Nov 28, 2007

psycho is not crazy

. Nov 28, 2007 .

Ya Allah berikan dia kekuatan
Ya Allah berikan kami ketabahan
Ya Rahman...hm

a'kum

muka aku cam psychothic ke?

dalam kelas aku . antara dosen yg mngajar aku adalah dosen pakar psykologi . ya mungkin kamu leh kate mereka sedikit psyko . tak buleh salahkan mereka . seorang pelajar dikehendakki untuk berjmp dgn dosen ini dibahagian psychology .
maka pelajar ini . meluangkan masa disana . melihat orang2 gila dan "sakit" . balik2 . pelajar itu berubah ... hm . . (cuak)

pape pon

dosen ini masuk kelas and benda yg dia ajar sungguh mnarik minat aku . bukan ape . di cakap tentang benda sbenar . realiti . bagaimana manusia mmg wujud abnormal stress atau mental behaviour . dan2 benda2 camtu aa
aku takde aa minat . tapi just tgk cam ade kaitan ngn manusia pelik keliling aku . termasuk lah aku . huhu .

so dalam kelas . pernah ak korang ade soklan2 yg takde aa bodo . tapi kengkadang unrelevent and takde kne mngena . just benda tuh cam tanggapan luar jangkaan ... hm ..

cam knp kita lari bila anjing kejar kita . kita tak tahu pon anjing tu nk buat ape kat kita . kita assume dier cam mara atau nk gigit kita . tapi mungkin anjing tu ske n nk bermesra ngn kita .
soklan ini mmg kuar dalam kelas . aduh ..


yg aku pelik2 . kebykkan soklan dier akan bg penjelasan . aku cam biasa selalu men ngn lukis2 anatomi orang lidi . ngn figure2 yg mnngncam . tiba2
"kamu . apa pendapat kamu dalam situasi ini"

erk .
(bg jawapn cam malas n cuak)

"hmm .. BGUS! .. .... ... BAGUS! .. saya ske pelajar sebegini .."
ini takde hal sangat .. tapi persoalan dier selepas ini buat aku takleh tido malam ...
"kamu mahu jadi psychiatrist? ... ada masa datang temu saya di kantor saya"

adeh!


so aku tersenyum . bangun dari kerusi .
"ya pak ! saya bisa !"
ia berterusan....

huhu .
bukan selalu jadi orang gile kan? .. huhu





(post lma dari alexumar.blogdrive.com Oct 07, 06 )
Mampukah rayuanku ini membuatkan ia kembali
Setiap kemanisan cinta yang tulus dan suci
Hadirkanlah sekali lagi cuma agar bernyawa cinta semula
Maafkan aku andai keterlaluan pintaku ini


a'kum..salam ramadhan
skrang nie kerajaan mesia tgh sebOk psl pRog berbudi dan berbahasa..samthing like that..
tapi ramai yg kata 'kita' nie malu tak bertempat...kengkadang tak malu lansung..
kalo pasal nk bangkit keatas..majukan diri..perlukan usaha lebih..time tuh kita malu..
bile time benda yg patut buat..time tuh kita malu..

tapi kalo cite pasal lubuk yg femes ngn maksiat , pesta memabukkan dan pemakaian ala barat ... time tuh kita tak rasa malu..
bile buat rambut tercacak2..muka ala2 gothic..time tuh kita tak malu..
bile (entry diedit)...dan byk2 agi~..time tuh kita tak malu..


Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:
"Sifat malu itu akan menghasilkan kebaikan".





saya malu..
"takde hidung ke?"




Gerak balas Nasti
definisi
- pergerakkan bhgn tertentu tmbhn trhdp rnsngan luar.Arah rnsangan tidak menentukan arak gerak balas..
ransangan sentuhan - Seismonasti - pembukaan dan penutupan daun pokok semalu dengan serta merta apabila disentuh
ransangan suhu - termonasti - pengembangan dan pengucupan bunga mengikut suhu persekitaran
ransangan perubahan siang/malam - Niktinasti - pengembangan dan pengucupan bunga mengikut perubahan siang malam iaitu perubahan keamatan cahaya dan suhu


apa ransangan yg membuat anda bergerak balas?



(Read More..)

Nov 25, 2007

gegar tekanan

. Nov 25, 2007 .

a'kum kepada semua

awalan .
ksara : saya lupe aa.. tapi tgh ingat balik . hahah~

ok

dengan adanya konflik atau tekanan , pressure , ia akan mnyebabkan perubahan . perubahan baik atau tidak itu terpulang kepada kita untuk tentukan .
menjadi masalah apabila kita tak menempuhi tekanan atau pressure itu . membiarkan bukan satu solusi . buat tak tahu bukan satu jalan penyelesaian .

kekerapan gempar kat sini meningkat lak . 2 hari lepas tgh lepak tgk anime , gempar . malam tadi tgh dok atas katil memikirkan hari esOk . gempar . pagi ni , penat2 aku kemas umah sat , and basuh baju . aku dok atas katil aje ... gempar agi .

semua berskala kecil . tapi still terasa . macam baru nek rollercoaster 10 kali . kepala pusing . n try aa jalan lurus . (cuba baru tau!!)

so pagi tadi agak kuat aa . aku ingat kejap aje . tapi gegar tak berenti .
"mar!"
"yo2 ... rasa?"
"jOm2 kuar ."

keluar umah , masih gempar skit agi .

seperti biasa selepas gempar yg kuat . semua dok depan tv untuk berita gempar susulan ke . amaran ke . msg semua yg bertggungjawab untuk keterangan . fuhh ....
tadi ok aje .

biarpon gegar seribu kali pon . kalo hatimu tidak gegar . apa gunanya . kita tidak mngambil pengajaran .

"... bOok tiket awal . just balik ble u think is best . "
aduh! . hm . masalah kewangan selalu melanda akhir2 bulan . keadaan ini wujud bila penggunaan wang tidak dibendung pada awal bulan mnyebabkan kesengkekan pada akhir bulan . ayuh menabung untuk mangsa gempar!


masih dalam status blur and berjaga2
jangan mngsalah tafsir perkataan "kompak" . besarkan kan skop . jgn sempitkan minda pada certain perkara atau kejadian .
ayuh kOmpak!

skrang musim sakit . aku dah sakit . boss mess dah sakit . dan ramai kawan2 aku sakit gak . semua takut jadi mngsa denggi aje . sini femes sakit tuh . aduh . seb bek aku dah pi cek . ngn seniOr koAs . menunjukkan aku hnya sakit biasa a.k.a demam padang ( demam mengada ) hihi

aku tau kita ske nk nmpk power . aku tau kita ske nk nmpk lagi bagus dari orang lain . tapi harap2 jgn aa cam . ego laks . cam baget bagus sangat . ske aje nk jeles kan orang . kan best kalo kita kongsi2 benda best . ade cite best , kita kongsi . huhu .
just aku selalu teringat ade pakcik kat surau aku tegur aku tym aku burak2 ngn ham . tym tuh aku tgh gelak2 ngn ham . tambah agi ngn kutuk2kan tidak membina aku . huhuhu ..

"kamu abang? . kecik yek kamu.."
eh..bukan itu yg penting dier cakap .. tapi saje nk cakap . sebenarnya ini
"idup kan cam roda . kengkadang kamu best kat atas . tapi ade masa kamu kat bawah . bila itu berlaku . sape nk bntu kamu kalo bukan orang yg kat atas . sebab itu bila kita kat atas . jgn lupe untuk mlihat merekat yg kesusahan di bawah . tulung sama2 "

"ko lurus bendul yuk uma?"
yup! . lurus sangat . aku mentafsri apa AKU dengar . apa aku NMPK . apa aku DSKSI .
kita kan budak medik . kita bukan budak sastera ke , enjin ke , atau len2 . kita tak perlu kata2 manis , ayat berlapis , atau terselindung , JUST straight to the point . terus aja . mentafsir dari fakta . mentafsir apa yg nyata .

*buzz..
(msg)
"gud mOrning ...bla bla bla..... harap umar sihat . and tenang "
(reply)
*buzz
"pulsa anda tidak mencukupi untuk mnghantar msg ini"


senyum

(Read More..)

Nov 20, 2007

pandang hujan~

. Nov 20, 2007 .

a'kum
saje nk tulis byk2 .

tenangkan hati , bykkan berdOa , sentiasa bersedia , tabah menerima .

senyum aja .

aduh , skrang musim kawen ke? . kat sini tgk iklan rokok kat indon . tunjuk muka orang tgh frust , bawah tuh tulis
"kapan ? , kapan... kapan kawen?"
disudahi dengan
"enjOy aja!..."
pemikiran yg pelik . hahah ...

bukan mudah untuk tidak terpengaruh dengan pemikiran2 dan idelogi manusia . kita kena kuat skit aa . berpegang pada ALQuran and Sunnah . sentiasa meneliti setiap keputusan . berserah padaNya .

tadi hujan lebat pulak . tym aku tgh layan tulis blog . baru hujan . habis sore nyanyi lagu Hujan . rupanya hujan turun bile tulis blog ..

tak makan agi.
peace . nnt ade masa tulis2 agi .

alex pandang depan!

(Read More..)

komen perpecahan ..

.

a'kum kepada semua bloggers

frekuensi memegang komp and update blog makin lama makin berkurang . ntah a . kengkadang keadaan sungguh tidak mngizinkan . tp hamdulillah aku cuba dari hari ke hari untuk trus istiqamah ..

harap maaf kepada semua pengunjung blog . blog lma tak update .

sudah masuk minggu kedua cuaca masih panas dan terik . kalo kuar umah cam kena bakar ngn baju sendiri . aduh . tambah agi air asyik habis aje . dehidrat abis . tambahan agi kerajinan yg agak kurang kerana makan yg byk . kate nk gemuk kan? ... tapi pergerakkan dah terbatas . dOk umah cuba untuk gemuk .

"saya makan bila mOod baik . bila awak nmpk saya kurus insyllah awak tahu mOod saya camne.."

hm..

aku rasa aku ade masalah genetik . sama cam abah aku . aku takut . tak nk cakap ape2 . mungkin botak tgh ke (waaa!! sungguh macho!!) ... huhu..

banis kate nk top blog . "mmbawa manfaat kepada insan lain "
"blog banis manfaat untuk saya ... " huhu ..


Ya Allah bantu lah aku mencari kebenaran . dan mudahkan perjalanan aku ini . pertemukan aku dengan sahabat yg mmbawa aku kepada kebaikkan dan sentiasa menasihati aku dalam aku kejahilan .

semua orang idup atas pendirian . semua orang leh cakap ikut hati mereka . senang kate cakap senang aje . tapi hakikatnya , yg mennggung = orang lain .
manusia mmg ske tgk kesalahn orang lain . melihat lope2 atau kekurangan dan mnyatakan seperti dialah paling betul . Ya Allah , apatah lagi mnyatakan dalam orang ramai bagai nk mnjatuhkan seseorang . bagai sengaja mnunjukka kelemahan depan orang ramai .

setiap manusia sentiasa tidak lari dari kesalahan . dan manusia sentiasa/mudah aja mencari kesalahan orang lain . knp semua ske komen aje? .
bg aku , mncapai satu keadaan perfect mmg mustahil , tapi usaha mencapainya adalah satu kemestian . biar kita rasa sempurna usaha kita dalam mencapai kesempurnaan

aku sangatlah respek manusia sebegini . tapi ..
kenapa kita menonjOl kan kesalahan , kekurangan seseorang? .
senang kate camni . kita nk komen , tapi kita tak bntu . kita ske aje cakap kesalahan , tapi kita tak tolong sama2 dalam mengurangkan kesilapan .

orang cakap pandai . bila buat tak nk . pastu cakap byk . komen seribu . alasan penuh . pastu komen2 . malukan orang . tonjol kesalahan . aduh....

Ya Allah , berilah hidayah ... jgn lah sifat ini idup dalam diri aku .


Zhon.
sangka baik kepada orang . dalam byk2 hal , ayuhlah kita bersatu dan mencapai satu kesefahaman untuk mewujudkan sesuatu yg bagus .
jgn lah selalu sangka aja . jOm tolong skali jom...ayuh!..huhuh..


melihatkan manusia berpecah hnya kerana cerita2 yg mereka dengar . hnya kerana salah paham benda yg kecil . kerana benda kecil , masalah besar sukar untuk diselesaikan . kalo kita ade percanggahan pendapat , jOm sama2 diskusi , sama2 bncg bek2 . kate budak2 PBL kan . ... huhuh..

Ya Rahman , satukan hati - hati ini .

semua tak nk mengalah , semua ego , semua pentingkan diri sendiri . semua tidak akur keputusan pada ketua . huhu...

"aku yakin ngn ko . tenangkan hati . byk lagi dugaan dOk atas nie ..."
huhu


"aku nk putus asa aa . tgk budak2 cnie cam .... .... ..."


alex tak pandai berkata2 .
aku lebih ske jika aku salah , mereka bgtau aku salah . kita diskusi .... huhu ..
cukup lah dengan "kata blakang2"

(Read More..)

Nov 13, 2007

panas bersih

. Nov 13, 2007 .

a'kum
sedikit panas skrang . minggu lepas hujan aje memanjang . cam waktu maghrib aje . terus hujan lebat . huhu . skrang ... adeh . panas .
dok kat atap , sambil dengar lagu Hujan . mnharap hujan turun
hamdulillah aku masih buleh online . walalu pun cam bz skit . poyo.

pape pon . berharap semua warga bloggers bersih...


---------------------------------- ------------------------------


sambung balik

semalam selepas aku jalan2 ngn ed pi bli barang semua . menyedari basikal aku bukan dalam keadaan terbaik .
awalnya aku mmg tak nk pun kua . just nk habiskan masa dok atas katil sambil baca buku2 atas tgk gmba aiman . tapi sedih tgk kawan aku kena bawak barang byk2 sorang . aku ikut .
tak tahu aa tapi aku mmg tak nk nek beskal . perasaan yg sangat tinggi nk nek angkut . tapi mmbe nk nek beskal .. aku ikut aje aa..

punye kayuh cam gile . nk blaik cepat . pedal tercabut n lnggar tebing tepi . mnyebabkan sedikit tercampak kedepan . mnggelabi..
akibatnya . luka yg agak dalam . dan gelak yg tak habis ... mmg cam lawak.

hakikatnya . biar susah tapi tak exsiden . dan sila cek kenderaan anda sebelum menuju ke destinasi .

aku minta maaf kepada insan2 yg aku buat mereka sedikit terasa atau marah . takk pikir sebelum berkata . h m . minta maaf semua . akan ku teruskan perjuangan yg masih belum selesai!...


kat sini byk benda/mknn baru yg aku jmp . tapi aku paling ske er nie .. sedap . saje promot . tgh haus nie .. panas ..

tea with shocking soda!!

(Read More..)

Nov 9, 2007

terjun library

. Nov 9, 2007 .


a'kum
salam sejahtera kepada semua bloggers .


alhamdulillah . beryukur dengan nikmatNYa . masih boleh menaip dan menahan segala ... benda yg ptt di tahan .. nyum3

"r u ok man! .."

hahah . alhamdulillah makin hari makin aku tahu . so aku ok aa generally . and dompet aku ilang gak satu hari . so lepas tu jmp balik . aku ok aa . huhu .tensen bile dompet ilang . and mula assume tercicir . mula track balik perjalann sebelum . tau2 . duit dah ilang . gamba ilang satu (mungkin pencuri itu perempuan..waaa) . seb bek dompet pon nipis tak berduit . huhu .ilang 2ribu = 80sen .

so , hari ini aku bangun hamdulillah sangat lah lmbat . sangat lmbat . bukan lmbat tuh ... lmbat agi . haha . mungkin sebab tercemarnya pemikiran buat aku tak nk bgn . so aku tido . pape pon . bangun2 aje .
"mar . ade lauk . dal hanta "

thx

lagi beberapa hari kawan2 aku pulang dari mesia . harap mereka dapat ape mereka mahu .
"ko balik jgn lupe enjoy habis2 . tak byk peluang nk balik .. nnt balik leh cte kat aku "
"ko camne lak sini? "
"aku ok aje . mane2 enjoy ... "
(gelak)

haritu pergi lubuk tempurung . gile aa er terjun dier . buat aku fikir dua kali . tapi er mmg sejuk and best gile . hamdulillah aa . dari dok umah tgk naruto yg byk gile and cam tak nk habis aje .
penat aku upload gmba kat mulitply

http://alexumar.multiply.com/photos/album/18/lubuk_tempurung

nek angkut lma gile , ngn ojek bawak cam gile . trekking , curam gile . cuaca tym tuh panas . tapi semua berbaloi .



" ..... is offline "
eh?..tibe2 . nyorok ka?

pape pon . aku just nk saran kan kawan2 aku supaya tidak bermain dengan api . walau pun kami tahu kamu semua tensen atau pape . hampir terbakar meja . plz bgtau kawan2 anda jika anda mahu buat samthing nuts . cam bakar tisu atas meja ke . atas saje tgk kecepatan meja makan untuk terbakar .. aduh ..

"weh . ko buat ape tuh? "
"just nk tgk cepat mane kayu meja nie terbakar .. "
huh?

sesemngat mane pon aku , hamdulillah aku masih lagi laa pi library . selain dari tanda kedatangan , ini lah tempat aku dengar lagu . tmpt tuh akustik dier buleh tahan aa . aku buat research lining lagu dgn aman . tambhn lagi ini lah tempat paling best untuk tido . wah2 . sejuk . senyap . ide susun buku and tido mmg berkesan . tambh lagi cewe2 yg rajin kebykkannya hamdulillah cakep sungguh
aku sungguh bersyukur . library sungguh aku gna sebaiknya ..
... ... owh! .ha..dan aku stadi di situ . ha . itu selalu aku lupe~ .
=P

memandang kan semua orang dah nk habis xm . maka byklah blog2 yg berupdate . makin byk aku surf blog . and klik link , makin byk blog yg aku ketemui . cam kenal . tak tahu lak ade blog . nnt aku linkkan .

penat tunggu upload gmba .

"uma .... uma .... uma!!!"
huh
terkejut gile . abg shashi tegur aku . aku tak perasan . aku makin khyal depan komp nie . bukan buat ape pon.
"abg tgur tak dengar..bz ke.."
"tak . just ... termenung.."

( wah .. jujurnya )

aku nk pi amik anime sat .
nnt cite lagi . peace . stop global warming .

alex cuba berubah

(Read More..)

Nov 7, 2007

bazir masa silam

. Nov 7, 2007 .

ok .
hampir byk masa mmbazir depan komp buruk nie . aku masuk buleh kate semua blog yg aku kenal . tpai tak baca pon . tak read pon . tapi tgk pon . habis load trus tutp . hm .

tak meletakkan najis/jerit/jejak kat shout box pon . hm . knp ini terjadi aa?
persoalan oh persoalan

sakit tengkuk . plz jgn letak gmba senget . terkehel leher..serius!

samthing just kita tak leh nk ubah . samthing kita tak leh nk buat pape .
benda dah berlaku . keputusan telah kita amik . dan kita kena idup dengan hasil nya . bukan nk cakap kita mnyesal . mungkin kita buleh buat samthings better . n make things and hearts ... good

"kalo leh patah balik . apa aku nk buat?"
"aku nk balik and makan byk . saya nk gemuk "

pape pon . jgn keruhkan apa yg mmg keruh . mengeruhkan kedaan dengan tokok tambah dan benda yg sudah tidak penting hnya lah mmbuat kan kita pandang kebelakang . sedangkan apa yg depan kita paling penting . apa yg dah lepas ... lepas .

amik pengajaran . fahami mistakes/succes . and try to do better .

"just nk cakap sori"
"apology accepted"
"sure?"
"yup"

"ngntuk...jom tido"

aduh . try to fokus ... try to fokus ... try again ... and again ..

alex still trying

(Read More..)

tak stabil ka?

.

a'kum
tgk2 bawah2 . bukan bawah meja . post bawah tu . cam tak stabil aa aku nie .
kejap hepi . kejap cedih . kejap pms (?). dan lelain .

hei! .. come on aa uma! ..

bangkit.senyum.tempuh.jgn lari


"u plg cute ..."
hei! ape nie! takde kena mngena!

(Read More..)
 
http://alexumar.blogspot.com is proudly powered by Blogger.com | Template by Agus Ramadhani | o-om.com