan keadilan , mnyatakkan kebenaran , menjadi minoriti dalam kelompook . hnya air mata dan kata lantang aja yg mampu diberikan ... tapi still tiada perubahan ..

"aku nmpk byk sangat lobang2 kejahilan disini , terlalu byk asas yg salah ... cara mereka salah . kenape tiada yg bangkit? ... knp takde yg lntang menyuara?"
"sudah...tapi apa yg mampu kmi lakukan.."

pasrah bukan satu pilihan .
ayuh kita bersatu ... untuk membawa sedikit perubahan . untuk mnegak kebenaran


linkbaru aku ..
nailofarhijau .


manusia sering mencari spekulasi dan skandal untuk menjatuhkan seseorang .
tapi untuk mencari kebenaran . perlulah tulus dan jujur .
peringatan terutamanya untuk aku .
"jga lah mulut . jgnlah mngumpat . jgn mnyatakan keburukkan orang lain , bermanislah mulut untuk berkata benda baik , jgn asyik nk sakitkan hati orang aje . jga kata2mu , cuba lah untuk berubah , jgn lah kamu lari dari menerima Hidayah "

....berkata baik atau diam



alexumar masih tersenyum d^ ^b

(Read More..)

Sep 17, 2007

. Sep 17, 2007 .

aku sedikit lapar

sambil dengaq lagu Hujan , Neri per caso - Le Ragazze , Jamaica Cafe - Hari Yg Indah
baca blog kawan2..

tgk gmba

tiba2
"wei , dah bayaq bill air lom?"

aduh.lupe
huhuhu..

cukup!
aku sudah tidak lapar~

(Read More..)

Sep 16, 2007

cek

. Sep 16, 2007 .

a'kum
pagi buta masuk cc . masih ramai budak2 men cs . mungkin selepas sahur terus men komp kots.
mmg takde keje.


semalam selepas gempar susulan , senior datang umah untuk cek keadaan umah
"kalo aku dapat info untuk pindah aku bgtau korang"
untuk info gempar leh pi www.bmg.go.id
gmba kota padang after gempar ditangkap oleh shuke karem . leh tgk kat http://alexumar.multiply.com/photos/album/16/Gempar_Bumi

"sbenanye kn,kitorg ase helikopter charlie xpnah wujud pn . diorg kate akn dtg bile tsunami blaku..diorg bwk blk mayat2 kite kot"

"mungkin charlie and hercules hnya bayangan untuk mengaburi dan mengamankan rakyat mesia yg luar negara nie..dengan penipuan buat kita rasa aman~tapi sebenanr nye kita jauh dari aman~"

[kepadaMu aku berserah]

hamdulillah

aku sungguh dalam persimpangan . tak tahu jawapan ape . masih buntu mencari reason terbaik .
" kengakdang jawapan paling btul , susah nk diterjemahkan~just jujur~ . "



padang jadi sunyi




kawan2

dOakan keselamatan kami disini

"la tahzan , sesungguhnya Allah bersama kami"

(Read More..)

Sep 14, 2007

gegar ramadhan~

. Sep 14, 2007 .

a'kum kepada semua
selamat menyambut ramadhan..
"Jihad Ramadhan . fasting + hw + perangai manusia"
huhu

aku suke kerajaan kite..suke buat alasan..
gempar pertama
"kami akan hnya bawak pulang jika ade 2 gmpar berturut"

gempar kedua . 2 gempar berturut . dengan amaran tsunami . rumah roboh and retak . beberapa kematian
"masih belum ada korban jiwa dikalangan kami . dan semua masih terkwal . kami akan bawak pulang jika ade korban yg lebih byk"

amaran gempar lebih kuat & tsunami . di minta evacuate ke higher ground .
"kamu semua buleh pulang . tapi tiket dan byran imegresen sendiri . lebih kurang 1 juta rupiah"

*ayat2 diubah supaya lebih mudah difahami


cek poket . ade 10 ribu rupiah . pi kedai bli air . puas ...

hamduylillah masih ok dalam menyambut ramadhan .
tarawikh pertama aku tak sempat pergi kerana gempar 7.9 kat Bengkulu dirasai .
terpaksa buat evakuasi ke tempat lebih selamat .
"ed hang katmana?"
"aku tak tau mana aku..angkut bawak aku lari..aku tak leh turun..tulung@!"
esOk, pagi hari gempar 8.3 kat Mentawai . hamdulillah keadaan masih terkawal

dah dua tahun lepas tarawikh pertama . insyallah aku try my best untuk mnymbut ramadhan sebaiknya.

permulaan ramadhan aku agk spesel tahun nie . bukan sahj berjauhan ngn famili . berjumpa kaan2 baru yg best lagi pelik . dan juga muqadimmah sangat menggemparkan iman...

"ini sebagai peringatan kepada kita . sama2 kita amar ma'ruf nehi mungkar"
tapi orang byk gna tym2 camni untuk amik kesempatan ber"ukhwah" lebih2 lak . hamdulillah khalif aku dah tegur ngn baik . tapi hidayah terpulang kat die nk terima ke tak .
"aku dah bgtau .. khalif..ko mmg da best .. kalo nk gado ajak aku k"

tgh aku dOk2 pandang langit muhasabah . ter detik wajah insan tersayang . amik hp cepat2
"weih!..ko pi tak habaq aku apesal!...bengang tul!"
selamat jalan kepada Ham . semOga dunia di sana dipermudahi dan diberkati . jgn lupe janji2 kita . aku tunggu ko pulang nnt.

"uma leh tak post ke sini nnt?"
"aku pn tak pastu aa ham"

pagi tadi gempar . tak sempat amik hp . ham try call byk kali . sori sangat . takpe lah . nnt ade rezki kte contact k~
rajin2 lah kamu di sana ... langit bukan lagi batas . terbang tinggi .


aku dah mula cuti . cuti seminggu . serOnok sambut awal ramadhan ngn cuti . dalam masa sama dalam keadaan berjaga2 ..
dOakan keselamatan kami disini .
"umi sori uma tak bgtau . just uma tak nk umi risau ... uma ok aja . macho tuh! ..haha.."

salam Ramadhan
muqadimmah yg menggegarkan iman . tarbiyyah ramadhan bermula ..~

(Read More..)

Sep 11, 2007

. Sep 11, 2007 .

a'kum
hamdulillah masih buleh nk usik komp
"jika ade orang salah sila bgtau..bimau'izhotul hasanah"


*sore orang terjerit


"kita buleh nasihat.kita leh bgtau tapi terpulang kepada orang tuh nk terima atau tidak.kita tak leh nk paksa"
"buleh ke kita dipaksa hormat orang , camne nk kita dihormati?"
[gelak tanpa sebab]
"jga fail ko umar.."
hahah..thx 'kak' aqilah


*jOm . lalui dua tiga hari disini..





beberapa hari lagi nk mnymbut Ramadhan Mubarak
*msg
"adakah umar mubarak bersedia mnyambut Ramadhan Mubarak?"
[gelak bersebab]


dalam blog lma
antara post awal aku ialah pada bulan ramadhan.aku ingat lagi tym aku tgh buat peksa.tgh nk berkejar masa sambil usha kat J yg dah tulis byk..
"saya nk bg flyers ramadhan"
ustaz masuk kelas mengganggu suasana suram.
aku sedikit terkejut...mungkin aku takut kots..
takut ramadhan kali ini aku lepaskan begitu shj~..


last ramadhan , aku masih ingat.aku sungguh semngat nk pi 1st tarawikh . dah pakai baju smart2..tiba2
"uma jmpt umi kat klia"
huhu..





aku dalam kelas tadi . mengalir air mata kawan...
"ku mengharapkan ramadhan kali ini penuh makna..."
same here..~





selalu nk dekat ramadhan , selalu aje pandang ke blakang untuk make sure kita ade perubahan tak semenjak ramadhan lepas..adakah kita ini tergolong dari insan yg bangkit dan maju sentiasa..


aku usha2 bog lma aku..waduh syahdu..


"tak ingin ku biarkan ramdhan berlalu shj...takkan~"



alexumar @ Unand
masih tersenyum

(Read More..)

Sep 4, 2007

diam sekejap~

. Sep 4, 2007 .

a'kum

"knp ko cam dah lain?..mane ko yg dulu?"

"untuk berubah byk pengorbanan dan dugaan perlu dilalui..istiqamah dan sabar"
shhhh...jgn bising..

"knp ko diam2 aje ni..ade masalah?"
"diam tanda berfikir...atau nk kentut.."


aku tak nk yg lain..aku tunggu dan terus tunggu
tapi kengkadang aku terus hampa menunggu.
"please ask the right Q .. and i'll give u the right answers!!"

(Read More..)

Aug 28, 2007

. Aug 28, 2007 .

a'kum
quick post.

saje2 surf blog.
meletakkan muka sendiri kat header blog , sangat menakutkan dan gempak gak.
pelik dalam masa yg sama kagum.

singgah blog kawan2 saya yg kretiviti melampaui batas.
*alex tabik spring..

syed israa' Atas Jalan Lurus
wan hilmi Laba ' sa
mubasyir Hitam & Putih

mereka otai..
dunia senyum melihat . aku tersenyum

(Read More..)

Aug 26, 2007

dont be too hepi

. Aug 26, 2007 .

hepi besday kepada muhaimin and tasnim .

minggu nie party aje kite.

dah2..study!..

(Read More..)

Aug 25, 2007

Daya = Power

. Aug 25, 2007 .

a'kum
alhamdulillah , masih berpeluang untuk menulis dan berfikir
"ini mungkin last tym jmp.nk tgk lma2 japs"

wakil mtrx dari seluruh mesia buat lawatan Home stay kat Unand sejak hari isnin .
kehadiran mereka sedikit membuatkan terubat sedikit rindu pada kawan2 mtrx bg budak2 lepasan mtrx
"ramai ko kenal kareem.."
"dier femes kat sana..aku nie rOomate pon aku tak kenal.."
hamdulillah aku berjumpa ngn sbhgin YDP2 Mtrx , ramai jg yg muka2 pembunuh(otai) . mmg tak lepaskan peluang utk bertnya kabar tntg kawan2 kat mtrx .
"mungkin mtrx byk ubah orang.."
"aku rasa mereka terasa bagus kat cni.."

kepada zulkamal , marue , semua yg femes2 kat sana . jgn putus asa .
p/s : ridhwan , nasyid sumbang


dengarn kuasa manusia mudah lupe , kuasa buat manusia buta.
inginkan nama , dan tidak mahu kerja . populariti dan gila kuasa hingga sanggup makan kawan , dan talam dua muka.
"ko nie talam muka!"
"huh?"
mulut kena pandai jaga untuk tidak mudah berkata semua bnda dalam minda , ada kemahuan perlu dibatasi , ada kata2 yg perlu untuk dikata pada waktu yg tepat . supaya tidak membesarkan apa yg hnya pada awl nya cebisan hingga menjadi main topic

ego untuk tidak mahu mematuhi , ego untuk tidak mahu berasa rendah diri , ego menbuatkan sukar untuk bersatu .
"bila kita tak bersatu , siapa lagi nk tulung kita?"
adalah terbaik untuk mematuhi ketua , dan bisa untuk dirunding jika ade salah faham atau ide/cadangan/protes yg lebih baik . tapi ini smua bisa dilakukan dlm step2 yg aman.

kurangkan ego , humble , jgn takut untuk berkata , dan respek each other ,
"hormat tertinggi pada ketua saya , gampang utk berunding"


....................................................................................................................................

kawan aku balik mesia , padang dah mula penuh , orang putih kat umah dah pulang belfast , ham nk pi fly dh , .. musim untuk terbang sana sini
"now everybody can fly"

Doc Sayyid ade cakap
"mentaliti kna ubah jika kita nk wujud generasi baru . ini soal mejatuhkan maruah dan harga diri . byk lagi cara untuk kita mencapai objektif"

akhir kata
aku teringang2 di telinga
"kamu lantik saya jadi ketua , saya bukan kuli kamu , dan juga bukan boss kamu , tapi saya cuba untuk membuatkan hidup kita lebih mudah di sini . bantuan anda bukan utk diri saya , tapi bantuan anda untuk kehidupan anda disini juga"

*phone bunyi
"tak kenal ke sape nieee!!>.ish! baru kejap dah tak kenal!"

*blur
[hntar msg]
knl.

*phone bunyi
[msg]
plz call

*phone bunyi
[batt low]

*off hp
[baring tgk langit]
"sape soh aku call tadi?"


pl z msg me back at my maxis no.thx

(Read More..)

Aug 18, 2007

tahi pulang dan pergi

. Aug 18, 2007 .

a'kum



aku dah lma mula kelas tapi tak cite pape pon~
"uma , saya rasa kita sudah lmbat aa"

aduh.
pakai kasut olskul aku . terus ngn set pakaian "tahi cicak" terus jalan .
masuk kelas dengan penuh semangat , dosen cakap
"bisa ngerti apa yg saya ucapkan?.."
aduh..

mula aa blaja , mula amik note , mula baca , mula buat rajin
"gile skema ko!" jerit dia
aku amik batu kerikil baling ke arah kepala dahi besar dier . walaupon hnya dalam imiginasi aku , aku dapat bayangkan kalo btul2 sure bertobek dahinya yg luas , yg mmbulehkan semut dehidrat melintasinya..

*wah2 sedap kutuk org..*



"benda skrnag senang aje , ko usaha lebih , ko dapat lebih . dosen bg itu aje.y len ko kena carik sendiri"
sebelum umi balik harituh , umi kate
"awal nie semua nmpk bek , insyallah makin lama2 kang kuar aa sifat sebenar mereka . buruk baik , kite kna pandai manage , here takde sape selain kita . jgn buang masa kita untuk menghiraukan benda2 remeh ni . lastly korang akan tau siapa yg kawan , siapa yg "kawan"


hnya kita dan cita - cita

aku kena marah sebab jujur ngn diri aku.
"ish..knp ko cakap camtu..tak elok aa."
hahah .. tau aje kutuk orang . benda betul kengkadang sakit didengari
"tak lalui , tak tahu kan?"
huhu...selalu aku cakap benda tu . tak adventure aa kalo semua bnda nk hepi aje . camne dier bangun dari jatuh tuh yg buat dier manusia lebih baik~



apesal aa pmpuan nie sengal sangat?byk sangat ayat camnie..
"kalo aku salah sila tegur"
*ditegur*
"ko takde hak nk tegur aku . ko sape?.."
hahah . sengal
*p/s : aku pon sengal gak~



"kalo tak dapat balik mmg aa..tensi aa..aku nk balik"
eh?..
baru aje samapi dah piki nk balik
aku bersyukur aku masioh buleh fikir untuk pulang . ada yg mesti tunggu 2 , 3 tahun baru leh pulang .
yg nk pulang ke mesia tuh jgn aa yoyo enjOy . gue kat sini jeles tu..haha..
"aku balik insyallah akan makan and menggemukkan diri"


ramai gak member yg dah ddan nk pergi oversea . kebnykkannya ke timur tgh
"kan ramai murabbi agung lahir di bumi timur tengah ... aku nk jadi cam dierorang"
abe2 stEm , oe , bk , akhi , dll..gud luk kat sana . hnya dOa ku utus dari sini..
ameen~






jgn2 ko akan cakap benda sama cam aku
"weih . aku rindu mesia aa"



mrEd , dal , tasn , shuke , nad , alex (cameraman)


"kim salam pak lah"







(Read More..)
 
http://alexumar.blogspot.com is proudly powered by Blogger.com | Template by Agus Ramadhani | o-om.com