Dec 23, 2009

psych ur mind

. Dec 23, 2009 .

salam'alyk .

makin hari makin sayang . ceh . alhamdulillah . aku bersyukur . sangat2

semua yg kita belajar semenjak masuk BS (Behavior Science) buat aku cam deja vu
tergelak .
people tend to diffuse responsibility when one event happens .
my collegue tunjuk satu video . showing kat side walk biasa . 1 budak kecik , violated by one big guy . budak tuh menjerit . "help me"

more then 90% orang yg lalu lalang , akan buat tidak tahu . do nothing . lagi best , melarikan diri . hm ...

presence of bystanders make us less likely to assume responsibily for helping .
semua ingatkan ini tanggungjawab orang lain

letakan ini dalam konsep Palestine .
its our responsibility . dont diffuse that responsibility .


Sabda Rasulullah s.a.w : “Barangsiapa yang tidur dan tidak mengambil tahu
tentang urusan orang-orang islam,maka dia bukanlah dari golongan mereka
(orang-orang islam)”

strereotype and prejudice .
please dont let the media blind ur eyes .
judge in the right path . use Quran n Hadith as your reference .
it will show u the way .


alexumar like psychology
am i the next Prof Hatta?...


huhu . still hungry , still happy

(Read More..)

Dec 15, 2009

face first

. Dec 15, 2009 .

salam'alyk
iklan blog .happy days. , he got so many 'cool' links . our days are not that happy . but sometimes , together we can look at the sky , and smile for a while


monolog sendiri . berkhayal bermimpi di siang hari .

penat dan lelah minggu lepas masih terasa . berat . penat dan lesu . seminggu perah otak . beberapa hari 'qiam' dan overdose caffein . hari ni semua qada' . badan memberontak . lesu . slow dan lambat pickup . slow ....
mencari semula . langkah pertama . paling kukuh . paling utuh . lonjak . hilangkan semua risau dan gundah .

tak nk aku asyik tertinggal aje . tau2 kena marah . kantoi . pandai2 tanggung
"ini bukan Padang , jgn bawak balik habit2 buruk ko sini "

kasar ...

-esok hari-

benda jadi lebih teruk . wrong timing . kelas a little bit blurer than before . nk ajer merungut . salahkan sana sini . marah itu ini . hati tak tenteram . mulut diam . hati caci maki . pengecut dan bachol . gedik salah tempat .

" please , u are thinkng the wrong way , all the "dugaan" is a sign that He loves you . dont be ungreatful . there is always a hikmah behind all these problems u are facing . there are always a way . be patience . "

all i can do now is do my best in my studies . eventhou shit happens .

this is my time to change . to be better . to accept this challange . to be brave . to make a change .

to be a better me

Alexumar is down . on the ground . face first . deng~

(Read More..)

Dec 10, 2009

tutup mata , tutup lampu

. Dec 10, 2009 .


salam .

this week nyer schedule mmg pack . pack gile . kelas malam . dll . instant exam . blaja cepat . faham cepat , hafal cepat then terus exam . exam oriented gile . tapi nk buat camne . kata nk join 4flatters . huhu ...


the is that time . just before nk tido . baru aje nk tutp mata . teringat nk dengar samthing . teringat nk baca samthing .nk buat samthing . terus segar .
tak sedar yg baru tadi mata dah kelat nk tido . kepala dah 'high' . badan dah berat . 'bantal' dan panggil . doa pon dah baca

bile dah start takleh tido dah . kena tunggu habis adrenaline . baru lah ngantuk terasa balik

skrang time nie ( penat , stress , tepu ) . dengar lagu semua busan . ntah kenape . nie list lagu aku dengar skrang

Mirwana - Ku Hadir PadaMu
Mirwana - Khabar Cinta
Rockapella - People Change
5forty2 - SilapLalu
Massar - pasrahkan diri
Muawwidz - Kehidupan Baru
dll


asyik dengar lagu sama aje . takde keinginan . mati keinginan . tiada kemahuan . huhu . insyallah kembali hidup . aku mahu 'hidup' . aku mahu jalan terus .
nasyid cam feel lebih . layan dan tido~ huhu

shhh . kecik tido ...

penat mencari kesalahan orang . smua nk perubahan . tapi jgn lupa .
setiap orang perlukan support . perlukan bantuan .
patah kaki , tempang , limping . then semua orang sepak kaki . tersungkur .

support first . gain that trust and believe . earn that respect . earn it . change it slowly . istqamah .

" there is only 2 reason why ... u not one of them ... " pity..

"diam aa . aku nk tido aa . type pelan2 skit leh aks? " marah kecik
hm . kan aku kata ... shhh ..

*tutup lampu






i dont want to care . i just want to do something .


Alexumar is not mad .
he is always smiling .
he is happy
happy
d-.-b

(Read More..)

Nov 30, 2009

pelik laa exam nie

. Nov 30, 2009 .

salam'alyk .

byk ragam laa manusia nie . lawak leh gelak . pening dengan yg pelik . aku pon pening . aku pon pelik .

yg aku tahu tiada satu pon masalah yg akan hilang begitu sahaja . dulu kat sana , ada masalahnya , tak mungkinlah kalo pindah sini , semua masalah hilang
tapi hnya yg timbul hnyalah masalah yg baru dan mungkin lebih berat . huhu .

istikharah laa . biarkan Dia tunjukkan jalan . mudahkan jalan . dan sentiasa semangat .


minggu nie aku n jemah ada final exam . sama2 lah belajar . susah . pening . pelik .
habit student selalu pikir bile nk habis exam nk buat ape . membuatkan mereka pikir less tentang exam . buatkan mereka study gile2 untuk hadapi hari lepas exam . cuti .
tapi kebykkan mereka tak tahu nk buat apa tym cuti tuh . end up dok umah dan keluar ungkapan nie

"busan aa cuti "

huhu .
exam dulu . nnt cuti tuh ada plan . huhu .
kurang mengharap untuk enjoy . hnya berharap untuk berjaya .

aku rasa cam takde modal nk bloggin . but housemate aku tiba2 ada blog gak . buat aku tersenyuum
"wallet pakcik hilang ... "



cam kena spam aje . binverse nie ~ ish!


i love u all ~

(Read More..)

Nov 24, 2009

not a good day~

. Nov 24, 2009 .

salam'alyk

mungkin hari bermula dengan tidak baik . bangun pagi . kerja byk tak siap . pergi kelas lmbat . assignment dapat kosong . result keluar teruk gile . lect perlahan n tak paham . duit takde nk makan tghari . pergi kelas petang , kelas batal sampai next sem . balik umah takde air . kena potong . masih belum makan . semua orang buat2 tak tahu . dll .

fuhh .

berkhayal di dalam fb . tiada motif . tiada sebab . masih busan . byk status2 pelik

transfer files dari hp adah . busan . lembab .

sujud . kembali ke sejadah~

(Read More..)

Nov 19, 2009

5forty2 dah angkat mic balik!

. Nov 19, 2009 .


salam'alyk . buat iklan free sat .

11.11.09 sudah tiba.

5forty2
datang lagi, kali ini dengan mixtape Angkat Mikrofon Vol. 1. Mixtape homemade ini datang terus daripada ketuhar 542, enak dilayan panas-panas. Lagu-lagu yang menjadi inti mixtape ini adalah:

Datang Balik
Prop Ganda
LuBeLi
Silap Lalu
ASWJ
She-Sha
Rilek
Balada Palestine (feat. Demascus)

Semua ini hanya dengan RM3*. Jika berminat untuk dihantar melalui pos** boleh hubungi:542music@gmail.com atau 013-2928570


harituh aku ternmpk iklan nie . terus call no di atas . alhamdulillah dpat dah cd yg dinantikan . mmg panas , mmg kreatif , kritis dan bermanfaat .

antara lagu yg aku ske , Silap Lalu , ASWJ , Rilek dan Balada Palestine . mmg buat aku terpikir . huhu .

dah ripped dah dan dah mula nk upload untuk "simpan" . aku siap bli tshirt ( limited edition). mmg best . tapi aku sarankan untuk BLI LAH ORI . support industri "nasyid" . huhu . dier pos terus ke pintu umah . heheh .

" kebaikkan macam mane yg harus kita lakukan , kebaikkan macam mana yg harus kita jalankan ... "

(Read More..)

Nov 16, 2009

jam 5.42 pg

. Nov 16, 2009 .


assalamualaikum

mungkin ramai yg tertnya.ramai juga yg tak kesah . huhu
alhamdulillah aku skrang pindah ke CUCMS . mungkin untuk masa ini , keputusan ini yg terbaik . aku serahkan semua padaNya . di mana pn tidak akan aku putus asa . terus melangkah .


datang sini jumpa semua kawan2 lama , apis , awal2 dah jumpa . tym "orientasi 1 hari" . arul , juawaidi , aliah tarmizi . jmp tiap hari . lect hall sebelah2 aje. huhu , alhamdulillah .
sampai skrang aku masih merindui semua kawan2 kat padang. harap mereka memahami . sentiasa mendoakn mereka . ukhwah tidak ada batas jarak dan waktu


" mmg keadaan sini (padang) sangat2 menekan . mane taknye . semua dah pindah ke m'sia . tapi yg aku tahu , yg ada kat sini sure tabah gile . " kawan aku bgtau


" semuanya ada hikmah . aku rasa hilang skit dok sini (mesia) ... rindu mereka " curhat aku


aku rindu jamming atas katil . huhu


ini last makan bersama . buka puasa . huhu





tertarik nk online . usha2 5forty2 . dierorang dah keluar "album" baru . cepat2 aku bli . alhamdulillah harini sampai . thx . teruskan juang .

hadiah utk hari ini . huhu

(Read More..)

Oct 16, 2009

. Oct 16, 2009 .

salam'alyk .

kepada sahabat aku . doakan aku ....


terima kasih

(Read More..)

Oct 5, 2009

update

. Oct 5, 2009 .

TO ALL PADANG STUDENTS!

isi borang ini . save format microsoft word 2003 .

Nama:
No. BP:
No. Pasport:
Alamat (Pdg):

Alamat (Msia):

No. Tel (Pdg):
No. Tel (Msia):

Senarai pelajar yg tinggal serumah@housemate:
1.
2.

Anggaran kerosakan dan nilai
Bil. Harta benda Nilai ( Rupiah )
1.
2.


dan emailkan ke

Iqbal Azfar Ibrahim
012-6711470
summerz_zar@yahoo.com

atau msg ke

Farah 2nd year
0192441541

(Read More..)

berita lebih cepat

.

salam'alyk .
alhamdulillah . alhamdulillah . alhamdulillah
for only 3 days in Padang . we was shock with an earthquakes ...

gempar bumi nie ada distinct sound tersendiri . macam kita dengar bunyi hujan datang dari jauh . bumbung jiran sebelah dah berbunyi . dan kita tahu hujan akan turun . ha . bunyi tuh .
tambah bunyi macam tepi highway . bunyi kereta lalu2 .
gabungkan dua bunyi tuh . antara bunyi yg menakutkan bagi aku .

aftrer the earthquakes . aku realise , semua orang just watching to the horizon . just waiting . is a tsunami coming? .
perasaan takut . sedih . berharap . semua ada dalam satu masa . dan apa yg kita buleh buat . just sit there and pray . terdiam semau mulut yg petah berkata .
menanti sesuatu yg kita tidak tahu . yg mungkin berlaku . tapi kita tidak tahu . sungguh menakutkan . sungguh .

kita menunggu 6 jam lebih dalam airport yg separuh darinya hancur kerana gempa . memikirkan kalo lah aada gempa lagi . adakah kita akan selamat ?.

apa perasaan anda bila lihat bangunan runtuh? . memikirkan ada orang dalam bangunan itu . memikirkan saudara2 sekuliah kamu yg masih tidak tahu keluarganya di sana hidup atau mati . melihat keadaan manusia yg berteriakkan dan mencari keluarga .

apa perasaan anda .

kalo nk tgk jalan cerita dari awal . tgk berita tv3 tv2 tv1 bernama . full . mereka lagi cepat dari kita . hu .

i've been there . i've watched enough . susah nk cerita
kita hnya hamba yg sangat kecil kedudukkanya . helpless . tiada kekuatan .

sedarlah .





one of my best friend nik . nik muhaimin
".... macam hari kiamat la kan ..."

Alexumar
Andalas Klang
Selangor DE

im home . sangat bersyukur . im not going nowhere .

(Read More..)

Sep 28, 2009

miss ur smile

. Sep 28, 2009 .


salam'alyk .

Mungkin masih tidak terlambat . Salam Eidil Fitri . maaf segala silap . sedar atau dlm khyalan . tiada terasa . tiada merajuk . huhu

jgn merajuk . tenang aja . btulkan niat k .

raya mmg tak selalu depan komp . tak mahu habiskan masa depan komp . better spend tym 24 full hours ngn family and friends . nk jugak justify kan?... .

bile balik kampung . generasi atuk2 tuh pon dah ramai takde . yg ada pon . mungkin adik2 bongsu atuk . but im happy to see them .
bile balik Juasseh , jmp Wan Tiamin . selalunya kita datang umah dia 2nd raya . but this year lmbat skit krn sebab2 tertentu . she always save her famous rendang n lemang just for Ariffin's family .
this year kita datang agak lmbat . maybe 3rd or 4th raya . Wan already throw away lemang . sebab cam dah rosak/xelok . huu ... we came back Klang with 1 kotak of "Sarsi bodoh"

"...sebab Sarsi pandai semau dah pergi KL ..."

semalam ada gath . adik beradik umi . 9 adik beradik . mak Dah mmg rupa sama cam wan . huhu . rindu those tym . main2 ngn atuk . tgk sape paling kuat . main2 kat rumah yg besar . huhu . tidor ramai2 depan tv . haha ..

im off . still miss him , miss her . miss them . miss aiman . huhu ..

its tym to study . smile n go

Alexumar
Padang

p/s: sape2 ada gmba raya . tym konvoi ramai2 pi umah tame and semua2 . email me those pics . fb ke . ym ke . apa2 laa huhu .

thx to jemah,syar,sapek,ib,tame,afiq,basyir,fayad,kamal,wali,muadz n muadz , all geng futsal . budak2 kecik . huhu . salam eid.

(Read More..)

Sep 20, 2009

jambu is better

. Sep 20, 2009 .

watching EPL matches . West Ham n Liverpool . F.Torres is the best . huhu . hype pulak malam2 buta nie .

baru lepas gosok baju untuk esok . yup . esok Eidul Fitri .

i dont want to be a spoiler .


spoil

(Read More..)

Sep 19, 2009

. Sep 19, 2009 .

salam . selamat tinggal ramadhan . welcome eid .

penyataan diatas agak sedih dan happy . so jgn konfius dgn perrasaan anda . anda yg menentukan . alhamdulillah . aku bersyukur .

selalu lah ingatkan diri kita untuk sentias tabah dengan keputusan . keputusn yg ikut orang atau pon keputusan yg tiada dasar . tabahkan hati . bykkan sabar . tak pasal2 kena tinggal kat umah sorang2 .thinking ... "mane mmber2 aku semua .." huhu

im not driving .
semalam , selepas sampai umah . terus pi drive jauh2 . drivers lain sungguh tidak berhati perut . bawak kete cam orang gile . atau aku aje yg baik sangat bawak 60km/j . huhu .

im not driving this raya . plz jadi transporter aku . hu

searching for the perfect picture . family picture . to make sure our outer all beauty are shown in one picture . im practicing my "fake" smile . SMILE . huhu

"berbaik sangka pada yg Esa"


im h0me
Alexumar
Andalas

(Read More..)

Sep 14, 2009

senyum pada daun yg gugur

. Sep 14, 2009 .

assalamualaikum .

sungguh lama . tiada alasan . hnya merasakan sedikit jauh dengan laptop skrang . terlalu byk fitnah dan yg tidak benar . provokasi dan juga kata2 yg hnya indah ditulis , tapi buruk dan busuk pada hakikatnya .
kata2 bunga hnya topeng yg menusuk dalam penipuan samar - samar . tertipu menipu diri sendiri dan orang lain . tidak kesah . tidak fikir . susahkan orang lain . hnya terus menipu diri sendiri mahukan terbaik , dan yg busuk dan buruk dicampak ke orang lain .

" usah dipikirin umar ... kita kan di Ramadhan ..yuk ibadah"

alhamdulillah alhamdulillah ...

sedikit ujian dan cobaaan , jatuh ditmpa tangga dan baldi atas tangga . jgn lah mudah mengeluh . jgn lah mudah rasa putus asa . bersabar . bykkan berdoa . kuatkan hati . kuatkan diri dengan meminta padaNya .
diuji dengan kemiskinan , tiada makanan , tiada wang . dengan gemuruh jiwa . rasa resah dan tidak tenang . dengan keputusan yg tidak baik dan juga hidup yg tidak teratur..


Tidaklah seorang muslim menderita sakit karena suatu penyakit dan juga lainnya, melainkan Allah menggugurkan kesalahan-kesalahannya dengan penyakit itu, sebagaimana pohon yang menggugurkan daun-daunnya". (Ditakhrij Al-Bukhari, 7/149. Muslim 16/127)

sabar k . "sebagaimana pohon yg mengugurkan daun2nya..."


aku sangat bersyukur . *senyum
indah Ramadhan , diserikan dengan bermaaf maaf . melupakan kisah lama , dan membuka buku baru . mengikat tali silaturahmi baru . aduh indah .

tersenyum sendiri . dua insan yg tidak bersua mata . konflik dalaman . berlainan pendirian dan pegangan . bersalaman . memaafkan . itu sudah cukup . alhamdulillah .

aku sangat bersyukur
*senyum


"the paper" Show Buka Puasa

Alexumar
Padang

(Read More..)

Aug 19, 2009

tensen

. Aug 19, 2009 .

salam'alyk ,

mungkin sedikit aje . kebelakangan nie . mungkin stress atau tidak byk rehat . selalu aje tensen2 . hm .

amik wuduk ..

tenang k

" rasa cam kena tipu aje ngn linux nie ..."

(Read More..)

Aug 11, 2009

pelik ke malu?

. Aug 11, 2009 .

salam'alyk .

alhamdulillah . ada kenduri tahlil kat umah . Khamis nie . baru aje konfrem ngn pakcik surau . habis kena marah ngn pcik Fahmi . hu .

beberapa hari nie masih aktif lagi untuk jalan2 , ada2 aje benda nk buat . harap dapat pulang cepat n tak habiskan minyak . itu lah dugaannya . berfikir sebelum buat samthing .

"WEAR YOUR MASK! "
jerit mak aku sebelum aku keluar . pastikan ada spare mask dalam beg . tatkala kereta takde . kena laa naik publik . alhamdulillah tak ramai . masih dalam kawalan .

aku pelik . angka kematian makin meningkat . kurang dari seminggu dari 8 ke 38 angka kematian akibat H1N1 . tapi aku jalan2 nek KTM , LRT dan public places , masih byk yg macam biasa aje . tak pakai mask pon . mereka berani mati kot ... huhu

aku keluar mmg pakai mask . kalo takde tuh , mmg terlupa .

yg peliknya , patutnya aku yg pandang mereka pelik kerana biasa dengan hal ini , tapi itu lah . mane aja aku jalan , semua orang pndang aku yg pelik . macam aku yg sakit . macam aku yg bawa penyakit . macam aku yg bertindak salah . macam aku bukan manusia

" .... untuk mereka tidak menjangkiti kita , dan kita tidak menjangkiti meraka . sama2 la prevent "

pernah tnya pakcik teksi , sambil2 dier pon rasa cam pelik kita pakai mask nie
" pakcik bukan ape , kerajaan kita cam diam aje . dah ramai mati kang baru laa cuak . skrnag nie baru laa nk pi jmp menteri kesehatan . aduh . ape laa"
"mmg skrang mane2 kena pakai mask . pakcik tak pakai?.." pancing2. ..
"tuh laa . kerajaan skrang tak nk masyarakat panik , ingat masyarakat nie bodoh . pakcik nk pakai ape benda nyer . kerajaan tak bg pon benda tuh (tunjuk kat mask aku) , kalo dah bg dah lama pakcik pakai.."

aduh . manja laa pulak . skrang dah naik harga baru terkial2 nk bli .

tnya gak mmber harituh kenapa tak pakai , alasan biasa , malu lah , segan lah , cam robot lah , cam ada SARS lah , pelik lah. try freshen up ur mind k . saya tak malu , saya tak nk sakit...

pakai laa mask tuh . sesak skit pon tak pela . at least ada usaha untuk tidak terjangkit .
-nasihat penaja-


bukan kena pakai camnie pon . huhu

orang umah nie pon dah jadi saspek . esok kena hantar hospital . mendoakan cepat sehat .

Malaysia Boleh Merubah
Alexumar
masih byk perlu kita lakukan

(Read More..)

Jul 30, 2009

kereta ku kaku

. Jul 30, 2009 .

assalamualaikum .
sangat merindui keadaan itu . pasti tiba insyallah

sentiasa berdoa dan meminta . result blok 6 lom keluar . kalo dah . please msg me . im ready to come back to Padang . hu

dah hampir seminggu aku kat sini . Malaysia . Zaman Batu Konkrit . tar highway . bangunan tinggi . panas hnya Dia yg tahu . mungkin ini dugaan untuk rakayat Malaysia , untuk sentiasa tabah dan kuat dengan dugaan . pastinya untuk sejuk duduk dalam kereta yg enjin sentiasa on , habiskan minyak harga tinggi dengan pasang econ ..

hnya duduk melihat waktu terbang ... tidak sia2 insyallah . huhu

sering kali aku fikir2 , pasti aku sudah plan benda nk buat . janji ketemu . sudah aku tulis dalam kertas memori . insyallah . ingat kan lah kalo terlupa atau terlalai .

yg pasti , tiada yg pasti . semua takdir dan ketentuan Dia .

tidak ku tahu pagi2 bangun . subuh . hantar adik pi ktm . dapat double accidents news . agak menakutkan . dua pemandu dalam umur 30an . driving dalam keadaan yg baik dan tenang . seorang meninggal . meninggalkan 2 anak kecil . seorang lolos dengan hnya sakit tengkuk .

walau apa pon keadaannya . kereta malfunction . ngantuk . terlelap . tayar meletup . pastikan anda berhati2 membawa kereta . check kereta anda .

tenang . baca doa . betulkan niat .

Alfatihah ...

Alexumar
Andalas Klang
Malaysia

(Read More..)

Jul 27, 2009

rumahku syurgaku

. Jul 27, 2009 .

salam'alyk .

sudah habis setahun . cuti 'pnjg' dh mulai . doa untuk tidak 'kantoi' apa2 paper . insyallah . usaha . doa . ini masa untuk tawakal . serah segalanya pdNya . kita doa . berharap . dan meminta .

byk benda aku blajar dari budak2 kelompok aku . setiap orang itu berbeza dalam smua perkara . tapi alhamdulillah journey tahun brsama mereka udah tamat . huhu . nnt ngn kelompok lain pula .

teringatkan semula , lawak apa bila rasa terasing diantara mereka . tetapi hnya kita yg mengasingkan diri . pandai mengawal perbualan dan gossip , penting utk menghalang perbualan berkisar pada isu2 remeh seperti jacko or mas azrul . huhu ...

doakan terbaik utk mereka .

alhamdulillah . jemah n sapek jemput aku kat Subang Airport , walaupun agak lambat . but Dia merancang terbaik . dengan lmbat teman2 aku datang . agak 3 jam aa gak . "or lebih" ... dapat berdiskusi dengan makcik Nora . udah lama aku tak terasa semangat camni .

alhamdulillah
aku rindu ayah ku ...

alhamdulillah .. im home now

(Read More..)

Jul 14, 2009

lupa untuk jaga

. Jul 14, 2009 .

salam'alyk .

semalam merajin kan diri untuk ke UnAnd atas , teman Azrul untuk dapatkan invois , "nk dapatkan duit rakyat " . hari sangat panas . matahari tanpa awan melindungi . terus . direct . panas .
murah rezki . dalam perjalanan selalu aja Azrul pujuk2 . blnja makan . tahu panas membakar kulit . sampai di Rektorat , rezki , urusan siap denga cepat dan tepat . mungkin udah di ubah administrasinya . tak sampai 3 minit , sedari sudah keluar dan pikir apa mahu buat selepas ini .

alhamdulillah .

kalo soal wang ni mmg


sempat pula bergmbar di bngunan baru Fakultas Kedokteran di Unand ini . byk lagi yg masih dalm pembinaan .

Pesanan Luqman kepada anaknya,
"Sepanjang hidupku, aku hanya memilih 8 kalimah dari pusaka para Nabi yang lalu iaitu :

Apabila engkau sedang solat kepada Allah s.w.t. maka jagalah baik-baik fikiran mu. Apabila engkau berada di rumah orang lain, maka jagailah pandangan mu. Apabila engkau berada di tengah-tengah majlis maka jagalah lidah mu. Apabila engkau hadir dalam jamuan makan maka jagalah perangai mu. Ingat kepada Allah s.w.t. Lupakan budi baik mu pada orang lain.Lupakan semua kesalahan orang lain terhadap mu.Ingat kepada mati!!!!!!



byk mencari kesalahan orang lain . buta dari kesalahan diri .
muhasabah dan perbaiki .

byk kata , byk dosanya

Alexumar
Padang

(Read More..)

Jul 11, 2009

hujan satu hari

. Jul 11, 2009 .

salam'alyk .

alhamdulillah . udah lama panas setiap hari . matahari tak penat memancrkan cahaya . panas . hari ni . hujan . almost one whole day hujan . alhamdulillah . sejuk2 . best .

byk pula plan2 nk buat tatkala tiba waktu kosong atau tiada kerja . tapi ingat dahulu . mmg nk cari masa untuk try recording n make new song . or record old song . apetah lagi ada kawan2 disini yg lebih berbakat cam aziz , shuk , and ed

tapi masa agak menekan . bila ada masa . itu lah masa untuk memalas , atau rehat atau tido . kalo ada pon . mood tak kena . itu lah ... mahu tiada usaha.

antara lagu yg aku dengar skrang
4pm - Sukiyaki
Billy Joel - The Longest time (acapella )

exam aku dah dekat . smua merasakan akan remed . tapi kena tolak rasa itu ketepi . usaha paling gempak .
"sampai darah idung blaja.... ko paling mantap dalam dunia "

tapi akhir2 nie byk pulak men futsal dari duduk blajar bersama . kita exam bola ke?

mungkin semua tak sabar nk balik . nk balik malaysia . nk jmp abah umi . nk jmp along , jmp aiman mita . nk jmp semua abg and akak2 . nk jmp adik mok . n adik mengada . nk jmp kawan2 . nk jalan2 .

kena study

Alexumar
Padang

(Read More..)

Jun 30, 2009

Ahmad deedat

. Jun 30, 2009 .

salam'alyk .

alhamdulillah . im downloading Ahmad Deedat Debate and ceramah dalam youtube . sangat best .

Pope And The Dialogue - Sheikh Ahmed Deedat (3-11)
"Then i go to Malaysia , Tunku Abdur Rahman , the old Prime Minster or Malaysia and he ask me ..."

"Ahmad! , what happen with your debate with the Pope? "


hm . supaya tidak lagi tertipu .

(Read More..)

melodi hati

.

salam'alyk .

mungkin masa buat kita lupa , atau perhatian yg lebih hnya akan kaburi matlamat utama dan niat . mungkin ini yg buat kita selalu aja lalai dan tidak fokus .

mudah aja untuk meng"copy paste" , meneliti sedikit dan membuat perkara baru dari hasilan orang lain .

baru aje dengar lagu2 yg fems tym aku skola dulu . antaranya Dimanakah abi , Khilafah Terpadam , dan Ummah Pilihan , dan "ku bayangkan keindahan dunia" lagu ni. antara lagu yg dicipta masa Karnival Hira' . Prgram khusus mencungkil bakat2 dari pelajar IPH dalam seni ... masih ingat haidar berkejar sana sini (dengan bandage di kepala) untuk memenuhi masa pertandingan yg agak sempit .

tapi mendengar lagu2 itu skrang . di mane pon . Youtube , imeem dan juga upload dari teman2 , hingga video2 live dari persembahan atau pertandingan . mmg benar lagu2 ini sudah byk kali dibawa dan mungkin busan di dendangkan di telinga sesetengah orang .

adakah mungkin kita tahu , siapa pencipta lirik lagu itu? .
siapa yg duduk di katil lama2 untuk memikirkan melodi lagu itu? .

siapa yek?

mungkin dalam kita dimakan usia dan waktu . jgn kita lupa .
mungkin lagu itu dicipta penuh penghaytan dan pengharapan suatu hidayah atau kesedaran dari penyanyinya atau pendengarnya secara umum .

jgn remehkan perkara yg kecil . ini usaha mereka , kita hnya meminjam

menghargai . sentiasa menghargai .

tribute to nabil abd rahman . the famous singer n song writer

(Read More..)

Tarbiyah diri...

.

salam utk semua.

hari ini ku lalui seperti hari-hari biasa..tiada yg special. cuma satu perkara yg aku sedar, aku harus menjadi org yg lebih baik dr sebelumnya..mnjadi insan yg soleh utk mngejar syurgaNya.

setiap detik aku kuatkn hati utk teruskn kehidupan krn hidup satu perjuangan. tak kira apa yg aku dpt suka atau duka. stiap yg berlaku adalah tarbiyah dr Allah yang maha Esa.

tapi itulah..aku hanya manusia. dlm keadaan yg msih mncari sinar n hidayah..aku perlukan sokongan n bantuan. bkn kritikan n kutukan. mgkin mudah melihat dr zahir..bila ada yg tak kena d pandangan mata, laju aje mulut mengata..

dlm meniti kehidupan, seringkali nmpk mcm tabah dr luaran..tp ketika sendirian..air mata mengalir tanpa henti, bersyukur nikmat yg diberi walau perit d hati..aku tahu Allah tak pernah meninggalkn hambaNya, termasuk diriku ini..

" Dan sungguh, Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yg dibisikkan oleh hatinya, dan Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya" (50:16)

Jelaskn Allah itu dekat dgn kita.. Wahai hati, tenang lah kau..
sampaikn segalanya pd Allah. Dia maha tahu. kau tak keseorangan.

(Read More..)

Jun 23, 2009

buzz

. Jun 23, 2009 .

salam'alyk.

nk tulis . tapi ada 'spoiler'
..

buzz later ..
........................................................................................

kengkadang byk benda buat aku keliru . atau dikelirukan ... ape perbezaan itik , duck , goose , angsa , flaminggo , dan swan . aduh . sape2 tulung terangkan skit . aduh . pelik aa .

dah lama tak rutinly main bola . dok dalam bilik . terperap . baju tak lipat . buku tak susun n tak pulang kepada tuannya dan pustakaan .
lampu meja malap dan sentiasa pasang , nyamuk setiap masa . ubat nyamuk tak berkesan .

kipas tak cukup besar , panas . angin tak rasa . kedap udara . sesak . panas .

alhamdulillah . alhamdulillah . alhamdulillah . alhamdulillah ..

aku bersyukur .
bukan spoiler ...


L is for the way you look at me
O is for the only one I see
V is very, very extraordinary
E is even more than anyone that you adore can

Love is all that I can give to you
Love is more than just a game for two
Two in love can make it
Take my heart and please dont break it
Love was made for me and you

infinatez

(Read More..)

Jun 14, 2009

alfatihah

. Jun 14, 2009 .

alfatihah ...

"Bersegeralah kamu kepada ampunan Rabbmu dan kepada syurga yang luasnya seluas langit dan bumi, yang disediakan untuk orang-¬orang yang bertaqwa. ": (QS Ali Imran: 33).

(Read More..)

Jun 11, 2009

saat ujian datang

. Jun 11, 2009 .

salam'alyk .

aduh . lemas . memberansangkan . terdiam .sakit . tertembak tiba2

tak nk tgk2 dah . macam nk berenti jalan . then duduk . putus asa .

" muhasabah balik apa yg silap , dan ingatkanlah bahawa apa yg ALlah beri itu beserta Kasih dan SayangNya . ada benda yg lagi hebat yg Dia nk bg kamu . Allah is there . "

terduduk . melihat buku kuliah ku .
"semakin tinggi pokok kelapa , semakin kuat angin yg menggoncangnya "
*gelak..

tapi mungkin kita jgn mudah berenti . jadikan halangan untuk lebih semngat dan berusaha .


”Apakah kalian mengira akan masuk surga sedangkan belum datang kepada kalian (cobaan) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kalian? Mereka ditimpa malapetaka dan kesengsaraan, serta diguncangkan (dengan bermacam-macam cobaan) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya, ‘Bilakah datangnya pertolongan Allah?’ Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat.” (QS Al-Baqarah [2]: 214).
aduh . masih sakit .


akan terus yakin . insyallah~
Alexumar
Padang

(Read More..)

Jun 7, 2009

Dapur

. Jun 7, 2009 .

salam'alyk .

im watching Hell's Kitchen . Gordon Ramsey , the best chef in the world . they say~
one episode ( HK US S05E04 ) , a kid ask Gordon " are you the best chef in the world ? "

" sure kid . big high five! "

yeah right ..

i just want my umi's ayam masak lemak kuning . telur itik . belacan .


just added link - my bestfriend Min Wai Han

(Read More..)

the good side

.


photo by sayyid
salam'alyk .

setelah mempelajari beberapa bentuk bintang di langit . ada yg senduk , ada orang pakai panah tuh . ada draco (tibe) . aku mmg lansung terus mencari bintang tatkala malam tiba . aduh . cantik . bulan penuh hari ni . subhanallah . tersenyum sebentar . ciptaanNya bisa buat ku terpesona . huhu .
"weih! jalan pandang depan laa ... "

hampir aja masuk parit . umah ku bukan di hiasi karpet merah ataupun tar cantik . tapi hnya batu2 menghalang lecak dan tahi angsa(tibe) .
" shh . angsa datang ... lari cepat!!! "

jgn takut ngn angsa . dia yg takut pada kita . stay still ... aaaa ... kena sodok! . aduh . lawak . masuk dalam teratak ku nie pon dh penuh ngn halangan dan cubaan .

pagi2 dah bising . bukan ayam , tapi angsa . mungkin ada aja bunyi2 motor atau bapak2 yg buat dier cuak . EH? ... dah lmbat nie. ada kelas . cepat2 ... angsa? redah aja ...
jalan buat muka tidak tahu . angsa kejar . dan kena sodok juga . aduh . pantas gak . lebih2 lagi angsa dah ada tambahan . 2 anak angsa cute . sure mak ayah dier dah ajar kejar aku dari kecik agi kan...aduh .

walaupun penuh resah dan risau kuliah harini , susah ke , paham k , bissing ke . perjalanan ke kelas sungguh menenangkan hati . angin pagi membelai . pagi mnyambai anda ke kuliah . seaakan akan mmberi semangat .. "selamat berjuang"
muka monyot jadi ceria .

pulang dari kelas , kelaparan . pening dan confius .matahari tegak . memancar panas . basah sana , basah sini , tak selesa . pulang ke rumah sahaja dalam pikiran . makan no 2 ... hu . dalam kepala yg ingat hnya air sejuk dalam peti es . bantal nk letak kepala yg pening , dan kipas penyejuk . aduh . cepat2 ...

seaakan makin jauh rumah ku ini . tidak endahkan sawah2 itu lagi . fuhh! hnya mahu pulang ...
" pulang dari kuliah? " bapak menegur aku .
" eh? .err .. ya pak . " tak sopan sungguh tidak ku sapa dahulu .
" capek laa pak .. panas hari ni ..." tiba2 mengadu tanpa pikir .
"err... ya ya ya .. " simple bapak menjawab ..
terus ku lajukan langkah ku ... eh? ... fikiran ku buat langkah ku terhenti . dalam masa aku mngejar untuk es kosong aku . bapak ini masih gigih dengan sabitnya mmbersihkan sawahnya . matahari dah tegak atas kepala . hm ... ish , duduk dalam dewan kuliah sejam dua , keluar pindah2 baru sampai 2 3 minit . aduh .

bukan nya aku kuliah di tgh panas pon kan .. tidak patut sungguh . laju aja langkah ku tadi mahu aja tidak mengendahkan bapak itu .. langkah ku menjadi perlahan . terhenti untuk melihat keadaan bapak itu . masih bekerja ...

kena kejar angsa*

waktu petang , anak2 kecil sebok mencari koordinat dan mempersiapkan peralatan untuk bermain layang . bapak itu meluangkan masa anak2 nya . alhamdulillah petang ini mendung dan angin kuat . sesuai untuk pertandiangan layang2 . huhu . sebagai penonton melihat puluhan layang2 di langit . nun terbang tinggi jauh . mencecah awan . sekali pandang macam sperma byk2 . layang2 dengan ekor yg panjang serta warna warni . ekornya bergerak mengikut alunan angin . angin terbang tinggi .

"uda2 , layang2 nya mana? " tegur budak blakang umah .
" ga; ada sihh . kamu anak kecil , ga' bisa men layang . " sengaja aku nyakat .
terus berlari budak itu ke arah teman2nya .

pulang . kena kejar angsa .

malam tiba semula . bapak umah sewa aku , letak anak2 angsa dalam cage . taknk kena makan anjng ke . angsa2 mngelilingi sangkar itu . patroling . menjaga keluarganya . tidur buka mata sebelah . untuk masa ini . aku tidak takut utk keluar rumah .

subhanallah .

maksimum kan dan sentiasa menghargai apa yg ada . tidak hnya merungut . dan menanam rasa benci . huhuh .

" Apa yg ada di langit dan apa yg ada di bumi senantiasa bertasbih kepada Allah ; miliknya semua Kerajaan dan bagi-Nya (pula) segala puji ; dan Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu . "
( 64:1 ) juz 28


angsa berak kat depan pintu bilik aku .
hm . taiko ...

Alexumar
Padang
fahami diri kita

(Read More..)

Jun 1, 2009

harta titik hitam

. Jun 1, 2009 .

salam'alyk .

sering kita lupa yg harta , kesenangan , dan juga ketenangan yg kita lalui saat ini . semunya milik nya . kengkadang kita ingat . dan cuba mmberi . tapi didikan ikhlas dalam hari masih tidak kukuh . sering rasa menyesal dan berkurang sedikit harta atau masa .

sdangkan dalam masa kita mngira2 harta dan juga kehebatan yg kita ada . kita juga mengira kebaikkan yg kita lakukan .
" semalam aku sedekah byk ... "
" penat aku tulung mereka dengan ikhlas ... "

walaupun quote atas itu nmpk cam ....
jgn lah mmberi kalo hnya menyebabkan bertambah titik hitam dalam hati .

" Sesungguhnya hartamu dan anak - anakmu hanyalah cobaan (bagimu) , dan di sisi Allah pahala yang paling besar "


" Maka bertakwalah kamu kepada Allah menurut kesanggupanmu dan dengarlah serta taatlah ; dan infaqkan lah harta yang baik untuk dirimu . Dan barangsiapa dijaga irinya dari kekikiran , mereka itulah orang - orang yg beruntung . "


" Jika kamu meminjamkan kepada Allah dengan pinjaman yg baik . niscaya Dia lipatgandakan (balasan) untukmu dan mengampuni kamu . Dan Allah Maha Mensyukuri , maha Penyantun"




aku mahu! . aku lakukan untuk diri aku . huhu
hnya untuk aku

pujian hnya untukNya
huhu
Alexumar
Padang

(Read More..)

kopi melimpah

.

salam'alyk .

kengakdang kita mudha lupa dan tidak bersyukur . hnya melihat apa yg kita mahu sahaja . lupa dan alpa . hayut dalam keseronokan diri . dalam kesenangan dan our safe zone . ayuh nasihat menasihati . Tuhan melihat pada usaha kamu . . hu

suatu nikmat hnya terasa hilang hnya apabila diperlukan . air kosong hnya terasa nikmat apabila peminum nya haus dan dahaga . takala sehat dan kenyang . sering lupa . untuk bersyukur .

jgn lupa bersyukur . bukan hnya merungut .

"Dan demikianlah telah Kami uji sebahagian mereka (orang-orang kaya) dengan sebahagian mereka (orang-orang miskin), supaya (orang-orang yang kaya itu) berkata: "Orang-orang semacam inikah di antara kita yang diberi anugerah Allah kepada mereka?" (Allah berfirman): "Tidakkah Allah lebih mengetahui tentang orang-orang yang bersyukur (kepadaNya)?"
"[Al An'aam' , ayat 53 ]
benar . siapa yg bersyukur akan Dia limpahkan lagi rezkinya . huhu .
"apesal ko isik air sampai melimpah tuh .. ish"
kalo rezki tuh ada limit macam satu cawan kopi yg kita minum malam2 tuh ... Allah melimpahkan lagi . huhu .


Tunjukan kami Jalan yg Lurus
kengkadang saya suka tersenyum . huhu .
Alexumar
Padang

(Read More..)

May 31, 2009

berkati Ekhwan Darus

. May 31, 2009 .

salam'alyk .

dalam masa tertekan dan juga penat menghafal dan memahami bahan kuliah untuk exams . masih ada masa untuk menjawab ( mmbuat ) kuiz dalam fb . since i signed in fb , only laughs and weirdness aje yg aku jumpa . katanya untuk jmp kenalan . tapi semua dah kenal . huhu . lawak .

hari ini . selamat hari lahir kepada Ed . semoga diberkati . sebagai mahasiswa , dokter , dan pakcik yg baik . huhu .
" hang kecoh aa "

kepada smua yg amik exams . mendoakan terbaik untuk kamu semua . moga mendapat ilham dan ketenangan . dalam menjawab exam . semoga berjaya .

tenang k . huhu .

jgn mudah terasa . kuatkan hati . teguhkan iman
Alexumar
Padang

(Read More..)

May 27, 2009

press play

. May 27, 2009 .

salam'alyk .
setinggi kesyukuran ku panjat . masih bisa menulis dalam blog . selawat dan salam pada nabi junjuangan . alhamdulillah .

terima kasih kepada semua yg mnyokong blog ini . insyallah akan terus menulis . kalo ada komen tentang blog . sila bgtau . insyallah nk improve . template n layout . topik dan cara penulisan .

sekian lama sejukkan blog . insyallah terus memanaskan blog . panasss .. huhu

keputusan hari ni akan efek siapa anda hari esok . dan pilihan hari ini , mempengaruhi pilihan anda yg seterusnya . kena tul2 yakin , jgn asyik patah balik , u turn , n putus asa .

"aku yakin dengan apa yg aku mahu "

Alexumar
Padang

* press play *

(Read More..)

Apr 24, 2009

. Apr 24, 2009 .

- pause -

(Read More..)

Apr 14, 2009

hnya untuk diri aku

. Apr 14, 2009 .

Allah Maha Esa memberikan hidayah pada sesiapa yg Dia mahu . Allah memberi Hidayah pada hatimu , merasakan untuk buat kebaikkan dan terus dalam jalan kebenaran , dan terus berjihad dalan dakwah .

tapi

kamu biarkan manusia yg lemah dan hina membuatkan kamu tidak mahu meneruskan kebenaran itu , tidak mahu terus dalam jalan kebenaran , tidak mahu berdakwah .

adakah itu patut?

kita duduk . merasakan kita paling baik dan bagus kerana berada dalam jalan ini . merasakan selesa dengan biah yg ada . duduk diam dan tidak berbuat apa2 . menggunkan ukhwah dan jamaah hnya dan hanya untuk kepentingan diri .
tambah lagi apa bila cetusan atau trigger datang berbondong mengajak untuk bangun dan bergerak . kita lebih mudah untuk menyuruh orang lain atau mengambil jalan mudah untk melepas tangan ...

tarbiyyah bukan untuk orang yang malas . dakwah bukan untuk orang yang takut nak bergerak dan mencabar diri.
tarbiyyah bukan untuk orang yang cepat bosan, lari, lompat-lompat, sekejap down-sekejap up, cepat terasa.
tarbiyyah bukan bagi orang yang memilih program untuk dia ikuti yang senang dan mudah join, yang penat, bersusah payah elak.
bukan untuk orang yang mencari tarbiyyah hanya bila terasa diuji oleh tuhan. Kalau tak, batang hidung pun tak nampak.

bukan mencari malaikat atau pon yg tiada salah . tapi hnya mencari orang yg tidak mencari kesalahan , bantu membantu dan juga nasihat menasihati .


tulis byk . terasa byk . tapi masih terdiam tak buat apa . untuk apa?
aduh . berikan kekuatan . sempurnakan hidayah dan taufeq


Padang
hnya untuk diri aku

Alexumar


http://muntalaq.wordpress.com/

(Read More..)

Apr 10, 2009

Kau Lebih Mengetahui

. Apr 10, 2009 .


KAU YANG MENGETAHUI
Yasin Sulaiman
Arus Qudus 2008

Mungkinkah bahagia
Tanpa sengsara
Mungkinkah kau mengubah
Lumrah ciptaanNYA

Yang bersinar cahaya
seluruh semesta
dihalus setitis nikmat
Kasih dan Cinta

*Tiada ragu lagi
KAU yang mengetahui
hakikat yang tinggi

Tiada ragu lagi
daku mensyukuri
redha dalam pasti

Jika tiada mentari
mana bisa rembulan
sinar di malam sepi

Jika ditakdirnya begini
ku rela dan terima
syukur yang diberi

oh

KAU yang mengetahui
KAU lebih mengetahui
tentang nasib ku ini

Mungkinkah hikmahNYA
yang memberi makna
mungkinkah KAU yang tidak
mudah menerima.

Dan bersinar cahaya
seluruh semesta
di luas saujana keesaanNYA

ulang (*)

KAU yang mengetahui
naluri ini
yang ingin kembali
pada yang pasti..

Jika tiada mentari
mana bisa rembulan
sinar di malam sepi

Jika ditakdirnya begini
ku rela dan terima
syukur yang diberi

oh..
hmm~


" saja kongsi..hayati la idup anda~ ikhlas dan tenang "


lagu telah di upload ke
gmail : ummah.my
passw : fortheummah

saya rasa lagu ini cukup 'rasa'
Padang

Alexumar

(Read More..)

Apr 8, 2009

ayuh daftar ALIPH sekarang

. Apr 8, 2009 .

- Bismillah -


Kepada semua, sesiapa sahaja yang pernah dididik di Institusi Pendidikan Hira', tidak kiralah berapa lama, luangkan sedikit masa untuk mendaftar
marilah kita sama2 mengisi
borang keahlian ALIPH <-- klik sini

Nurseri Hira' Tadika Islam Hira'
Sekolah Rendah Islam Hira'
ekolah Menengah Islam Hira' Jeram
Sekolah Menengah Islam Hira' Shah Alam
Mahad Tahfiz Al-Quran Hira'

jom usya web ALIPH!
Alumni Institusi Pendidikan Hira'

sebarang cadangan boleh disalurkan ke
borang cadangan dan aduan ALIPH online


- Alhamdulillah -

(Read More..)

Apr 7, 2009

bukan hnya awan hitam

. Apr 7, 2009 .



salam'alyk .
it my last week in this 6th week for this block . alhamdulillah its better and im trying my best to istiqamah doing it . got exam next week . tuesday and thursday . rite aziz? huhu . need to recall back my notes . alhamdulillah . im happy .

an advice for is a good thing . setiap manusia itu pasti akan buat salah . dan sahabat yg baik akan menasihati sahabatnya yg lain . dengan cara yg terbaik . huhu .
kita ada pilihan untuk menerimanya bagaimana . menampkkan hnya sisi buruk nasihat , atau menerimanya , atau hnya buat bodo . huhu ... bisa aja kita mengamuk dan rebelious . huhu

bg aku , setiap nasihat itu pasti terasa , sakit , rasa "erk" di hati ... tapi bg aku itu hnya prosedur hidayah . huhu . moga kita diberi taufeq ... huhu . sabar . proses . do the right thing . mujahadah . n istiqamah

"im still shocked with all the news i've heard this month .... "
Alfatihah . moga tergolong bersama orang mukmin . moga menjadi pengajaran untuk kita semua . agar tidak leka .
mencukupkan persiapan . melakukan tanggungjawab kita sebagai khalifah dimuka bumi . jgn nafikan . jgn ketepikan . dekatkan hati padaNya ..

" THIS IS PERSONAL!! "
hampir hilang sabar ku . aduh . lawak pon ada . tapi hnya perkara remeh dan tidak penting . kemahuan yg tinggi . pasti usahanya pon tahap maksimum . huhu . bukan rezkikan? .. huhu
pastinya bukan teman gado dan mencipta persengketaan yg perlu . tapi yg mendamaikan dan menenangkan keadaan . jgnlah kita jadi batu api , mahupon menyiram minyak tanah pada api y kecil . huhu . ayuh kita damaikan . tabur pasir pada bara api itu . huhu ..

aku tetap tidak puas hati , aku cuba perbaiki apa yg bisa . buat yg terbaik dari diri ku . huhu .


baru aja donlod House S05E20 Simple Explanation HDTV XviD-FQM . antara episod best yg aku tgk . promot2 . huhu

aku berharap tidak hnya kata2 tapi amal and actionnya membuktikan semuanya .
aku pon buat salah kan? huhu

jgn jadi pengecut
Padang

AlexumaR

(Read More..)

Apr 5, 2009

The Sports Car and The Quran

. Apr 5, 2009 .

The Sports Car and The Quran

A young man was getting ready to graduate college .

For many months he had admired a beautiful sports car in a delaer's showroom , and knowing his father could well afford it , he told him that was all he wanted

As Graduation Day approached , the young man waited signs that his father had purchased the car

Finally , on the morning of his graduation , his fater called him into his private study . His father told him how proud he was to have such a fine son , and told him how much he loved him . He handed his son a beautiful wrapped gift box .

Curious , but somewhat dissapointed , the young man opened the box and found a lovely , leater-bound Quran
Angrily , he raised his voice at his father and said "With all your money you give me a Quran?!! " and stormed out of the house , leaving the holy book .

Many Years passed and the young man was very successful in business . he had a beautiful home and wonderful family , but realized his father was very old and thought perhaps he should go to him . he had not seen him since that Graduation Day

Before he could make any arrangements , he received a phone call telling him his father had passed away , and willed all of his possessions to his son . He needed to come home immediately and take care things

When he arrived at his father's house , sudden sadness and regret filled his heart .
He began to search fo his father's important papers and saw the "still new" Quran , just as he had left it years ago . With tears , he opened the Quran and began to turn the pages

As he read those words , a car key dropped from an envelope tape behind the Quran

*cling...

It had a tag with the dealer's name , the same dealer who had the sports car he had desired . On the tag was the date of his graduation , and the words ... PAID IN FULL!


How many times do we miss ALLAH'S blessing because they are not packaged as we expected?

" But seek the forgiveness of ALLAH , for ALLAH is Oft-forgiving Most Merciful "
( 4 : 106 )


(Read More..)

Mar 31, 2009

. Mar 31, 2009 .

Puisi Gua di Kuala

Asalnya kita tidaklah ternama
berindukkan teratak tersorok hanya
kalau sekali pun membina nama
yang tahu hanya kau, aku dan dia

Terperuk risau tak kemana
itu menggugah naluri sarjana
langkah diorak walau tempang kakinya
tangan mencapai walau jauh gapainya

Bukan tidak berbangga
cuma kadang terkecewa,
semacam hina tetap di gua hampir kuala
Pun di sudut kalbu saga
Imankan ia mutiara jagat mayapada

terapung-apung, gayanya kampung
tak disedari rupanya lahir karya agung
yang induknya kampung itu lah!

terapung-apung, gayanya kampung
entah dari dunia mana dia muncul
gegar juga khabar di luar kampung

terapung-apung, gayanya kampung
rama2 indah nian menawan terulung
hadiah keringat berasak kepompong

terapung, bukannya terapung
cuma dugaan sebuah medium
orientasi interlude generasi penyambung
Risalah Rasul Muhammad disanjung

Supaya bila makin tinggi gah
tak lupa asalnya tanah rendah
Supaya bila langit mendung tak cerah
sudah biasa makan nasi mentah

terus tawadhuk tunduk tabah

Gua di Kuala kini heboh dilanda bah
Mara bencana beliung dan taufan
Dilanggar arus perdana yang gagah
Risau-risau dindingnya keberantakan

Tak usah gusar
Gua fiziknya tegar
Taufan di Kuala sifatnya segar
Izin Tuhan ia terus tegar
Walau apa jua yang sergah melanggar

Gua di Kuala,
doakan aman senantiasa
apa yang berlindung di dalamnya
biar apa pun jinsi dan warna
tetap semua sah dan layak
bergelar generasi pewaris anbiya'

Thaaqhib Mohammed
Bawabah Tsaniah, Cairo
7thMaahad, 10thGen 11thGen
www.myrespons.blogspot.com


(Read More..)

Mar 29, 2009

senyum itukan sedekah

. Mar 29, 2009 .

salam'alyk .
aku terkejut dan masih terkejut . medengar byk berita2 kematian .
ayuh jadikan iktibar . sentiasa dekatkan diri dengan Pencipta . sedekahkan Alfatihah . moga tergolong bersama orang2 mukmin .

Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Kemudian hanyalah kepada Kami kamu dikembalikan.” (QS. 29:57)

hm .
sebut2 pasal sedekah . dalam seminggu , bape byk kamu sedekah? . dalam sebulan bape byk kamu sedekah .? dalam setahun bape byk kamu sedekah? ... kalo anda masih leh kira , maka rugilah kamu . huhu
hinggakan ada ustaz membuat tafsiran , sebulan (4minggu) seorang insan akan sedekah minimum 12 ribu rupiah Indonesia ( RM 4 ) . knp tafsiran dia bgini , insan itu hnya bersedekah pada hari jumaat .
setiap kali duduk dlm saf , 1 ribu rupiah untuk masjid , 1 ribu rupiah untuk anak yatim , 1 ribu rupiah untuk lain2 . huhu .

"hartamu tidak akan berkurang kerana sedekah"
-hadith-


dari pengalaman aku , yg memiliki duit , atau orang yg banyk duit akan lebih sukar untuk bersedekah dari orang yg tak banyk duit .
antara tanggapan normal orang yg berduit untuk sedekah
" knp nk bg duit kat dierorang , dieorang tuh mampu lagi untuk bekerja"
" apa sangatlah duit yg aku bg nie , tak merubah apa2 pon , baik tak yah bagi "
" kalo aku bg hari ni , sure esok ada lagi . bg esok aje aa "
" tak ske aa orang minta2 nie .... "

kalo sedekah pon . byk aja mulutnya nnt . pot pet itu lah , bangga atau pon riak . heheh . tambah lagi mungkin ada kuota untuk besedekah . huhu

dan byk agi .
aku terkejut melihatkan kawan2 aku yg sinomin dengan kekurangan wang , selalu ringan tangan untuk masukkan tangan dalam poket dan menghulurkan sedekah . perkara itu bagaikan tidak terjadi , kerana sikapnya selepas itu tenang dan selamba . huhu ...
saya yg menjadi peneliti ini tidak lepas untuk menghuraikan keadaan ini ..

" apa salahnya? salahkah aku nk jadi hamba yg bersyukur ... "
dia tersenyum , aku tertawa ...

dia mmbaca blog aku .

selalu aja kita tgk orang2 yg mentafsir silap kata2 seperti "Senyum itu sedekah" . maka dengan menggunakan kata2 ini , setiap kali tabung sedekah lalu depannya dikuliah , atau ceramah , maka dia akan senyum pada tabung itu ... "senyum itukan sedekah .." ... huhu

dalam zaman Rasulullah , sahabat - sahabat yang miskin bertnya kepada Rasul bahawa , sahabat2 yg kaya mmpunyai kelebihan dari mereka dalam ibadah , mereka puasa di pagi hari , dan bangun menghidupkan malam , sama seperti kami . akan tetapi . mereka bisa menunaikan sedekah . sedangkan kami tiada harta pon untuk disedekahkan ...
(berlomba2 dalam ibadah - untuk meraih kenikmatan syurga)
" tasbih itu sedekah , takbir itu sedekah , tahmid itu sedekah , wa tahlil itu sedekah , Amr ma'ruf wa nehi mungkar itu sedekah , ... "



maka ringankan lah tanganmu . jgn mencari alasan dan sebab untuk tidak melakukan ibadah , tetapi cari beberapa alasan untuk lakukan dan berpegang kukuh padanya . insyallah amalan kita diberkati .

koreksi sy jika ada salah
Padang
Alexumar

(Read More..)

please!

.

please . for once . let me do this on my own ... please ..

macam mana nk blajar kalo semua nk dihulur dan diberi . saya mahu belajar . i want to grow up . take responsibility on my own actions . hm ...
jatuh bangun semua atas saya .

terima tak terima , pada saya pasti buruk akibatnya . apa yg perlu saya buat?...
berilah hidayah , lembutkan hati


alexumar


stress gile camni...

(Read More..)

Mar 24, 2009

diskusi mental

. Mar 24, 2009 .

salam'alyk .

dalam masa yang sama ramai yg berusaha untuk menajdi lebih baik . ada juga yg mengambil jalan pintas . dengan hanya menjatuhkan yang lain supaya dia paling baik . huhu . jauhi lah penyakit hati ...

dalam apa juga keadaan pastinya ada perancangan , jenis tindakkan dan solusi yang berbeza2 . ini kerana setiap manusia mmpunyai visi dan pola pikir yang tersendiri . mempunyai cara dan metode yang bebeda dalam sesuatu keadaan .
yang pentingnya di sini ialah diskusi . bersatu dalam satu jawapan . mencari yg terbaik

dalam persiapan diskusi . persiapan mental dan juga cara penyampian perlu ada . materi atau bahan pasti laa ada . kalo tak hnya cakap2 kosong aje

" ...malas aa aku..."
dengan hnya memikirkan ayat diatas akan membuatkan segala yang dibincangkan tidak berkembang dengan baik . ini menyebabkan tiadanya penjelasan lanjut dan info/materi/bahan tidak berkembang . terbantut .

"...mungkin ... aaa "
ini adalah contoh permulaan tanggapan yang tidak baik . ini akan mnyebabkan daya tarikan dan menarik minat orang lain utk mempertikai perkara yang berbangkit . permulaan sebegini walaupun kita nmpk seperti rendah diri dan sopan , tetapi tidak menunjukkan keyakinan dan ketegasan .

mula lah penjelasan anda dengan
" dari hasil bacaan saya , saya dapati bahawa " ( tak tipu , semua ilmu kena laa baca dari buku )
" sememangnya ada benar kata teman tadi , tapi apa yang saya dapatkan berlainan dengan.." (macam baik laa cakap camni? huhu )

" ... aaaa ... saya ingin menambah sket apa yg diterangkan tadi .. "


hnya sekadar peringatan dan lawak untuk mereka yang mengetahui .

Padang
alexumar

(Read More..)

Mar 22, 2009

wajah baru

. Mar 22, 2009 .

penampilan baru . wajah baru . blog baru . insyallah semangat baru


(Read More..)

Mar 21, 2009

tepuk tangan

. Mar 21, 2009 .

salam'alyk

alhamdulillah masih semangat . semoga sentiasa dalam berkatNya .
solat jaga . mulut jaga . "jagalah hati . "

"uma usrah pukul 830mlm" .... baiklah .
promot blog baru mohd afham . cetusan minda bernas . kritis . dan sedikit berputar .

Dan tidaklah sama orang yang buta dengan orang yang melihat. (Faathir :19)
baru ini selepas plenary disscussion . semua angkatan o8 di halang untuk keluar . antara ahli barisan ketua angkatan mnnunjukkan rasa kesal dan kecewa atas sikap angkatan o8 . jika ditnyakan siapa yg bangga menjadi angkatan o8 . semua bersorak bangga dan bertepuk tangan .

tapi bila saat menjalan kan tugas . saat di beri amanah . tanggungjawab . hnya segelintir (5 - 10 orang) sahaja yg ada . huhuh

"saat dilantiknya dia menjadi ketua , kamu semua bertpuk tangan dan bersorak setuju . adakah sorakkan dan tepukan tangan itu tanda kamu akan mmbantu dan mnyokong beliau , atau bersorak dan bertepuk tangan , gembira anda terlepas dari tanggungjawab itu . gembira melepas tangan dan bertepuk tangan tanda selepas ini semuanya kerja dia . bukan aku ... apa maksud tepukan dan sorakkan anda?"

mungkin ada point juga apa yg dikatakan . tepuk dada tnya iman ...
semua mahu aja lepas dari tugas . semua mahu aja tuding jari dan lari . hm .. mungkin ada benarnya .

moga mendapat hidayah dan taufiq
Padang
alexumar

(Read More..)

Mar 17, 2009

. Mar 17, 2009 .

terkejut.



Al-Fatihah dan Yasin pengiring buat allahyarham pakcik Hamzah.


takziah buat iza sekeluarga.


masih terkejut

(Read More..)

Mar 16, 2009

minggu ini part 3

. Mar 16, 2009 .

( sambungan ... )

apa yg kita perlukan sekarang ialah perubahan . pembaikian

pertamanya ialah kejujuran . bukan pada orang lain . tapi pada diri sendiri .
tahu dan ngerti apa yg diri mahu kan dan perlukan . jujur pada diri sendiri kelemahan dan kekurangan diri . mengaku kesalahan dan kemunduran diri . muhasabah diri . jujur pada diri .

dengar kata2 iman yg sentiasa cuba membawa kepada kebaikkan . jihad dalam melawan hawa nafsu . tidak putus asa . jujur .
kalo dengan diri pon saling menipu dan memperdaya diri sendiri . apatah lagi kejujuran bersama yg lain . menipu percuma aja lah ...

Rendah diri . hilangkan egois dan takkabbur itu dalam dada . tiada orang yg perfect kecuali yg maksum . tetapi dengan adanya "ukhwah" kita saling lengkap melengkapi . buang sifat itu . bertolak ansur . dan tidak hnya menimbulkan konflik .

Berani . bina dan cari kekuatan itu . bina dalam diri untuk sentiasa kita berani untuk maju dan tampil kehadapan dalam kebenaran . carilah ikhwah yang menguatkan iman kita . meningkatkan semangat dan menyokong perjuangan .

hnya percuma sahaja apabila hnya tahu dan diam . takut untuk berbicara . tidak tahu bagaimana . takut kena mara . takut itu dan ini . membuang tanggapan buruk sebelum mencuba .

tampil . berani . fikir . yakin . tindak . tawakal . bicara .

Displin . istiqamah . tetapkan pendirian . yakin dengan kebenaran . berterusan dan tidak putus asa . minta bantuan pada yg pro dan yg mampu . "lurus - lurus aja lah , kenapa bengkok - bengkok " . kuatkan hati dengan ibadah dan doa . kuatkan minda dengan positive thinking . fokus dan tidak lentur .

Ukhwah . jagalah ia . pelajari lah tingkat2 ukhwah itu . tanam dalam diri . agar ukhwah kita dalam landasan yg benar . dan tidak hnya superfisial sahaja . jika kita benar orang mukmin maka setiap antara kita adalah ukhwah . yg baik kita ikuti dan teladani . dan yg buruk tiada msalah untuk di koreksi dan diteguri . ikhwah yg baik saling bantu antara satu sama lain dalam apa jua keadaan . saling berbaik sangka . telus dan tidak korup .

it is like an angle watching over me


cukup untuk minggu ini
dari diri , khusus untuk diri sendiri . salam'alyk


padang
alexumar

(Read More..)

minggu itu part 2

.

sambungan

minggu itu juga ulang tahun ke 15 Rumah Sakit Selasih . bawah KPJ Healthcare Berhad .
minggu itu juga pembukaan DC ( Dekan Cup ) di FK ( Fakultas Kedokteran ) UnAnd
minggu itu juga keluar result SPM
ada yg dapat bagus . terus diam . "nnt orang kata saya bangga lak "
ada yg tak kesah " dapat 10A , camtu2 lah .. malas aa pikir "
ada yg konfius . "serius ... ini aje yg aku dapat? hah?"
"setelah kian lama terseksa dalam penantian ... mungkin beri masa untuk redha "
segalanya ada hikmah .

pelikkan memikirkan . "senang sama2 , susah sama2 "
tapi peliknya . senang semua nk sama , tapi bila susah semua buat tak tahu .
tym kita blaja sama . happy , tapi tym aku fail . semua cam tak kenal aku aje . huhu

jgn tertipu dengan "kebersamaan" yg superfisial .
"owh ya , tym aku takde apa2 dan saling tidak mencukupi ... kita sama2 .. "
tapi tym aku memiliki semua nya . ayuh cepatlah aku lari dari mereka ...

"owh ya , mereka ada semua , ayuh aku bersama mereka "
tapi tym mereka tiada apa dan berduka . ayuh cepatlah aku berpaling muka dan buat tidak tahu apa2 .

these are plain hipokritos dan sellfish (sellcow) . mana pergi ikhlas ?
kengkadang adakh kita pernah terfikir . masih ada mereka yg ikhlas ? . atau hnya ada udang besaq sebalik batu kecik .
ada keuntungan untuk diri sendiri sahaja dalam kebersamaan . huhu (gelak)

"this kebersamaan buat aku gelak . nope! . if u ask me if there is any . ill answer nope! nadda! illek! . semua orang guna kebersamaan untuk diri sendiri aje . no gud . me dont like! "
mungkin mmber aku agak pelik .

tapi mungkin juga buat aku terfikir .

uma bersihkan hatimu dari debu dan noda . pasrahkan diri anda .
bismillah . dengan nama Tuhan yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
tiada apa yg diraikan . hnya selangkah mendekati mati . hm


insyallah post akan datang : definisikan blog kamu

(bersambung ... )

(Read More..)

minggu itu part 1

.

salam'alyk . sudah masuk minggu baru . ayuh semangat dan saling ingat mengingati .

minggu lepas agak menarik bg aku .

mulakan minggu dengan cuti hari senin . selama menjadi mahasiswa Universitas Andalas , cuti adalah sangat jarang . dan cuti hari senin adalah nikmat . kerana dapat bebas dari kuliah selama 3 setengah hari . (setengah adalah untuk jumaat)

tambahan lagi . sempena Maulidur Rasul . Rasul Junjungan .
"bkan hari ini aja kita mengingati beliau . tapi setiap masa . "
untuk mencintai dan mengenal beliau perlulah kita memahami , dan mengetahui sejarah2nya . biasakan diri membaca dan belajar tntg sejarahnya . mengetahui cara hidupnya dan menjadika beliau sebagai qudwah . ikutan .

"tanggal wafat nabi sama tanggal lahirnya "
persoalan ini di ajukan pada majlis ceramah Maulidur Rasul kelmarin , dan kebykkan kita takut nk jawab ( termasuk aku ) . walaupun hadiah "lumayan" menanti pada jawapan yg betul . tetapi semua teragak2 untuk menjawab .
"dimana cinta kita pada Nabi?..."

*diam

(bersambung ... ada kelas jap )

(Read More..)

Mar 7, 2009

want n need

. Mar 7, 2009 .

salam

baru tadi sayyid datang umah . dengan camera D60 yg sungguh menakjubkan . tgk gamba2 dier tngkap . makin improve skil2 . nk blajar gak . tapi camera tak jmp2 agi . mahu?
mungkin benda yg saya mahu , hp yg baru . hp w800i yg sungguh klasik ini . sudah ke medan perang byk kali . kameranya sudah bengong . cuba tangkap gamba = hp mati . kecederaan palingg serius . mungkin terlalu byk tangkap gmba dulu . tambahan lagi mic dan speaker yg agak slow dan tidak dengar . owh lupa . joystick mengelirukan . tekan kanan dier ke kiri . huhu .

saya mahu iphone . mahu?

mahukan sesuatu . mahu . tapi tidak tahu apa yg kita perlu . juang untuk apa yg perlu . bukan hanya kemahuan semata2 . huhuh .

seperti cakap apa yg perlu . pada orang tertentu . dan pada tepat waktu .
"do it now . or never ... "

sesudah itu . melayari komp yg kian penuh hasil donlod2 yg tidak berenti . satu sesi diwujudkan untuk mendelete file2 yg tidak berguna . jmp file
file :
one.fine.day.with.manager
r o S s o : moga bahagia


(Read More..)

Mar 5, 2009

Taufiq hari esok

. Mar 5, 2009 .

salam .
dua hari kepanasan . hari ni berkat . hujan . tak kering baju sidai . hehe .

minta maaf kepada semua teman . tak sempat nk hadir AGM . kena balik Padang dah .
apa2 pon . doa kan terbaik kepada leader2 yg terlantik .
janji ingin ketemu . tidak kesampaian . insyallah ada masa lain . minta maaf .

"apa yg kita alami hari ini adalah kerana keputusan kita pada semalam hari . keputusan yg kita buat hari ini mencorak kehidupan hari esok "


Faktor Hilangnya Taufiq

selalu aje kita doa untuk dikurniakan Hidayah dah Taufiq .
definisi taufiq , saya sendiri tidak dapat menrangkan . ilmu cetek . masih tidak dapat faham total . siapa2 tahu . sila kongsi .

1) Sebok Dengan Nikmat
nikmat yg di berikan pada kita . tidak terkira dlm semua bidang . sgt byk . dan kita sering lupa bersyukur . meskipon kita usaha untuk mencapai nikmat . dengan segala usaha dan kerja . jgn lupa untuk bersyukur

Syukur Lisan . dalam doa . "alhamdulillah" . Syukur Amal . memperbykkan ibadah , dilengkapi dengan ibadah sunat . menghidupkan Sunnah .

peristiwa Rasulullah bangun malam , solat malam hingga bengkak kaki . di tnya Aisyah yg perihatin ...
"Kenapa engkau sembahyang sampai bengkak-bengkak kaki, ya Rasulullah! Sedangkan Allah mengampuni dosa-dosamu yang lalu dan yang kemudian.
"

"Apakah memangnya saya ini tidak boleh menjadi hamba yang senantiasa bersyukur.."


2) Sebok menuntut ilmu , tetapi tiada amal .
dengan byknya ilmu kita maka byk juga lah amalannya . jgn menjadikan alasan mencari ilmu untuk tidak beramal .
byk ilmu , jauh sekali dari amal - sifat yahudi
amal tanpa ilmu - nasrani


sekadar peringatan untuk diri sendiri . tegur kalo ada salah
alexumar

(Read More..)

Feb 20, 2009

result cuti

. Feb 20, 2009 .

salam'alyk .

skrng musim cuti . harap kita mnggunakan masa dengan sebaikknya .
skrng musim result . harap kita redha dan terus berusaha tidak putus asa .

harap takde yga kata
"busan aa cuti nie ... "

tapi dulu kata
"alaa..busan aa study . bile nk cuti nie?"

insyallah kita try buat yg terbaik k

fortheummah di tutup kerana pada masa itu tiada sokongan blogger/penulis2 fortheummah .
gmail ummah.my
passw fortheummah

masih boleh digunakan . selagi masih ada ...

(Read More..)

Feb 12, 2009

takut pada exam?

. Feb 12, 2009 .

salam'alyk kepada semua blogger .

alamdulillah . lama menanti exam . hari ini tamat dah . alhamdulillah . tersenyum aku bile kuar dewan ujian . terlalu bersedia untuk hari ini . pikir sangat untuk hari exam ini . bile keluar ... tak tahu nk buat apa . huhu .

mula balik .

seperti biasa . semua orang akan buat muka tym habis exam . ada yg yakin . muka cam tak yakin . ada yg muka pura2 yakin . hehe . ada yg keluar terus tersenyum sinis .
ramai yg bergegas ke kelompok2 kecil yg memegang buku2 untuk periksa jawapan dalam ujian .
"alaaa .... salah aa!! ... dah 10 salah nie "

" aku tibai pon betul . hahah "

ada yg dok tepi longkang hnya memandang jauh .
"ape kes kawan?"
" aku tak jawab byk aa tadi ... "

"byk benda yg aku baca tak masuk pon . buang masa "

selepas itu semua perasaan yg bercampur baur itu . semua akan cuba hilangkan ia . dengan pelbagai cara .
ada yg jerit . ada yg ajak makan . atau pon jalan pi mall . atau pon ajak lepak . ada juga yg pergi ke surau . ada yg ntah macam mana menghilang . tak tahu pi mane . hu .

aku dah usaha . gile . aku dah cuba buat yg terbaik . segalanya aku serah pada Dia . usaha . doa . ini masa untuk tawakal . berserah .

"sebelum exam , orang selalu tak sabar nk habis exam . bukan ke kita bersedia untuk exam? ... pttnya tak sabar nk exam . hehe "


"uma! ... men poOl skrang!!! tensen! "

sambungan ...

fear .

ketakutan .

hantu?

semua itu buat kita melakukan perkara2 yg luar biasa . perkara yg luar jangkaan . pressure . ia juga boleh mnyebabkan putus harapan . hilang kemahuan untuk maju dan juga rasa nk tido lebih masa . (seriusly?) .

contoh : ada orang menyatakan di rumah itu ada hantu . makanya kita akn cuba menjauhi rumah itu . jika kawan2 kita memaksa kita untuk masuk rumah itu . kita akan cuak dan nangis sekuatnya . (seriusly?)

khabar angin . termauk dalam proses menyebarkan fear (ketakutan)

contoh : aku dengar khabar angin yg exam lepas . 1/2 orang fail .

proses dah ada . fear dah menyusup . ketakutan dan gelisah mnyelubungi .

apa tindakan kita?
anda tahu paham?

(Read More..)

Feb 9, 2009

kopi bukan solusi...

. Feb 9, 2009 .


salam'alyk kepada semua blogger . esok exam .
makanya . apa jadi sebelum hari exam? ..

pertamanya , surely mesti ada insan yg akan ajak men bola ptg ...
"cergas kan badan . cerdaskan otak . riadhah . kena seimbang maa...baru ilmu masuk . "
hari2 lain tak nk main . sehari sebelum exam . baru nk men . ok ok .
setiap petang lain tak nk turun men bola , tapi sehari sebelum exam . ajaibnya ... men bola . ok ok

balik2 umah . semua orang akan citer pasal cuti yg akan mendatang . iaitu selepas exam .
dan semua gelak2 ngn lawak dan planning gile kawan . (lawak2)
tapi bagaikan esok bukan exam . macam esok takkan terjadi .
bagaikan esok hari bukan dalam kalendar hidup kita . ok ok

surely malam tu lak mengidam nk makan special2 . tak pon akan makan byk .
tambah pulak ibu Simpang ( nama tempat makan ) baik hati gorengkan picisan untuk dimakan sambil mmbuang masa di meja makan . dan burak2 . bukan pasal esok (exam) ... tapi tentang hari yg lain2nya ..
esok tak wujud ke?

dan lepas penat + kenyang . balik2 umah semua "baru teringat" esok exam . owh ...

tapi dah terlmbat ... ngantuk datang ... dan seterusnya?
huhu .

jangan mudah lupa . lalai . ingat kan . tak susah pon .
kopi bukan solusi , mencegah lebih baik dari mngubati . huh?

"aplikasi itu yg penting . baru tahu/faham ... "

anda tahu faham?


P/s : menantikan janji post " definisi topik blog anda" . nntikan definisinya ...

(Read More..)

Feb 7, 2009

plastik

. Feb 7, 2009 .

mungkin info tambahan . leh cari kat http://www.plasticsinfo.org/s_plasticsinfo/index.asp

nombor berapa pelastik anda?

Bagaimana Mengenali Kemasan Plastik dengan Baik?
bottle.jpgPerlu kita ketahui bersama bahwa secara internasional telah diatur kode untuk kemasan plastik, yang mungkin bagi kita yang awam sangat perlu untuk diketahui, karena tanda tersebut berkaitan dengan jenis bahan serta cara dan dampak pemanfaatannya bagi manusia. Kode ini dikeluarkan oleh The Society of Plastic Industry pada tahun 1988 di Amerika Serikat dan diadopsi pula oleh lembaga-lembaga yang mengembangkan sistem kode, seperti ISO (International Organization for Standardization).
Secara umum tanda tersebut berada di dasar, berbentuk segi tiga, di dalam segitiga akan terdapat angka, serta nama jenis plastik di bawah segitiga, dengan contoh dan penjelasan sebagai berikut:
1. PET — Polyethylene Terephthalate
Biasanya, pada bagian bawah kemasan botol plastik, tertera logo daur ulang dengan angka 1 di tengahnya dan tulisan PETE atau PET (polyethylene terephthalate) di bawah segitiga
Biasa dipakai untuk botol plastik yang jernih/transparan/ tembus pandang seperti botol air mineral, botol jus, dan hampir semua botol minuman lainnya.
Mayoritas bahan plastik PET di dunia untuk serat sintetis (sekitar 60 %), dalam pertekstilan PET biasa disebut dengan polyester (bahan dasar botol kemasan 30 %) Botol Jenis PET/PETE ini direkomendasikan HANYA SEKALI PAKAI, kenapa? Dijawab oleh artikel ini: Bila terlalu sering dipakai, apalagi digunakan untuk menyimpan air hangat apalagi panas, akan mengakibatkan lapisan polimer pada botol tersebut akan meleleh dan mengeluarkan zat karsinogenik (dapat menyebabkan kanker)
Di dalam membuat PET, menggunakan bahan yang disebut dengan antimoni trioksida, yang berbahaya bagi para pekerja yang berhubungan dengan pengolahan ataupun daur ulangnya, karena antimoni trioksida masuk ke dalam tubuh melalui sistem pernafasan, yaitu akibat menghirup debu yang mengandung senyawa tersebut. Terkontaminasinya senyawa ini dalam periode yang lama akan mengalami: iritasi kulit dan saluran pernafasan.
Bagi pekerja wanita, senyawa ini meningkatkan masalah menstruasi dan keguguran, pun bila melahirkan, anak mereka kemungkinan besar akan mengalami pertumbuhan yang lambat hingga usia 12 bulan.
2. HDPE — High Density Polyethylene
  • Umumnya, pada bagian bawah kemasan botol plastik, tertera logo daur ulang dengan angka 2 di tengahnya, serta tulisan HDPE (high density polyethylene) di bawah segitiga.
  • Biasa dipakai untuk botol susu yang berwarna putih susu, tupperware, galon air minum, kursi lipat, dan lain-lain.
  • HDPE merupakan salah satu bahan plastik yang aman untuk digunakan karena kemampuan untuk mencegah reaksi kimia antara kemasan plastik berbahan HDPE dengan makanan/minuman yang dikemasnya.
  • HDPE memiliki sifat bahan yang lebih kuat, keras, buram dan lebih tahan terhadap suhu tinggi.
  • Sama seperti PET, HDPE juga direkomendasikan hanya untuk sekali pemakaian, karena pelepasan senyawa antimoni trioksida terus meningkat seiring waktu
3. V — Polyvinyl Chloride
Tertera logo daur ulang (terkadang berwarna merah) dengan angka 3 di tengahnya, serta tulisan V — V itu berarti PVC (polyvinyl chloride), yaitu jenis plastik yang paling sulit didaur ulang.
  • Plastik ini bisa ditemukan pada plastik pembungkus (cling wrap), dan botol-botol.
  • PVC mengandung DEHA yang dapat bereaksi dengan makanan yang dikemas dengan plastik berbahan PVC ini saat bersentuhan langsung dengan makanan tersebut karena DEHA ini lumer pada suhu -15oC.
  • Reaksi yang terjadi antara PVC dengan makanan yang dikemas dengan plastik ini berpotensi berbahaya untuk ginjal, hati dan berat badan.
  • Sebaiknya kita mencari alternatif pembungkus makanan lain yang tidak mengandung bahan pelembut, seperti plastik yang terbuat dari polietilena atau bahan alami (daun pisang misalnya).
4. LDPE — Low Density Polyethylene
Tertera logo daur ulang dengan angka 4 di tengahnya, serta tulisan LDPE
– LDPE (low density polyethylene) yaitu plastik tipe cokelat (thermoplastic/dibuat dari minyak bumi), biasa dipakai untuk tempat makanan, plastik kemasan, dan botol-botol yang lembek.
  • Sifat mekanis jenis plastik LDPE adalah kuat, agak tembus cahaya, fleksibel dan permukaan agak berlemak. Pada suhu di bawah 60oC sangat resisten terhadap senyawa kimia, daya proteksi terhadap uap air tergolong baik, akan tetapi kurang baik bagi gas-gas yang lain seperti oksigen.
  • Plastik ini dapat didaur ulang, baik untuk barang-barang yang memerlukan fleksibilitas tetapi kuat, dan memiliki resistensi yang baik terhadap reaksi kimia.
  • Barang berbahan LDPE ini sulit dihancurkan, tetapi tetap baik untuk tempat makanan karena sulit bereaksi secara kimiawi dengan makanan yang dikemas dengan bahan ini.
5. PP — Polypropylene
Tertera logo daur ulang dengan angka 5 di tengahnya, serta tulisan PP
– PP (polypropylene) adalah pilihan terbaik untuk bahan plastik, terutama untuk yang berhubungan dengan makanan dan minuman seperti tempat menyimpan makanan, botol minum dan terpenting botol minum untuk bayi.
  • Karakteristik adalah biasa botol transparan yang tidak jernih atau berawan. Polipropilen lebih kuat dan ringan dengan daya tembus uap yang rendah, ketahanan yang baik terhadap lemak, stabil terhadap suhu tinggi dan cukup mengkilap
  • Carilah dengan kode angka 5 bila membeli barang berbahan plastik untuk menyimpan kemasan berbagai makanan dan minuman.
6 . PS — Polystyrene
Tertera logo daur ulang dengan angka 6 di tengahnya, serta tulisan PS
– PS (polystyrene) ditemukan tahun 1839, oleh Eduard Simon, seorang apoteker dari Jerman, secara tidak sengaja.
  • PS biasa dipakai sebagai bahan tempat makan styrofoam, tempat minum sekali pakai, dan lain-lain.
  • Polystyrene merupakan polimer aromatik yang dapat mengeluarkan bahan styrene ke dalam makanan ketika makanan tersebut bersentuhan.
  • Selain tempat makanan, styrene juga bisa didapatkan dari asap rokok, asap kendaraan dan bahan konstruksi gedung.
  • Bahan ini harus dihindari, karena selain berbahaya untuk kesehatan otak, mengganggu hormon estrogen pada wanita yang berakibat pada masalah reproduksi, dan pertumbuhan dan sistem syaraf, juga karena bahan ini sulit didaur ulang. Pun bila didaur ulang, bahan ini memerlukan proses yang sangat panjang dan lama.

(Read More..)
 
http://alexumar.blogspot.com is proudly powered by Blogger.com | Template by Agus Ramadhani | o-om.com