Feb 20, 2009

result cuti

. Feb 20, 2009 .

salam'alyk .

skrng musim cuti . harap kita mnggunakan masa dengan sebaikknya .
skrng musim result . harap kita redha dan terus berusaha tidak putus asa .

harap takde yga kata
"busan aa cuti nie ... "

tapi dulu kata
"alaa..busan aa study . bile nk cuti nie?"

insyallah kita try buat yg terbaik k

fortheummah di tutup kerana pada masa itu tiada sokongan blogger/penulis2 fortheummah .
gmail ummah.my
passw fortheummah

masih boleh digunakan . selagi masih ada ...

(Read More..)

Feb 12, 2009

takut pada exam?

. Feb 12, 2009 .

salam'alyk kepada semua blogger .

alamdulillah . lama menanti exam . hari ini tamat dah . alhamdulillah . tersenyum aku bile kuar dewan ujian . terlalu bersedia untuk hari ini . pikir sangat untuk hari exam ini . bile keluar ... tak tahu nk buat apa . huhu .

mula balik .

seperti biasa . semua orang akan buat muka tym habis exam . ada yg yakin . muka cam tak yakin . ada yg muka pura2 yakin . hehe . ada yg keluar terus tersenyum sinis .
ramai yg bergegas ke kelompok2 kecil yg memegang buku2 untuk periksa jawapan dalam ujian .
"alaaa .... salah aa!! ... dah 10 salah nie "

" aku tibai pon betul . hahah "

ada yg dok tepi longkang hnya memandang jauh .
"ape kes kawan?"
" aku tak jawab byk aa tadi ... "

"byk benda yg aku baca tak masuk pon . buang masa "

selepas itu semua perasaan yg bercampur baur itu . semua akan cuba hilangkan ia . dengan pelbagai cara .
ada yg jerit . ada yg ajak makan . atau pon jalan pi mall . atau pon ajak lepak . ada juga yg pergi ke surau . ada yg ntah macam mana menghilang . tak tahu pi mane . hu .

aku dah usaha . gile . aku dah cuba buat yg terbaik . segalanya aku serah pada Dia . usaha . doa . ini masa untuk tawakal . berserah .

"sebelum exam , orang selalu tak sabar nk habis exam . bukan ke kita bersedia untuk exam? ... pttnya tak sabar nk exam . hehe "


"uma! ... men poOl skrang!!! tensen! "

sambungan ...

fear .

ketakutan .

hantu?

semua itu buat kita melakukan perkara2 yg luar biasa . perkara yg luar jangkaan . pressure . ia juga boleh mnyebabkan putus harapan . hilang kemahuan untuk maju dan juga rasa nk tido lebih masa . (seriusly?) .

contoh : ada orang menyatakan di rumah itu ada hantu . makanya kita akn cuba menjauhi rumah itu . jika kawan2 kita memaksa kita untuk masuk rumah itu . kita akan cuak dan nangis sekuatnya . (seriusly?)

khabar angin . termauk dalam proses menyebarkan fear (ketakutan)

contoh : aku dengar khabar angin yg exam lepas . 1/2 orang fail .

proses dah ada . fear dah menyusup . ketakutan dan gelisah mnyelubungi .

apa tindakan kita?
anda tahu paham?

(Read More..)

Feb 9, 2009

kopi bukan solusi...

. Feb 9, 2009 .


salam'alyk kepada semua blogger . esok exam .
makanya . apa jadi sebelum hari exam? ..

pertamanya , surely mesti ada insan yg akan ajak men bola ptg ...
"cergas kan badan . cerdaskan otak . riadhah . kena seimbang maa...baru ilmu masuk . "
hari2 lain tak nk main . sehari sebelum exam . baru nk men . ok ok .
setiap petang lain tak nk turun men bola , tapi sehari sebelum exam . ajaibnya ... men bola . ok ok

balik2 umah . semua orang akan citer pasal cuti yg akan mendatang . iaitu selepas exam .
dan semua gelak2 ngn lawak dan planning gile kawan . (lawak2)
tapi bagaikan esok bukan exam . macam esok takkan terjadi .
bagaikan esok hari bukan dalam kalendar hidup kita . ok ok

surely malam tu lak mengidam nk makan special2 . tak pon akan makan byk .
tambah pulak ibu Simpang ( nama tempat makan ) baik hati gorengkan picisan untuk dimakan sambil mmbuang masa di meja makan . dan burak2 . bukan pasal esok (exam) ... tapi tentang hari yg lain2nya ..
esok tak wujud ke?

dan lepas penat + kenyang . balik2 umah semua "baru teringat" esok exam . owh ...

tapi dah terlmbat ... ngantuk datang ... dan seterusnya?
huhu .

jangan mudah lupa . lalai . ingat kan . tak susah pon .
kopi bukan solusi , mencegah lebih baik dari mngubati . huh?

"aplikasi itu yg penting . baru tahu/faham ... "

anda tahu faham?


P/s : menantikan janji post " definisi topik blog anda" . nntikan definisinya ...

(Read More..)

Feb 7, 2009

plastik

. Feb 7, 2009 .

mungkin info tambahan . leh cari kat http://www.plasticsinfo.org/s_plasticsinfo/index.asp

nombor berapa pelastik anda?

Bagaimana Mengenali Kemasan Plastik dengan Baik?
bottle.jpgPerlu kita ketahui bersama bahwa secara internasional telah diatur kode untuk kemasan plastik, yang mungkin bagi kita yang awam sangat perlu untuk diketahui, karena tanda tersebut berkaitan dengan jenis bahan serta cara dan dampak pemanfaatannya bagi manusia. Kode ini dikeluarkan oleh The Society of Plastic Industry pada tahun 1988 di Amerika Serikat dan diadopsi pula oleh lembaga-lembaga yang mengembangkan sistem kode, seperti ISO (International Organization for Standardization).
Secara umum tanda tersebut berada di dasar, berbentuk segi tiga, di dalam segitiga akan terdapat angka, serta nama jenis plastik di bawah segitiga, dengan contoh dan penjelasan sebagai berikut:
1. PET — Polyethylene Terephthalate
Biasanya, pada bagian bawah kemasan botol plastik, tertera logo daur ulang dengan angka 1 di tengahnya dan tulisan PETE atau PET (polyethylene terephthalate) di bawah segitiga
Biasa dipakai untuk botol plastik yang jernih/transparan/ tembus pandang seperti botol air mineral, botol jus, dan hampir semua botol minuman lainnya.
Mayoritas bahan plastik PET di dunia untuk serat sintetis (sekitar 60 %), dalam pertekstilan PET biasa disebut dengan polyester (bahan dasar botol kemasan 30 %) Botol Jenis PET/PETE ini direkomendasikan HANYA SEKALI PAKAI, kenapa? Dijawab oleh artikel ini: Bila terlalu sering dipakai, apalagi digunakan untuk menyimpan air hangat apalagi panas, akan mengakibatkan lapisan polimer pada botol tersebut akan meleleh dan mengeluarkan zat karsinogenik (dapat menyebabkan kanker)
Di dalam membuat PET, menggunakan bahan yang disebut dengan antimoni trioksida, yang berbahaya bagi para pekerja yang berhubungan dengan pengolahan ataupun daur ulangnya, karena antimoni trioksida masuk ke dalam tubuh melalui sistem pernafasan, yaitu akibat menghirup debu yang mengandung senyawa tersebut. Terkontaminasinya senyawa ini dalam periode yang lama akan mengalami: iritasi kulit dan saluran pernafasan.
Bagi pekerja wanita, senyawa ini meningkatkan masalah menstruasi dan keguguran, pun bila melahirkan, anak mereka kemungkinan besar akan mengalami pertumbuhan yang lambat hingga usia 12 bulan.
2. HDPE — High Density Polyethylene
  • Umumnya, pada bagian bawah kemasan botol plastik, tertera logo daur ulang dengan angka 2 di tengahnya, serta tulisan HDPE (high density polyethylene) di bawah segitiga.
  • Biasa dipakai untuk botol susu yang berwarna putih susu, tupperware, galon air minum, kursi lipat, dan lain-lain.
  • HDPE merupakan salah satu bahan plastik yang aman untuk digunakan karena kemampuan untuk mencegah reaksi kimia antara kemasan plastik berbahan HDPE dengan makanan/minuman yang dikemasnya.
  • HDPE memiliki sifat bahan yang lebih kuat, keras, buram dan lebih tahan terhadap suhu tinggi.
  • Sama seperti PET, HDPE juga direkomendasikan hanya untuk sekali pemakaian, karena pelepasan senyawa antimoni trioksida terus meningkat seiring waktu
3. V — Polyvinyl Chloride
Tertera logo daur ulang (terkadang berwarna merah) dengan angka 3 di tengahnya, serta tulisan V — V itu berarti PVC (polyvinyl chloride), yaitu jenis plastik yang paling sulit didaur ulang.
  • Plastik ini bisa ditemukan pada plastik pembungkus (cling wrap), dan botol-botol.
  • PVC mengandung DEHA yang dapat bereaksi dengan makanan yang dikemas dengan plastik berbahan PVC ini saat bersentuhan langsung dengan makanan tersebut karena DEHA ini lumer pada suhu -15oC.
  • Reaksi yang terjadi antara PVC dengan makanan yang dikemas dengan plastik ini berpotensi berbahaya untuk ginjal, hati dan berat badan.
  • Sebaiknya kita mencari alternatif pembungkus makanan lain yang tidak mengandung bahan pelembut, seperti plastik yang terbuat dari polietilena atau bahan alami (daun pisang misalnya).
4. LDPE — Low Density Polyethylene
Tertera logo daur ulang dengan angka 4 di tengahnya, serta tulisan LDPE
– LDPE (low density polyethylene) yaitu plastik tipe cokelat (thermoplastic/dibuat dari minyak bumi), biasa dipakai untuk tempat makanan, plastik kemasan, dan botol-botol yang lembek.
  • Sifat mekanis jenis plastik LDPE adalah kuat, agak tembus cahaya, fleksibel dan permukaan agak berlemak. Pada suhu di bawah 60oC sangat resisten terhadap senyawa kimia, daya proteksi terhadap uap air tergolong baik, akan tetapi kurang baik bagi gas-gas yang lain seperti oksigen.
  • Plastik ini dapat didaur ulang, baik untuk barang-barang yang memerlukan fleksibilitas tetapi kuat, dan memiliki resistensi yang baik terhadap reaksi kimia.
  • Barang berbahan LDPE ini sulit dihancurkan, tetapi tetap baik untuk tempat makanan karena sulit bereaksi secara kimiawi dengan makanan yang dikemas dengan bahan ini.
5. PP — Polypropylene
Tertera logo daur ulang dengan angka 5 di tengahnya, serta tulisan PP
– PP (polypropylene) adalah pilihan terbaik untuk bahan plastik, terutama untuk yang berhubungan dengan makanan dan minuman seperti tempat menyimpan makanan, botol minum dan terpenting botol minum untuk bayi.
  • Karakteristik adalah biasa botol transparan yang tidak jernih atau berawan. Polipropilen lebih kuat dan ringan dengan daya tembus uap yang rendah, ketahanan yang baik terhadap lemak, stabil terhadap suhu tinggi dan cukup mengkilap
  • Carilah dengan kode angka 5 bila membeli barang berbahan plastik untuk menyimpan kemasan berbagai makanan dan minuman.
6 . PS — Polystyrene
Tertera logo daur ulang dengan angka 6 di tengahnya, serta tulisan PS
– PS (polystyrene) ditemukan tahun 1839, oleh Eduard Simon, seorang apoteker dari Jerman, secara tidak sengaja.
  • PS biasa dipakai sebagai bahan tempat makan styrofoam, tempat minum sekali pakai, dan lain-lain.
  • Polystyrene merupakan polimer aromatik yang dapat mengeluarkan bahan styrene ke dalam makanan ketika makanan tersebut bersentuhan.
  • Selain tempat makanan, styrene juga bisa didapatkan dari asap rokok, asap kendaraan dan bahan konstruksi gedung.
  • Bahan ini harus dihindari, karena selain berbahaya untuk kesehatan otak, mengganggu hormon estrogen pada wanita yang berakibat pada masalah reproduksi, dan pertumbuhan dan sistem syaraf, juga karena bahan ini sulit didaur ulang. Pun bila didaur ulang, bahan ini memerlukan proses yang sangat panjang dan lama.

(Read More..)

Feb 5, 2009

sellcow

. Feb 5, 2009 .

we just dont understand ...

to know something is to make a difference . not just making the same mistakes .
dengar . belajar . sosial . ukhwah . bisnes . burak .

proses blaja kehidupan . apa ada dalam kehidupan jika hnya melakukan perkara salah yg sama ?

everybody is selfish (sellcow) . knp tak percaya?
hipokritos!
mengambil apa hnya yg dia mahu , dan mnolak selainnya . buat2 bodo .
stupendous!
buat tak tahu pada perkara yg penting , dan mencipta reason untuk melakukan pekara salah .

S!


salam'alyk kepada semua blogger . minggu depan exam . alhamdulillah .
hari yang indah..


happy days~

(Read More..)
 
http://alexumar.blogspot.com is proudly powered by Blogger.com | Template by Agus Ramadhani | o-om.com