Jan 26, 2008

. Jan 26, 2008 .

a'kum
aku cam orang gile tersenyum aje . huhuhu .
mungkin dok umah malas lak tekan keybod nie nk type2 . just nk habiskan masa doing samthing n bukan men komp aje . huhu .

" mar . roti canai malam nie! . kat indon takde kan mamak . jOM!"
setiap hari , selama 2 minggu kt M'sia aku makan roti canai , pagi petang , siang malam ,tiada masa yg mnyekat untuk memenuhi nafsu roti canai .
hahah .

awal minggu nie . aku jalan2 sakan ngn abah aku . mula2 pi lowyat , pastu sebelah lowyat , pastu JJ Bukit Tinggi , pastu OU , Da Curve and len2 lagi kots..
" Klang ade Burger King aks? "
jalan2 byk tempat memerlukan disiplin yg tinggi , window shopping tidak buleh lebih dari 20 saat .
1 ) masuk kedai ...
2 ) observe secepat mungkin
3) blah ...

hahha..

huh?

tapi mmg tak leh lupe aa jmp aiman . hahah . lawak gile aa aiman . tambah dier cepat sangat tangkap kalo diajar samthing new . aku ajar benda2 baik2 .. hahah .
"aiman , buat sore lembu"
" ummm"
"sore kambing ..?"
"ekkk"
"sore kak nab ? "
"miaw..."
huh?
tapi dier baik sgt , sma sedikit mengada . pandai berlakon depan orang . huhu . aiman ske men tembak2 . bile dier kena tembak . dier akan buat jatuh , cam orang mati . kalo kita tak pandang dier . dier cepat bangun n cocok kita ngn pintu menan dier . gile sakit . tym tuh aku mati..huhuh

huh?

aku cuba mengambil masa untuk mmbetulkn segala salah paham atau tidak puas hati . bile lagi kan . takkan nk biar aje orang cite kat blkang . kite confront aa..huhu . hamdulillah semua berjalan baik skali .

jalan2 tuh mmg aa mesti . hari nie hari sabtu . n aku dah cam tak larat aa nk pi mane2 . penat sungguh . hamdulillah dapat jalan2 . tapi mungkin aku push limit aku . sampai penat camni..
so hari ni ingat nk lepak aje umah .
mndapat byk msg soh aku kuar umah
" Futsal mlm ni kol 1 kt 7 "
* aku flght pagi . nnt tak bngun laks
" malam skit teman aku pi UIA , amik barang "
*erk..
" jom lomo jom! "
*settttt...

huh?

keseluruhannya aku berpuas hati laa . walaupon kejap . tapi cukup lah . aku bersyukur dapat dok umah , makan semeja ngn famili , burak2 , gelak2 tgk aiman , n bersua kawan2 len . aku bersyukur . jap agi nk pi umah syek lomo nk amik gmba2 .

mmg tak leh lupe aa "Lomo Trip" semalam . . . . ko mmg dah best a syek! . tq kpd Mahfuz buat bb haritu . huhu . nnt aa letak gmba . malam nie leh tgk2 semua . huhuh .

sesudah itu . esok akan tiba di Padang .
meninggalkan Andalas , hingga satu masa . huhu.


(Read More..)

Jan 19, 2008

tiada lagi

. Jan 19, 2008 .

"dekatnya kita dengan kematian . tiada siapa pon tahu . bila . camne . adakah kita bersedia ? adakah aku bersedia ?"


dlm keriangan aku bermain ngn aiman
" uma , mak atiqah supeki meninggal . barah "

termenung sebentar . aiman menarik2 tangan diajak bermain . tidak dilayan . umi melonjak dari kerusi . menanyakan semua "btul ke?" . bagai tidak percaya .
" tuh kawan umi tu . lect uitm kan ? inalillah"...

takziah kepada famili .
alfatihah

sape tak kenal pakcik Supeki yg sering kelihatan mmbetulkan kerosakkan elektronik skola dulu . aku terasa serba salah pula . aku mnyedari ade famili Hira' yg sakit bila buka YM . ade aje offline
msg yg masuk . byk benda merapu , tapi ade juga benda yg penting . berita . perkembangan . isu semasa .
selalu tak hiraukan . delete semua

(note)
baca dulu offline msg tuh . jgn mudah sangat nk close n delete all...hm

" nk ! nk ! nk ! "
berulang2 kali aiman ulang . rupanya aku sedang memgang teddy dier . tak prasan .
" tangan kanan aiman . cakap ape? . salam2 .. "
" time kasyih "

menyemak dalam cd lama2 . jmp cd yg aku dapat dari zahir ARRAID @ IPH . huhu
dah upload skit2 kat dalam imeem .
search arraid . insyallah kuar lah nnt .

selamanya

selamanya bangkit

(Read More..)

Jan 18, 2008

hari aiman

. Jan 18, 2008 .

a'kum
aku minta maaf kepada bloggers yg selalu keliru ngn apa tertulis
*sori afiq

hamdulillah aku dah jejak Malaysia pada sabtu 12hb January . trus ke Langkawi . Isnin 14hb January baru aku balik Andalas Klang

hari ini 18 January . aku kat umah tgh lepak ngn aiman
aku pulang ke Padang pada tanggal 27hb January hari ahad .

buzz
"uma! budak paling mengada dah sampai..." kak nab panggil aku . aiman farhan abdul hafiz datang...


tapi dier tak kenal aku dah . hhuhu..
"dier dah crosS over "

(Read More..)

Jan 17, 2008

home at last

. Jan 17, 2008 .

tido pon tak nyenyak . ulang alik masuk bilik . cek beg . cek tiket . cek semua . takut2 ade yg tertinggal . cek list . habis semua di keluarkan . selepas itu di masukkan semua . sungguh risau

"weih satu umah nk pi lepak umah daus . ko dok sorang takpa ka? . nnt pagi buta aku balik"

jam menunjukkan sudah lewat . kedengaran bunyi riuh diluar bilik . "sudah balik joli laa tu" terdetik hati . mata tetap tidak mahu lelap

(alarm hp)
"weih uma! dah sampai laa bumi malaysia!!" . Tina semangat kejut aku keluar dari khyalan . "dei , kalo pape best , jgn lupe call aku tw . kita malaysia-lah . ko nnt balik dari Langkasuka , blikan aku coklat seguni k.."

kami berjalan berlawanan arah . aku pandang blakang , kelihatan Tina tgh gayut hp , sambil mmberi isyarat tangan untuk aku call dier tym holiday ini . jalan aje lah..

(dush)
kepala terhantuk samthing
"kapal terbang akan mendarat di Langkawi 10minit lg . terima kasih"
lalok , pening lalat , tak pasti...

turun kapal . amik beg . tiba2 terdengar suara memanggil
"tuh uma . yg pakai spek besar tuh....uma!!...uma!!"



aku pasti ini bukan mimpi.
im home

(Read More..)

Jan 9, 2008

cite skin head

. Jan 9, 2008 .

salam sejahtera

dengan ketua skin head sebelah aku . aku tabik . melayari laman2 hanya untuk mlihat cewe2 cakep . aduh . aku berpaling .

mencari masalah orang lain mmg mudah . menuding salah orang mmsg senang . menunjukkan ego dan power amat simple .
berkata dgn hikmah susah sangat ke ? . memikirkan hal bersama susah sangat ke ? . bersangka baik susah sangat ke ? . memberi peluang susah sangat ke ? . susah sangat ke tak timbulkan masalah ?

huhu .

ketua skin head pandang . " weih! , jap agi ade perjumpaan "
( hulur duit )



bila cakap tanpa fikir dulu , byk salahnya , byk dosanya ...
tapi bila tak cakap pape , kita akan rugi . berkata benda yg perlu . berkata dalam mnghalang benda fatal . berkata menegakkan keadilan

" semua orang ske sangat buka cite . kang ade aa khabar2 angin . dengar cite aje , trus percaya " Ketua skin gertak aku ngn penuh emosi . tahap adrenalin terbukti tinggi . habis cpu jd mngsa

percaya pada kata2 manusia lebih dari kata yang lebih Haq . berpegang trus pada yang samar2 dan tidak lengkap , padahal yang sempurna dan lengkap terpampang depan mata .

"weih! ko tipu budak tu yek" ketua tnya aku
"haah"
"bagus2 . baru dier tau . tapi knp?" soklan cepumas .
(aku diam)


aku teringat dulu buku yang diterjemahkan dgn baik skali oleh sheikh syafiq fauzan .
" saringan demi saringan dilakukan demi mendapatkan hasil / baki yang mantap berkaliber dalam menahan segala dugaan "


" kate kita budak medik , mentafsir berdasar fakta . rasional . bukan babi buta aje . pak turut aje!!!"
habis tanganku kurniaan tuhan jadi mngsa kekejaman ktua skin . pedih . sampai tulang sum2 .
" depa nie buat semua benda untuk jatuhkan kita . jahat sangat ke kita ? "

"Sesungguhnya orang-orang yang kafir itu, menafkahkan harta mereka untuk
menghalangi (orang) dari jalan Allah......"
surah al - anfal 36


"esok exam aa . ajar aku yuk " sedas tagi tumbukan land kat bahu . err..!

bersatu dalam satu pendirian . satu pegangan . satu jawapan . jgn aa biarkan benda kecil musnahkan kita . tenang . fikir dulu k . kerjasama buat kita lebih efektif dan berkesan .

وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَى وَلاَ تَعَاوَنُوا
عَلَى اْلإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ
الْعِقَابِ
"Dan tolong-menolonglah kalian dalam (mengerjakan) kebaikan
dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. Dan
bertakwalah kalian kepada Allah, sesungguhnya Allah amat keras siksa-Nya."
surah al-Maa`idah 2




" jOm chow weh . tensen aku . "
off komp

terus diam tanpa suara

(Read More..)

Jan 6, 2008

kunci pada blog

. Jan 6, 2008 .

selamat hari ahad . salam sejahtera kepada semua
aku tgh surf blog , terlihat perbualan ini
"bloggin tumbuh cam cendawan lepas hujan"
"aku terasa lain jika tiada blog , mlihatkan kawan2 aku semua dah bloggin . updatenya tiap2 hari . "

n

"jOm bukak bisnes . bisnes design blog"
ok ok .
nnt ade masa aku link kan k~ .
semua bermula dengan fortheummah .

aku tgk cite Matrix Reloaded . walaupun cam tak betul . aku paling ske "key maker"
tenang dan tahu apa dier kena buat . hehe

mungkin semua bnda aku kunci dier . KUNCI KEJAYAAN

1.Kunci kemuliaan :
Taat kepada ALLAH dan rasul-NYA

2.Kunci rezeki :
Berusaha disertai dengan beristigfar dan bertakwa

3.Kunci surga :
Mengesakan ALLAH (tauhid)

4.Kunci keimanan:
Berpikir tentang ayat-ayat ALLAH (bukan ayat2 cinta .. heheh) dan makhluk-makhuk ciptaan-NYA.

5.Kunci kebajikan :
Kejujuran


6.Kunci kehidupan hati :
Merenungi (tadabbur) al-Quran , mengadu kepada ALLAH pada waktu sebelum fajar, dan meninggalkan dosa

7.Kunci ilmu :
Bertanya dan mendengar dengan baik

8.Kunci kemenangan dan kesuksesan :
Kesabaran

9.Kunci Keberuntungan :
KeTaqwaan

10.Kunci bertambahnya nikmat :
Bersyukur

11.Kunci mencintai akhirat :
Zuhud terhadap dunia

12.Kunci agar dikabulkan oleh ALLAH :
Berdoa


"....dan
bersabarlah terhadap apa yang menimpa kamu .... (Luqman;
31:17))
"




lagi byk ilmu , lagi tinggi cita , lagi tinggi ego , lagi sukar berbncang , lagi lupe pada agama , lebih bertaqwa

(Read More..)

Jan 1, 2008

Selamat Pergi Tahun 2007

. Jan 1, 2008 .

a'kum

(tulis ayat wajib)
"lma tak usik komp . blog pon tidak di update"

cuti mmg lma , hamdulillah terisi ngn baik skali . kemas habuk buku aku bersihkan . dengan program kelab yg agak gile dan hektik . aku byk habiskn masa antara mnyebok atau tido . huhu .

hari ni ed , daus and kawan2 len baru balik dari mesia . waduh ngn muka seri banget . huhu . aku tgh layan tido . tiba
tok tok tok
"weih! aku balik nie! bukak pintu! . hang nie! aku balik sat aje dah xleh masuk umah"

ok ok
aku sedang pikir pasal 'grey spot' . bnda yang kita tak pasti btul atau tidak . syubhah . patut baut atau tidak . nk tgk dari pandangan diri sendiri atau diri orang lain . hahah . respek or buat tak tahu . hm .

so
semalam mnymbut tahun baru ngn bunga api yang gegarkan bumi Padang . semua kete berenti tgh jalan tgk bunga api kami . hahaha
"weiH! . jalan macet aa!! "

aku tgh lepak tgk hadiah hamper lucky draw yang aku dapat . member tegur aku ngn soklan2 tahun baru
" so tahun nie dah cukup baik ke? "

huhuh . tepat jam 12 malam . walaupun bising dengan letusan bunga api . aku terinagt lak tym masa muda2 dulu . masuk f4 ngn hamz umur 18 . lepak tgk layar tanchap ngn hujan n lomo . bngkit umur 19 . haha ..
teringat dulu sanggup tunggu abg aku balik skola hnya untuk ikut dier bli bola getah , pastu baling2 kat dinding , kantoi bile kena frame gambo , pecah . pecahkan meja , pecahkan pasu , cawan . gara2 men bola dalam umah . tapi hasilnya bakal Pablo Aimar Mesia .hahah
nmpk shuke tgh bz uruskan bunga api . orang pnting mamat jnggut tu sini . tak leh bayang . aku kenal dier sejak darjah satu . hampir aa . huhu . sejak men kejar ngn hisyam , pije , bK pon men skali k! . berpeluh2 cam baru masuk kolam , trus masuk kelas bau badan . huhu
lansung dengan men ping pong sampai kena kejar ngn pakcik ahnee . hingga ke lepak ngn mahfuz setiap hari . sanggup balik lmbat skola .
trus sampai masuk Gua . jmp senior2 yang otai banget . hingga imbang penyapu kelas selama 1 jam semasa "blja malam" ngn hai (rekod hai masih belum dipecahkan) . hingga lepak dalam kelas mahaad ngn jemah and sapek , baca novel and sms . haha .
paduan suara sumbang menang kat PAS . tmbah kenal orang2 best . dan juga kenal orang2 tak best . huhu .


hari ini aku melihat kebelakang , melihat berapa jauh aku sudah berjalan . melihat berapa jauh lagi aku mahu jalan . dan masih semangat untuk trus juang .

alhamdulillah , alhamdulillah , alhamdulillah .

so hari ini aku dok sebelah amir zarif memikirkan . tersenyum . insyllah tahun ini lebih baik . sama2 kita usaha . nasihat bila salah . sama untung bila hepi . yuK!

+6281977549820

tiba2
" hepi besday uma! ..."

huh?

Salam Tahun Baru kepada semua b10 di Malaysia , dan Luar sana . wanmai asma bK jemah sapek iman fayyad hai ixa dll. kepada semua senior Hira ' . mech ksara fakru dll . kepada smua Penganggur lepasan SPM . asif , syek , wan , zahir dll . sahabat di Malaysia umumnya . Shbt KMPP dan . semua bloggers dan surf bloggers yang sempat singgah ke blog dunia [alex + umar] huhu ..

" mar , tahun ini insyllah lebih baik dari tahun sebelumnya . biarlah kita sama2 tergolong dalam golongan orang yg beruntung . usaha yuk!"

alex tabik semua~

(Read More..)
 
http://alexumar.blogspot.com is proudly powered by Blogger.com | Template by Agus Ramadhani | o-om.com