Sep 25, 2007

berbatu utk bersatu

. Sep 25, 2007 .

a'kum .
salam ramadhan kepada semua visitOrs . sudah melewati 10 ramadhan awal .

untuk melakukan sesuatu yg betul , atau benar . perlulah ade kekuatan .
kekuatan pada diri untuk berkata . keimanan dan ilmu untuk mengubah ...

kekuatan ini juga dapat diperOleh dalam jamaah
"solat jamaah manfaat 27 kali ganda ... byk manfaat kan jamaah.."

"aku sungguh bangga dapat batch camni . sungguh kompak ... "

kesukaran untuk menegakkan keadilan , mnyatakkan kebenaran , menjadi minoriti dalam kelompook . hnya air mata dan kata lantang aja yg mampu diberikan ... tapi still tiada perubahan ..

"aku nmpk byk sangat lobang2 kejahilan disini , terlalu byk asas yg salah ... cara mereka salah . kenape tiada yg bangkit? ... knp takde yg lntang menyuara?"
"sudah...tapi apa yg mampu kmi lakukan.."

pasrah bukan satu pilihan .
ayuh kita bersatu ... untuk membawa sedikit perubahan . untuk mnegak kebenaran


linkbaru aku ..
nailofarhijau .


manusia sering mencari spekulasi dan skandal untuk menjatuhkan seseorang .
tapi untuk mencari kebenaran . perlulah tulus dan jujur .
peringatan terutamanya untuk aku .
"jga lah mulut . jgnlah mngumpat . jgn mnyatakan keburukkan orang lain , bermanislah mulut untuk berkata benda baik , jgn asyik nk sakitkan hati orang aje . jga kata2mu , cuba lah untuk berubah , jgn lah kamu lari dari menerima Hidayah "

....berkata baik atau diam



alexumar masih tersenyum d^ ^b

(Read More..)

Sep 17, 2007

. Sep 17, 2007 .

aku sedikit lapar

sambil dengaq lagu Hujan , Neri per caso - Le Ragazze , Jamaica Cafe - Hari Yg Indah
baca blog kawan2..

tgk gmba

tiba2
"wei , dah bayaq bill air lom?"

aduh.lupe
huhuhu..

cukup!
aku sudah tidak lapar~

(Read More..)

Sep 16, 2007

cek

. Sep 16, 2007 .

a'kum
pagi buta masuk cc . masih ramai budak2 men cs . mungkin selepas sahur terus men komp kots.
mmg takde keje.


semalam selepas gempar susulan , senior datang umah untuk cek keadaan umah
"kalo aku dapat info untuk pindah aku bgtau korang"
untuk info gempar leh pi www.bmg.go.id
gmba kota padang after gempar ditangkap oleh shuke karem . leh tgk kat http://alexumar.multiply.com/photos/album/16/Gempar_Bumi

"sbenanye kn,kitorg ase helikopter charlie xpnah wujud pn . diorg kate akn dtg bile tsunami blaku..diorg bwk blk mayat2 kite kot"

"mungkin charlie and hercules hnya bayangan untuk mengaburi dan mengamankan rakyat mesia yg luar negara nie..dengan penipuan buat kita rasa aman~tapi sebenanr nye kita jauh dari aman~"

[kepadaMu aku berserah]

hamdulillah

aku sungguh dalam persimpangan . tak tahu jawapan ape . masih buntu mencari reason terbaik .
" kengakdang jawapan paling btul , susah nk diterjemahkan~just jujur~ . "



padang jadi sunyi




kawan2

dOakan keselamatan kami disini

"la tahzan , sesungguhnya Allah bersama kami"

(Read More..)

Sep 14, 2007

gegar ramadhan~

. Sep 14, 2007 .

a'kum kepada semua
selamat menyambut ramadhan..
"Jihad Ramadhan . fasting + hw + perangai manusia"
huhu

aku suke kerajaan kite..suke buat alasan..
gempar pertama
"kami akan hnya bawak pulang jika ade 2 gmpar berturut"

gempar kedua . 2 gempar berturut . dengan amaran tsunami . rumah roboh and retak . beberapa kematian
"masih belum ada korban jiwa dikalangan kami . dan semua masih terkwal . kami akan bawak pulang jika ade korban yg lebih byk"

amaran gempar lebih kuat & tsunami . di minta evacuate ke higher ground .
"kamu semua buleh pulang . tapi tiket dan byran imegresen sendiri . lebih kurang 1 juta rupiah"

*ayat2 diubah supaya lebih mudah difahami


cek poket . ade 10 ribu rupiah . pi kedai bli air . puas ...

hamduylillah masih ok dalam menyambut ramadhan .
tarawikh pertama aku tak sempat pergi kerana gempar 7.9 kat Bengkulu dirasai .
terpaksa buat evakuasi ke tempat lebih selamat .
"ed hang katmana?"
"aku tak tau mana aku..angkut bawak aku lari..aku tak leh turun..tulung@!"
esOk, pagi hari gempar 8.3 kat Mentawai . hamdulillah keadaan masih terkawal

dah dua tahun lepas tarawikh pertama . insyallah aku try my best untuk mnymbut ramadhan sebaiknya.

permulaan ramadhan aku agk spesel tahun nie . bukan sahj berjauhan ngn famili . berjumpa kaan2 baru yg best lagi pelik . dan juga muqadimmah sangat menggemparkan iman...

"ini sebagai peringatan kepada kita . sama2 kita amar ma'ruf nehi mungkar"
tapi orang byk gna tym2 camni untuk amik kesempatan ber"ukhwah" lebih2 lak . hamdulillah khalif aku dah tegur ngn baik . tapi hidayah terpulang kat die nk terima ke tak .
"aku dah bgtau .. khalif..ko mmg da best .. kalo nk gado ajak aku k"

tgh aku dOk2 pandang langit muhasabah . ter detik wajah insan tersayang . amik hp cepat2
"weih!..ko pi tak habaq aku apesal!...bengang tul!"
selamat jalan kepada Ham . semOga dunia di sana dipermudahi dan diberkati . jgn lupe janji2 kita . aku tunggu ko pulang nnt.

"uma leh tak post ke sini nnt?"
"aku pn tak pastu aa ham"

pagi tadi gempar . tak sempat amik hp . ham try call byk kali . sori sangat . takpe lah . nnt ade rezki kte contact k~
rajin2 lah kamu di sana ... langit bukan lagi batas . terbang tinggi .


aku dah mula cuti . cuti seminggu . serOnok sambut awal ramadhan ngn cuti . dalam masa sama dalam keadaan berjaga2 ..
dOakan keselamatan kami disini .
"umi sori uma tak bgtau . just uma tak nk umi risau ... uma ok aja . macho tuh! ..haha.."

salam Ramadhan
muqadimmah yg menggegarkan iman . tarbiyyah ramadhan bermula ..~

(Read More..)

Sep 11, 2007

. Sep 11, 2007 .

a'kum
hamdulillah masih buleh nk usik komp
"jika ade orang salah sila bgtau..bimau'izhotul hasanah"


*sore orang terjerit


"kita buleh nasihat.kita leh bgtau tapi terpulang kepada orang tuh nk terima atau tidak.kita tak leh nk paksa"
"buleh ke kita dipaksa hormat orang , camne nk kita dihormati?"
[gelak tanpa sebab]
"jga fail ko umar.."
hahah..thx 'kak' aqilah


*jOm . lalui dua tiga hari disini..





beberapa hari lagi nk mnymbut Ramadhan Mubarak
*msg
"adakah umar mubarak bersedia mnyambut Ramadhan Mubarak?"
[gelak bersebab]


dalam blog lma
antara post awal aku ialah pada bulan ramadhan.aku ingat lagi tym aku tgh buat peksa.tgh nk berkejar masa sambil usha kat J yg dah tulis byk..
"saya nk bg flyers ramadhan"
ustaz masuk kelas mengganggu suasana suram.
aku sedikit terkejut...mungkin aku takut kots..
takut ramadhan kali ini aku lepaskan begitu shj~..


last ramadhan , aku masih ingat.aku sungguh semngat nk pi 1st tarawikh . dah pakai baju smart2..tiba2
"uma jmpt umi kat klia"
huhu..





aku dalam kelas tadi . mengalir air mata kawan...
"ku mengharapkan ramadhan kali ini penuh makna..."
same here..~





selalu nk dekat ramadhan , selalu aje pandang ke blakang untuk make sure kita ade perubahan tak semenjak ramadhan lepas..adakah kita ini tergolong dari insan yg bangkit dan maju sentiasa..


aku usha2 bog lma aku..waduh syahdu..


"tak ingin ku biarkan ramdhan berlalu shj...takkan~"



alexumar @ Unand
masih tersenyum

(Read More..)

Sep 4, 2007

diam sekejap~

. Sep 4, 2007 .

a'kum

"knp ko cam dah lain?..mane ko yg dulu?"

"untuk berubah byk pengorbanan dan dugaan perlu dilalui..istiqamah dan sabar"
shhhh...jgn bising..

"knp ko diam2 aje ni..ade masalah?"
"diam tanda berfikir...atau nk kentut.."


aku tak nk yg lain..aku tunggu dan terus tunggu
tapi kengkadang aku terus hampa menunggu.
"please ask the right Q .. and i'll give u the right answers!!"

(Read More..)
 
http://alexumar.blogspot.com is proudly powered by Blogger.com | Template by Agus Ramadhani | o-om.com