Dec 25, 2008

pulang sakit-sakit

. Dec 25, 2008 .

salam'alyk .
alhamdulillah . walaupun dok depn komp setiap masa main 'mafia cities' setiap masa . tapi aku masih sempat untuk update blog . mmg benar . game (apa2 game pon) bisa melalaikan . pandai2 lah kita menjaga masa kita . jgn mmbazir gitu aje . huhu ..

yup . mmg benar saya dah sampai Malaysia
pulang 19/12 ke Andalas Klang
pulang 4/1 ke Andalas Padang

yup . mmg benar saya tak bgtau sape2 . lupa
saya minta maaf

nope! . saya bukan ulang alik m'sia - pdg cam subang klang .
ada misi perlu dijalankan .

nope! . saya takde bawak apa2 dari indonesia .
dan
nope! . saya tiada plan lagi untuk masa nie selama di Malaysia

hnya menjawab persoalan - persoalan

saya tahu . semangat untuk jmp famili . semangat untuk jmp kawan . melonjak2 . tapi kena sabar . kena pandai amik waktu dan juga tenaga . kita bkn Suparman Superman

sampai di LCCT awal 20 minit . makan . dah nek bas nk balik . sebab rindu umi . soh umi jmpt kat KL Sentral . heheh . sampai agak lmbat krn jam . still rindu umi n maya .
dlm kereta baru sahaja on my hotlink number . msg
" mar futsal jam 11 kat 7 , janji Islam!! .."

balik2 terus futsal . esok pagi ingat nk pergi Sambutan Batch 14 , tapi lebih prefer untuk tolong umi gardening . sampai zohor . huh? . aiman dtg . men ngn aiman . dah pening n penat . umi ajak pi seremban . bertolak sebelum asar . balik2 jam 1230 malam . hu..

aduh . esok hari penat baru datang ....


"ko excited sangat kots balik mesia nie.."

mungkin

(Read More..)

Dec 17, 2008

kafein overdose

. Dec 17, 2008 .

salam'alyk kepada semua insan blogger . atau pon yg hnya lalu2 bloghooping .
nama di beri Abdullah Umar Ariffin . lahir di Klang Selangor . rumah di Andalas . studi sekarang di Universitas Andalas Padang Sumatera Barat (sila cek google earth) . *Andalas boleh!

saje intro .
mungkin minggu nie minggu exam . teman semua muka blur atau memikirkan sesuatu . one paper dah habis . one to go

al kisah . xm semalam .
malam sebelum exam itu . mmg cadangnya tidak mahu study sangat . kepala pon agak tepu . so ingat nk tenang n dok belek2 skit2 aje buku . ntah kenapa ( mungkin dah terbiasa) ringan tulang hari ni nk buat air nescafe .

takleh tido .

baring . tutup mata . tak leh tido .

bangun . tgk komp .
"mafia cities jom!! "

kebetulan pula , ramai teman2 online lewat malam itu , budak2 Andalas *( Andalas boleh! ) ada yg online . tambah agi game yang 'best' itu . tido lewat .

sebelum tido . terlupa yang da set alarm sejam sebelum subuh . terjaga .
baca buku .. n xm .

mungkin ni jadi pengajaran kepada penulis untuk mengurangkan kafein dalam minuman . habis xm . pening + ngantuk + penat semua datang ..

tido..

(untuk masa ini masih tiada ide untuk update.sori for this lame update)


*dibaca dengan semangat!

(Read More..)

Dec 13, 2008

warna warna kehidupan

. Dec 13, 2008 .

Album : Brothers Reunited
Munsyid : Brothers
http://liriknasyid.com


Mereka berkata
Hidup perlukan cinta
Agar sejahtera aman dan bahagia
Andai tiada atau pudar warnanya
Meranalah jiwa gelaplah dunia

Warna-warna cinta
Yang terlukis di hatimu
Semat pada senyuman dan tangismu
Agar mewarnai
Jiwamu yang tulus
Seperti sang pelangi selepas gerimis

Mereka berkata
Cinta itu merah
Mengalir bersama titisan yang sempurna
Cinta berharga bila sudah tiada
Menjadi sejarah yang mungkin kan di lupa

Apa warna cinta
Bila hidup sengketa
Kabur warnanya

Warna-warna cinta
Yang terlukis di hatimu
Semat pada senyuman dan tangismu
Agar mewarnai jiwamu yang tulus
Seperti sang pelangi selepas gerimis
Uuuuu? selepas gerimis

song : Syah Mohamed (Hush Entertainment) & Firdaus Mahmud (Arietta Publishing)
lyrics : Syah Mohamed (Hush Entertainment)


*tribute to solo kump nasyid padang

(Read More..)

Dec 12, 2008

masa untuk study

. Dec 12, 2008 .

masa untuk study


hm

(Read More..)

Dec 11, 2008

saat untuk menang

. Dec 11, 2008 .

salam'alyk semua bloggers

currently listening to
Rockapella - The Lion Sleeps Tonight
Rockapella - Pretty Women
Rockapella - People Change
Wayfarers - Stand by me ( live )
Majlis Menyambut Menantu Mus & Sharna (Montage) 26.07.2008
(tak tahu penyanyi die sape . hu )



skrang musim exam . kebas duduk lama2 . air dah sedia atas meja . mengelak ngantuk dan kehausan . ngn snek2 dlm laci . semua dah sedia . huhu .

cukup dah persedian itu?

masa ini nmpk laa semua mnyendiri . blaja atau bertafakur (bkn tido k)

harap kita bukan hnya meminta padaNya bila susah aja . dasar hamba tidak bersyukur . ingat bila sakit . lupa bersyukur kapan bersuka ria . lupa .
saat jatuah , ditimpa tangga , atau gemuruh ujian dunia . saat itu lah kita meminta . huhu .

tawakal lebih skit . usaha lebih gak . senyum lebih2 lagi .

jgn lah kita terlalu memuji orang , dengan ikhlas atau pon saje nk up - up kan orang . huhu .
pujian tetinggi adalah kepadaNYa

"ikhlas laa skit puji tu .. "


doakan k . hujan dah berenti . saat matahari keluar memancar cahaya

sambungan . mls nk tulis lain

"You know what a loser is? a real loser is somebody that's so afraid of not winning , they dont even try "
little.miss.sunshine[2006]Dvdrip[Eng]-aXXo

tribute to lil miss sunshine

(Read More..)

Dec 8, 2008

hujan lagi ke?

. Dec 8, 2008 .


salam Eid kepada semua .
aku hnya mmpu untuk tunduk merendah kan diri . bersyukur . dengan segala nikmat yg tuhan berikan pada aku . setiap saat aku akan cuba tidak lupa dan tidak mudah tersalah turn dalam memilih keputusan .

Ahad 08 /12
hari dimulai dengan keadaan yg baik . tersenyum . hujan renyai2 . aku pon tak pasti knp hari ini aku begitu yakin . bagaikan sedia nk hadapi 'bising2' hari ini .
hujan makin lebat , semua risau . kehadiran agak tidak memuaskan . hujan makin lebat . semua mula tidak yakin . semua cuba mencari solusi . aku?
"knp ko cam semacam aje nie?..."
semasa perjumpaan yg tidak jadi meeting , aku duduk tenang . makan nasi lemak . tenang . buat tak tahu aje .

habis itu sebelum pulang , seorang akhwat mngingati
"jam 4 ni ada perjumpaan k ngn ustaz . jgn lupa ingatkan kawan2 "

hujan lagi .
balik rumah . masih ada 2 jam sebelum jam 4 . rehat jap

"uma bangun2 . dah nk kol 4 dah "

mmber kejutkan dengan kadar yg agak kasar , aku tgk hp bercalar aku , msg bertimbun2 . nk kejut aku bangun . bangun2 aku trus basuh muka . kuar bilik ajak kawan2 . kawan2 semua buat muka malas . siap kate malas nk pergi agi .

secara normalnya aku akan bengang dengan keadaan ini . tapi bukan hari ni . aku hnya tersenyum . yakin .

hujan lagi
" saya minta maaf cakap , tapi semua itu picisan! . kita sebok dengan picisan seharian . kita meletakkan picisan utama , dan meletakkan perkara utama pada sambilan dan kadang2 "
tegas ustaz

habis perjmpaan . hujan lagi
aku tidak senyum , tapi malu menyelubungi diri . tak tahu nk letak muka mane . sebak
*tarik nafas ....

"uma makanan ni bawak pi surau , maghrib ceramah kat surau "

1)kita akan mendapat cinta Allah apabila mampu mengorbankan apa yang dicintainya .
Nabi Ibrahim , setelah lama mahukan anak , dapat anak , kena korbankan . fuhh!
sanggup?

kita?

kita senang aje . konsep korban kita dengan konsep sisa . apa yg ada lebih2 tuh leh aa .
ada masa dakwah laa
ada duit lebih sedekah laa

itu kita ke?

2) Keyakinan tinggi pada Tuhan
"sami'na wa atho'na "
mendapat arahan , terus lakukan . yakin ada kebenaran disebalik suruhan itu . yakin pada Tuhan .
Nabi Ibrahim , meninggalkan isterinya . keluarga itu bukan beban dalam dakwahnya . tapi penguat . tawakal yang tinggi . meninggalkan keluarganya dibawah jagaanNYA

kita?

kita senang aje . konsep sami'na wa fikir - fikir dulu .
semua benda di akal - akalin dulu .
kisah paling pelik . seorang artis . menyatakan dia menutup aurat (rambut) dengan memakai wig . huh?
bila mendengar suatu ayat untuk mnyebarkan kebaikkan . kita hnya mencetuskan alasan dan hambatan dlm mmbuat suruhan itu . tiada tindakan . tidak usaha . tidak yakin .
di akal - akalin lama . hngga penat ...

itu kita ke?

aku terdiam . tgk luar . masih hujan . makin lebat . jam 830 mlm
aku sedikit termenung . masih terasa perasaan itu .
untuk seketika aku hnya memekakkan telinga . termenung


" apakah muncul Ismail - Ismail muda hari ini ? "
tegas ustaz sambil memandang aku . tersentak aku dari lamunan . ish!!

"sedar laa uma . jgn termenung" teman sebelah tegur .
hnya senyuman aku balas.

" jalan ini mmg penuh onah duri . sabar lah dalam jalan ini wahai temanku ."
menitis air mata dalam pelukan

melihat luar . hujan sudah reda ... tiada lagi .

(Read More..)

Dec 7, 2008

terus maju

. Dec 7, 2008 .

(Read More..)

Dec 6, 2008

eloo?

. Dec 6, 2008 .

salam .
bangun2 . agak sedikit pelik .
ingatkan demam ke . pening ke . hasil men hujan semalam . selesaikan tugas sebagai seorang mat despatch . kuyup . siap jatuh motor lagi . ciss.

sempena SPM yg dah habis . saya ucap tahniah .
" kita dah usaha . ini masa kita tawakal , doa byk2 "

semua berkejar untuk cari keje yg best . gaji besar .
"simpan , nnt leh jalan2 ngn kawan.."

ada yang tensen sebab tak leh keje , tak leh nk kuar umah . kena jadi pembantu rumah . kena "jaga rumah" .

dulu tym penulis habis SPM . ada insan nie bgtau samthing ,

" ko hati-hati , tym nie , kemungkinan ko lakukan sesuatu yg ko akan nyesal..agak besar . ada limit dalam setiap perkara . termasuk keinginan kita . ada tujuan yg lebih besar dari tujuan yg ko mahukan skrang . hati - hati k . jgn jatuh lobang baru sedar . pikir tul2 k "


mungkin tym tuh penulis amik kata nie cam hnya angin tepi pantai . biar aja ia lalu . kita mahu apa yg kita mahu .

skrang melihat semula . mungkin ada benarnya ..

"hei mar! , ko sedar ak nie..?" mmber memecah kesepian

mengikut jejak yg sama seperti yg lepas ? melihat , mengetahui , menganalisis..dan masih tidak buat apa2 ? . masih mngikut jejak yg sama?


masih pelik . tak rasa apa2 ...
semalam agak tensen dengan kerja yg menumpuk . penat . lapar . pening .

hari ni ... sunyi aje ...

(Read More..)

Dec 4, 2008

kebiasaan

. Dec 4, 2008 .

assalamualaikum .

camne laa nk buat sesuatu bila selalu sangat memandang blakang .
camne nk dapat kebaikkan bila asyik pikir keburukkan
camne nk berubah bila tak beri peluang untuk sesuatu yang baru .

tutup . katup . seal . ego . tak beri peluang .

tidak mahu menerima sesuatu yang berlainan dgn "kebiasaan" kita .
kengakdang "kebiasaan" kita sudah lari jauh dari landasan sebenar .

"kebiasaan" hnya bergntung pada kondisi tempat dan biah .
ape sangat laa dengan kebiasaan ...

contoh satu kebiasaan . biasa2 aje aa .
bila nmpk ada orang terjatuh apa kita buat?
gelak? , bgtau orang? , simpan leh buat citer? , tulis dlm blog? atau lain2?

bila nmpk sesuatu kebaikkan apa kita buat?
gelak? , bgtau orang? , simpan leh buat citer? , tulis dalam blog? atau lain2?

hahaha ...

kebenaran jadi asing ... benar bukan lagi kebiasaan

" ko ingat tak peribahasa buah - buahan dulu? "

(Read More..)

Dec 2, 2008

diskusi pasar

. Dec 2, 2008 .

salam sejahtera .

" duit leh cari . tapi blanja tak ingat dunia . "

" ilmu byk tapi amal tiada "

" ada kesedaran , tahu kesilapan tapi tak buat apa2 tiada usaha "


ini antara sebab aku tak nk pergi diskusi pleno (DP)
diskusi pleno - presentation dari kelompok mahasiswa . dihadiri dokter pakar untuk menjawab persoalan dari mahasiswa . DP ada akhir minggu .

bila kuantiti mahasiswa yang byk dikumpulkan dalam satu dewan . kita tahu akan terjadinya perbuatan2 yg agak mnjengkelkan .

ini yg terjadi pada saya .

kerana teragak nk datang DP pada hari itu , maka datang agak sedikit lmabat . pintu masuk agak penuh ngn mahasiswa berebut masuk ke dalam dewan . dah masuk buat forum2 kecil depan pintu .

dapat masuk . tgk2 . ada tempat duduk . blkang . argh!
inilah kondisi yg aku dapat di belakang ruangan kuliah

1 - orang berbual/gelak/ketawa/gossip tahap cam dalam pasar .
sampai nk cakap ngn orang sebelah pon kena tinggikan suara . gile ape?
dari orang yg paling depan sampai blakang , semua maca ada aje benda yg diburakkan . hm . diskusi kots....

2 - buat sesuka hati .
datang pleno . dengar mp3 , men komp , gna wireless . itu tak pe kalo tak mngganggu orang lain . nie tak siap cam ade forum len kat blakang nie . cit

3 - lastly yg nie .


sebab benda nie jadi sebelah aku . so aku nk tulis .
aku punya lah bengang . die merangkumi segala jenis pencemaran yg ada . complete set !! . apa perasaan anda?

yg bestnye . dier leh gerak2 . cam cacing kepanasan . gesel2 . tak sedap duduk . pusing sana sini .
aaaaaaaaaaaa!!!!


takpe2 . aku try fokus dpn . nmpk ke ? jauhnya...hm ...


patutnya DP ini tempat berkongsi maklumat tambahan dan bertnyakan soalan yg tidak paham pada presentator dan juga pada dokter pakar. tapi jadinya tempat semua orang nk tunjuk pandai dan nk bodohkan orang dengan soklan2 yg mngelirukan .


mmg sedih . susah nk cari emas ilmu dalam keadaan camni
bila tym dokter pakar bg ulasan , tym tuh agak best . tapi sering pakar keluar tajuk . hehe ...

makanya . sudah habis . keluar . semua rancak mnghabiskan gosip perbualan dari dalam ruangan kuliah . tak habis agi tuh burak .

aku dah pening . nk balik . takmo datang pleno dah!


moral
- betul kan niat
- datang awal
- dok depan
- fokus


masih update blog

(Read More..)

Nov 18, 2008

kecik aje dunia nie

. Nov 18, 2008 .

Assalamualaikum , salam sejahtera .
walaupon sedikit penat tapi masih mampu untuk bersemngat tulis blog

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah
kengkadang tak percaya . tapi dah berlaku . maka hanya boleh bersyukur


Padang - Jakarta - Jogjakarta
tak sempat nk pusing2 Jakarta kerana hnya menjadikan kota metropolitan itu sebagai tempat persinggahan dalam perjalanan ke Jogja .

Jogja
keadaan bandarnya yg agak tidak sesesak Jakarta , masih mengekal kan bangunan2 lama . barangan2 cenderahari yg murah lagi . sistem pengangkutan yg agak baik .

candi borobudur , Malioboro , dan lain2 . nk citer pon tak tahu camne . heh .

tapi untuk saya paling menarik apa bila melihatkan keliaran seni yg berterabur . kretif dan ekspresi . takde gmba untuk menunjuk2 .
ada rezki nk jalan2 lagi .


semasa di sana , melihatkan kecilnya dunia . ramai kenalan2 baru . bila burak2 , rupanya mereka adalah kawan kepada kawan . jmp sepupu yg "jauh" . jmp kawan lama dan baru .

kecilnya dunia .

Flght Padang - Jakarta : 2jam

Jakarta - JOgja (dgn bas + macet total + bas rosak kejap) : 16 jam

JOgja - Jakarta (dgn train) : 7 jam

terima kasih kepada semua student jogja . melayan segala kerenah dan hal2 . pulang dengan senyuman

*penat tak habis agi . nk tido~

(Read More..)

Nov 12, 2008

Hamster Scofield

. Nov 12, 2008 .

Assalamualaikum , dan salam sejahtera kepada semua
selawat dan salam pada junjungan mulia Nabi Muhammad s.a.w


alhamdulillah melepasi ujian skills lab aku dengan tidak tenangnya . maka hari ini kurang satu kerja . dan masih boleh fokus pada kerja2 lain .
alhamdulillah masih bisa tersenyum .

baru2 ini aje mula balik surfing2 blog . perkembangan blog bagaikan cendawan lepas hujan . menakutkan . tapi semua tanpil dengan imej yg tersendiri . kreatif atau buat2 kreatif .
ikut suka , asal jalan . menepati your own intentions~

harini House MD S05E07 baru aja kuar .


amaran .

1 ) jgn bagi hamster kamu tgk citer Prison Break
umah ini ada binatang peliharaan . hamster . setelah tuan2nya mabuk melihat Prison Break . hamster itu meneliti . semalam . setelah sebulan . hamster itu ... " prison break " . hmm .
tapi dalam PB , hero takkan mati , aku yakin ... hamster itu masih hidup .



2) saya bukan warganegara Indonesia .
saya tahu saya duduk di Padang , 90% masyarakat berkomunikasi dalam bahasa minang . saya tahu kengkadang penulisan saya agak kearah bahasa mereka . saya tahu kengakdang perbualan saya pon agak sengal ngn cara percakapan mereka .

tapi

saya masih rakyat Malaysia , yg berbangga berbahasa Malaysia . yg mahu dilayan seperti orang Malaysia . waaa .... saya bukan orang Indonesia!...



tuh umah saya!
tepi tu Fakultas Kedokteran

(Read More..)

Nov 7, 2008

keroncong anak yatim

. Nov 7, 2008 .

salam sejahtera .
kita hnya merancang . Dia yg tentukan .

itulah . habis rancangan rehat harini terus terbatal dengan msg ini
" bangun2 , dier ajak lelaki melayu sorang . cepat2 siap.."

alkisah ... beberapa teman india ingin membuat sedekah kepada rumah anak yatim sempena hari jadi ayahnya yg baru meninggal tahun lepas . makanya . dier ajak aa kawan melayu dier . senang skit komunikasi ngn lokal di sini

lepas pulang dari solat jumaat aje . dpt msg .
ajak pergi . perut berkeroncong . sandar . hilangkan penat jap .

*msg
" lagi 5 minit angkut sampai cepat2 "

makanya , muka bangun tido . sarung baju . muka blur . nek angkut .
perjalanan agak jauh . nk muntah gak laa .

Dari Abu Hurairah r.a katanya, Rasulullah s.a.w bersabda:”Orang-orang yang bertanggungjawab mengurus anak yatim, baik dari keluarga sendiri atau tidak, maka aku dan dia seperti dua ini di syurga kelak.” Dan baginda memberi isyarat dengan merapatkan jari telunjuk dan jari tengah (ertinya berdekatan).”
(Bukhari)

sampai di rumah anak yatim . dua kembar datang mnymbut .
sambil2 bermain2 dan 'bermesra' dgn adik di rumah itu . sempat gak tgk keadaan rumah anak yatim yg serba uzur . serba kurang . amat kurang
kanak - kanak tarik menarik cuba mendapat kan perhatian . sedaya mampu cuba gak layan2 .

teringat rumah anak yatim yg kat KL , along pernah bawa dulu . dier volunteer ajar English kat situ . terdengarkan kisah2 mereka , mmg buleh meleleh air mata . dari dianiaya , hingga penipuan wang .
apa ya nma rumah anak yatim tu?..tak ingat aa

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:”Jauhilah diri kamu daripada tujuh dosa yang boleh membinasakan.Baginda ditanya:”Apakah dosa itu wahai Rasulullah?” Baginda berkata:" Syirik kepada Allah, sihir, membunuh jiwa yang diharamkan oleh Allah melainkan dengan jalan yang benar, memakan harta anak yatim, memakan riba, lari dari medan pertempuran perang dan menuduh perempuan yang suci melakukan zina.”
(riwayat muslim)
" kamu nie adik beradiknya berapa ?
" 6 ... tapi gak prnh jmp smua nya.."

" saya mahu pulangke rumah .. "

kengkdg byk perbualan buat ku terdiam . touching gitu .
muhasabah diri . bykkan amal jariah . mereka memerlukan pertolongan . kasih sayang kita

hari dah lewat . terasa pelik . pening . kepala cam melayang . bass keroncong .

lapar!!


saya sangat menghargai . terima kasih .
terima kasih kejutkan saya .

(Read More..)

hari ini kita breakfast

.

salam sejahtera kepada semua .
kembali bersinar dan insyallah teruskan perjuangan .

hari ini aku bangun pagi , dengan keadaan takut kehilangan sesuatu . terkejut dan mengelabah . walaupun hnya mainan minda . tapi nmpk cam real . hu .

insyallah blog kembali aktif . dan mencuba sebaiknya .


"Saat kekalahan itu bermula apabila kamu merasa lemah dalam perjuangan , dan saat Kemenangan itu bermula apabila kamu melawan rasa lemah itu..."
- As-syahid Syed Qutb -

doa . usaha . tawakal


p/s : kepada link2 dalam pautan blog ini yg dah tukar . harap angkat tangan . hu . atau nk promot link2 bloggers lain ke . sila bgtau . nk kemaskini blog . tq

(Read More..)

Oct 22, 2008

rehat

. Oct 22, 2008 .

update blog akan di tangguhkan untuk sementara waktu .



harap maaf .
terima kasih kepada semua


kalo ada apa2 leh hubungi saya
email : AlexanderMuslim@gmail.com
no hp : +6281993368340



p/s : ujian minggu depan . doakan ketenangan dan ilham .

(Read More..)

Sep 24, 2008

The Real Hamzah Ariffin

. Sep 24, 2008 .

ini adik saya .
dia sungguh skema .
dia sungguh macho .
ini mmg muka sebenar dia .


saya sungguh bangga dengan dia .

(Read More..)

apa kabar ramadhan?

.

salam sejahtera . salam ramadhan kepada semua .
"apa kabar amalan ramadhan?"
setiap hari ada aja teks msg yg aku terima menanyakan persOalan itu . biar setiap hari aku di ingati .

rasa lama sungguh tidak update . tapi surf2 rupanya ada lagi lama tak update . hehe .
saya mahu angkat tangan dan mngaku . saya silent reader blog teman2 . ada aja yg takpuas hati dengan silent reader nie . yg hnya baca dan tafsir sendiri dalam kepala dier sendiri .
"tinggal komen pon tak nk ... tau2 orang dah pndang aku pelik "
aku buat part silent reading aje . komen2 dan berpikiran buruk itu selalunya tiada . insyallah . selalu tiada ide . dan dalam keadaan blur .

kalo kamu rasa blog kamu tiada orang baca . kamu silap . kamu silap besar . huhu .

"kuasa di tangan kita . kita perlu sedar aje . apa yg kita nk gna kuasa ini kearah kebaikkan atau hnya nk "up" kan diri sendiri "

khamis lepas baru ajer aku kuar dari rumah sakit . setelah di sahkan mengidap penyakit DBD ( Demam Berdarah Denggi) . dengan kerendahan thrombosit yg amat . letusan kapiler2 darah yg menakjubkan . tambahan suhu badan hampir mendidih neuron . alhamdulillah saat ini aku sudah sihat .
"alfa! kamu tidak boleh ajak dia main bola , dia belum sepenuhnya sihat "

terima kasih kepada sponsor . kepada semua yg mendOakan . tidak henti untuk bersyukur . (tersenyum)


"aku sanggup terima tanggungjawab , aku sanggup menerima tawaran itu . hnya keraguan timbul bila aku tidak dengar lagi kejujuran . tidak nmpk lagi sokongan dan ketelusan itu sendiri . merasakan diri tidak layak bukan lagi satu alasan . perasan yg menangguhkn itu tidak akan menghasilkan keputusan . hnya timbul gosip dan kata angin2 yg busuk lagi berbaur fitnah . mula dengan perkara kecil . baby steps ... "


tiket dah bli . duit hampir habis buat bayaran yg tertunggak .
27hb September 2008 . sebelum asar . kalo tiada halangan akan tiba di KL Sentral .

aku akan pulang

" selamat menghidupkan sepuluh terakhir "
selamat2 ... hm ... selamat mencari laila

(Read More..)

Sep 7, 2008

janji

. Sep 7, 2008 .

alhamdulillah .
mungkin blog nie masih baru . susah nk surf . PAUTAN ada kat atas tuh . so muka depan nie takde crowded sgt . kalo ade permasalahn bgtau k . nk baiki.
sudah 13262 orang berjalan di blog ini . terima kasih . hm

sebelum masuk ramadhan .
semangat nk buat ibadah . janji dan semngat nk berubah jadi baik .
janji nk tadarus setiap malam .
tawarikh..eh terawikh penuh ngn witr . siap ngn moreh! ..
berbuat baik pada mkhluq tuhan
bykkan zikir .
bykkan sedekah
ziarah
bantu insan yg memerlukan .
cari laila
istiqamah untuk terus ke bulan seterusnya



dah masuk ramadhan . dah seminggu . tunaikan janji anda . istiqamah . tarbiyyah


tadi baru aja tgk cerita Passion Of Christ . aduh tak paham . sape yg paham angkat tangan!!
xplain2 . huhu .

"umar! . knp kamu call mak kamu setiap hari? "
(sila bg jawapan tepat anda)

(Read More..)

Sep 5, 2008

ku hadir padamu

. Sep 5, 2008 .

Tuhanku...daku hadir..daku pasrah...
Mengenangkan diri ini yang penuh dosa..
Tuhanku...ku sedari...
Namun kealpaan menyelubungi
Lantas ku sujud menyerah padaMu
Agar disirami cahya kasihMu...


Dikaulah harapanku
Dikaulah kekasihku
Dikaulah segalanya
Tempat ku mengadu..ku hadir padaMu...



Tuhanku...Kau pengasih...Kau pemurah...
Mengurniakan daku rahmat dan kasihMu
Sungguh aku tak layak untuk SyurgaMu
Namun tak pula sanggup untuk ke NerakaMu
Kerna itu ku sujud menyerah padaMu
Agar disirami cahya kasih


Tuhan selangkah ku rapat kepadaMu
Seribu langkah kau padaku
Ku tahu pengampunanMu melangit tinggi
Engkaulah...engkaulah....ooo...



"uma kenapa kamu dengar lag sedih pagi2? .. "

(Read More..)

Sep 2, 2008

hujan ramadhan

. Sep 2, 2008 .

salam sejahtera kepada semua .
seminggu berlalu sungguh pantas . tidak update . sebok dgn aktiviti fakultas . kemas umah baru . tambah lagi pose2 nie . alhamdulillah . bersyukur .

salam ramadhan untuk semua . Ramadhan Mubarak . Umar Mubarak . hee~

semoga kita sentiasa berada dalam berkatNya . dijauhi perkara lagha dan tidak berfaedah . dalam sedar atau pon tidak . semoga diri kita tidak terbiasa dalam kemungkaran . moga kita tidak lupa dan mengambil keputusan untuk bergerak dalam suatu kesilapan dan kejahatan . ameen~

hari pertama puasa .
semua smgat2 dengan azam untuk bangun sahur. semua 'bangun' . saat berbuka , hujan turun lebat . dari lepas asar hingga waktu tarawikh . terpaksa jamaah kat rumah aja . alhamdulillah rumah baru ni .mmpunyai ruangan yg sangat2 lah besar . huhu . leh men futsal lak~

keluar bli makanan 30 min sebelum buka . ingatkan hujan nk berenti . [tertipu] . buka di tgh jalan disirami air hujan .

tadarus malam , hingus mngalir . bunyi bersin dan batuk bergema dalam umah . semua muka sembab . pakai sweater . hahah ..

fuhh .. itu hari pertama .

"semoga kita biasa dalam kebaikkan , biasa dan tidak takut jika kita dalam kebenaran . kekuatan itu datang dalam jamaah , yakin dan terus tetap pendirian . teguh dalam menegakkan amal dan ibadah . dalam percaya dan keyakinan . dalam berubah menjadi insan yang lebih baik "


"mar , saya sakit perut makan byk sangat ..."


insyallah . kita teruskan usaha kita . jgn putus asa . kita bisa!!
*proses update akan tidak sekerap dahulu . harap maklum .



[iman] terima kasih kerana ajak datang walimah ksara . best!
[umy] saya 'curi' gamba..harap maklum . hehe . byk gak yg dicuri . termasuk muka yg senget itu!
[thaaqib] ramadhan baru . semangat baru
[naufal jailani] insyllah bomar leh email kan . sila bg email anda . nyum2

(Read More..)

Aug 22, 2008

pulang...

. Aug 22, 2008 .

fokus2

salam . dah tiba masa untuk pulang . KL LCCT Flight AK942 750pg

berterima kasih kepada umi abah . along , kak murni , aman , adah , maya and aiman . aduh dah rindu aa pulak mereka . tak kuar umah agi ...
"hnya bisa janji yg saya akan usaha tahap maxsimum ... "

teman2 yg selalu teman jalan2 , usamah , syafiq , ali , mahfuz , awez , Ar Raid secara umumnya . mmg tak busan jadinya pulang jika ada teman2 seperti ini .
"kalo camnie baru laa ingat sampai tua , marr!!"

selama balik nie ingin minta maaf kepada semua teman2 . mana yg terkasar , terlawak lebih2 , atau terkasar kata2 . mmg ada benarnya . hehe . minta maaf jika terasa hati .

minta maaf jika ada janji yg tak tertunai atau permintaan yg tak dipenuhi . mungkin tiada rezki kots . insyallah . satu hari nnt . nyum2..

selamat mnyambut Ramadhan AlMubarak . moga mengejar kebaikkan dan sentiasa teguh dalam pendirian .





terima kasih . dOakan insan ini dalam juangnya~...





ok skrang gelak!

(Read More..)

dah dekat dah

.


salam sejahtera . baru aje pulang . trip terakhir tadi ke UIA Gombak . berkesempatan dengar Plain nasyid . nk dengar? ... try search "plain ayu" kat yuotube

Flight : AK 942
Tarikh : 23 Ogos 2008 Sabtu
Berlepas KL LCCT : 750pg
Tiba Bandara Padang : 800pg

*dah dekat dah . cek flight tiket tul2 .

esok hari terakhir...aku tak henti untuk bersyukur ... mensyukuri nikmat..

alhamdulillah~

(Read More..)

Aug 20, 2008

pagi

. Aug 20, 2008 .

pagi jam 406

pertemuan yg tidak disangka2 . kala semua nyenyak tidur lena dibuai angin malam .
mula dengan soalan2 trivia , pembuka bicara hilang rasa kecok dan tidak serasa ...

tapi pulang akhirnya penuh dengan azam dan tiada lagi rasa duka .

terima kasih abg amad . sesungguhnya ...


*baru edit2 blog . plz komen untuk pembaikian .

(Read More..)

Aug 19, 2008

tgk kiri kanan

. Aug 19, 2008 .

kawan2 jom dengar lagu Duo Ikhwah - Iftitah


salam sejahtera .


today is Tuesday (nk balik dah!!) , 4 more days to go . Padang here i come..
tgh cek2 barang yg mahu di bawa pulang . tambahan lagi habiskan semua tugas2 sepanjang cuti nie . alhamdulillah tiada lagi masalah dan halangan . tapi siapa tahu . double check! .

semalam bukak2 blog *** aje . dier dah amuk2 . benganng . aduh .kesian lak . harp bersabar dan tidak putus asa . bykkan dOa . insyallah segalanya ada hikmah .
tapi apa2 pon . mungkin ada benarnya . kita melihat satu benda salah pd orang lain , kita mngenal pasti kesalahan itu . kita tahu cara untuk mngelak dari terjebak dari kesalahan itu .
akan tetapi ... kita tetap buat .

"senang aje nk cari kesalahan orang ... pusing kiri kanan dah nmpk . tapi susah ke nk tgk kesalahan / kelemahan diri sendiri dulu? "


moga aku sedar bila aku buat kesalahan

kalo aku tak?

selalu mngharap teman2 aku sentiasa membetulkan aku . tak yah kasar2 . tenang2 pon takpe . hehe..

"paling sedih skali bile dia pon tak tahu kenapa . mungkin dia lupa "

aduh . ayuh ingat mengingati .
ingatkan gue deh!



saya ingat satu ketika dulu masa kecil2 , hingus dan juga muka sembab
"umar , apa cita2 kamu? " tnya mllmh
(blur)
" kamu dengar tak nie umar? . kamu nk jadi apa besar nnt? "
"saya nk jadi cam ayah saya . dia hero saya "


saya sayang abah . moga cepat sihat .

(Read More..)

Aug 16, 2008

diam diam berisi

. Aug 16, 2008 .


salam sejahtera kepada semua . moga dalam keberkatan

alhamdulillah masih tenang dan 'seronok' dok kat M'sia . tak lama lagi nk balik dah . tgk list2kan benda nk bw balik sana . tak nk aa pulak tertinggal .
kalo dulu kat Hira' . tertinggal leh aje call umi atau abg2 soh hanta . hahah . tapi kalo Padang camne? . nyum2

macam minggu lepas gak . byk pulak kenduri2 kawen minggu nie . kena pi . wakil family Ariffin .
" tak leh jadi ni mar . semua orang kawen dah skrang . kalo camtu aku pon nk kawen aa "
"tak leh aa . ko tak pergi mesir agi "
*buat2 paham

paling best bile orang kawen ialah gambar . byk aa cameramen dengan gajet2 yg mnyilau kan mata . sungguh buat aku tertarik .
"insyallah tak lama lagi ko jadi camtu..(tuding kat cameraman)"



shhh..
kan lebih baik diam dari berkata2 benda yg tidak pasti , kan lebih baik diam dari berkata benda yg 'up' kan diri sendiri . kan lebih baik diam dari ngumpat?..kan lebih baik ..


Rasulullah s.a.w memberikan ingatan di dalam suatu sabdanya yang bermaksud: “Barang siapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat maka hendaklah ia berkata yang baik-baik atau hendaklah ia diam.”


pressure untuk nmpk bagus , pressure utk kesenangan dan 'power' . bisa aja kita lakukan apa sahaja . berkata buruk dan mnghina teman2 yg lain .
tiada rasa serba salah , tiada rasa kehinaan kerana 'nikmat' itu mngaburi iman kita . nyum . kan lebih baik diam..
kata dusta dan cerita dongeng yg sering kedengaraan . tambahan lagi dicicah dengan sedikit lawak2 fitnah yang mngnompokkan itam dihati ... senyum skrang , berbuih mulut kutuk kejap lagi .

"kalo ko tak jujur ngn aku . sape lagi? "

Sabda Rasulullah lagi yang bermaksud: “Barang siapa yang banyak perkataannya, nescaya banyak salahnya dan barang siapa yang banyak salahnya nescaya banyak dosanya dan barang siapa yang banyak dosanya maka api neraka lebih utama untuknya.”


makanya . bukan maksudnya kita diam aja sihh ... tapi ini masanya menunjukkan kita hamba yg menggunakan akalnya yg diberikan dan seiring dengan imannya dalam setiap perbuatan . dalam berkata2 misalnya .

waduh . tersenyum sendiri saat kedengaran lagu hijjaz . pada awal nya ga' ngerti ...lma2 ... ga' lepaskan peluang untuk dengarin lagi . waa..

"alangkah indah hidup ini...hidup bersama iLahi...kehendak Allah difahami ... pandai menerima darinya "

cam plik . dengarin dulu .


ok ok .yuk ke kenduri . malam nie jangan lupe futsal bareng kat s7 !


(diedit)tambahan


mencari ALBUM JUSTICE VOICE - JGN MEPET - MEPET
*sape2 ada..bgtau aa . mau2 .
"hei kamu ayuh jaga sikap mu , jagalah jarakmu , jaga lah hati mu , dimana saja..ah ha! .."

(Read More..)

Aug 12, 2008

hari ini untuk hari esok

. Aug 12, 2008 .

hari nie sungguh berat bagiku . sedih dan sedikit hampa .


"...rugi lah seseorang itu apabila hari ini kurang dari semalam "


tapi insyallah ini permulaan untuk sesuatu yg baik . aku akan terus usaha dan tidak buruk sangka .

moga kita leh istiqamah . mencari kebenaran . tenang n teguh dalam kebenaran

Ya Allah....berikan kekuatan



Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir".

(Read More..)

bangun tidur . apa lagi?

.

a'kum
pagi buta nie lah jadi mangsa . mata masih 'bangun'

awal2 pagi tadi
" uma , pak din meninggal 230pagi tadi "
muazzin Raudhah Al Ikhwaniyah , tubuhnya yg kecil , ala2 Ibrahim Pendek . terduduk aku dengar berita . teringat dulu tym aku sekolah rendah
" hah! kamu , turn ko lak azan . tak reti pak din ajar "
suara serak2 ganas dia tuh . sekali dengar mmg laa cuak . tp dia lebih sering kelihatan diam dan tersenyum dikala lawak jenaka . alfatihah

teringat satu hari itu
"uma , pi laa surau awal skit hari nie . serak dah suara pakdin tuh . pi laa ganti dia azan zohor nie"


alfatihah . moga tergolong dalam orang2 beriman


semasa ziarah keluarga arwah pagi tadi . dengar lah desas desus
"last skali aku jmp dia..kol 4 tadi laa . itu laa kali terakhir "

" aku tak tahu laa knp , semalam aku cari2 dia , nk aja aku minta maaf kat dia . yer laa . mane tak nyer selalu aje aku kaco2 dier . (senyum) "

"selalu aje dengar azan serak dia , tapi semalam aja aku tidak pergi "

saat ini . kata lah apa jua . dah lepas . forgive

Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu. Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam surga maka sungguh ia telah beruntung. Kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan. (QS. 3:185)



jgn lah kita tangguh apa yg hari kepada esok . jgn lah kita tangguh suatu kebaikan hari ni kepada esok . kerana kita tidak tahu apa episod hari esok . Dia Maha Mengetahui .

menghargai~

Sesungguhnya orang yang cerdas adalah orang yang selalu berpikir dan mempersiapkan dirinya untuk kehidupan setelah kematian…



kita bersiap , saya bersiap ... ayuh bersiap


kamu!
saya mohon maaf atas kesalahan saya

(Read More..)

Aug 11, 2008

PERSIS

. Aug 11, 2008 .

quick post
dah dapat video

mari tgk .

http://www.youtube.com/user/Alexumar

jgn lupa komen k!
citer / gossip nnt k!

(Read More..)

Aug 7, 2008

dia pulang

. Aug 7, 2008 .

rasa cam semalam baru aje ketemu .
alkisaaahh..


sedang bincang dgn manager baru tentang show akan dtg
" mar ! jam 0055 tarikh 070808 nie ... esok ke hari nie?? "


"yuh!" alhamdulillah , walaupn sedikit kabut dan ribut , saudara ku Aimanuddin selamat dan sempat menaiki kapal terbang pulang ke bumi Mesir
"sempat lagi kita nk jamming nie ... jom!"

"ok ok ... one tuu tree ..
semalam~"


“Sesiapa yang melapangkan seorang muslim dari satu kesusahan dunia nescaya Allah melapangkan untuknya satu dari kesusahan di akhirat. Sesiapa yang memudahkan seseorang yang berada di dalam kesusahan nescaya Allah akan memudahkan (urusannya) di dunia dan di akhirat dan sesiapa yang menyembunyikan rahsia seorang muslim nescaya Allah akan memelihara rahsianya di dunia dan di akhirat. Dan Allah sentiasa menolong seseorang hamba selama ia menolong saudaranya”.

*sambungan selepas bangun pagi bermula dengan Pertandingan Persis di UM . alhamdulillah . baru aja dapat 1 folder penuh dgn gmba and video .

*masih menunggu gmba n video dari Nafis n Naim
manager bgtau , persembhan kami agak menarik perhatian para penonton . walaupon ade gak sumbeng sumbang tapi seperti Sifo pesan
"kamu mmg datang untuk menyumbangkan suara"
alhamdulillah saya puas , untuk info
belakang tabir , disebalik persiapan program ni . leh tgk kat blog musaf .
“Engkau mestilah mencari saudara-saudara yang jujur dan hiduplah di kalangan mereka kerana mereka itu adalah perhiasan di waktu senang dan bekalan di waktu kesusahan”.
byk benda aja yg kita tidak tahu . byk benda aja yg kita tak leh nk ungkap ngn kata . terlalu byk . Tuhan sahaja yg tahu . Dia mngerti . moga dipermudahkan jalan perjuangan kamu . sahabat sentiasa doakan kamu . ameen~
Allah Knows

When you feel all alone in this world
And there’s nobody to count your tears
Just remember, no matter where you are
Allah knows
Allah knows

When you carrying a monster load
And you wonder how far you can go
With every step on that road that you take
Allah knows
Allah knows

CHORUS
No matter what, inside or out
There’s one thing of which there’s no doubt
Allah knows
Allah knows
And whatever lies in the heavens and the earth
Every star in this whole universe
Allah knows
Allah knows

When you find that special someone
Feel your whole life has barely begun
You can walk on the moon, shout it to everyone
Allah knows
Allah knows

When you gaze with love in your eyes
Catch a glimpse of paradise
And you see your child take the first breath of life
Allah knows
Allah knows

CHORUS

When you lose someone close to your heart
See your whole world fall apart
And you try to go on but it seems so hard
Allah knows
Allah knows

You see we all have a path to choose
Through the valleys and hills we go
With the ups and the downs, never fret never frown
Allah knows
Allah knows

CHORUS (x2)


BRIDGE:
Every grain of sand,
In every desert land, He knows.
Every shade of palm,
Every closed hand, He knows.
Every sparkling tear,
On every eyelash, He knows.
Every thought I have,
And every word I share, He knows.
Allah knows



p/s : [adz] tiada portal nasyid hnya jadikan gmail untuk upload nasyid . username n passw ada kat bawah nie .

(Read More..)

Aug 4, 2008

download

. Aug 4, 2008 .

sedang kemas kini port letak mp3 nasyeed
username : ummah.my@gmail.com
password : fortheummah

baru upload
album gradasi - anugerah terindah
album Muadz Al Asr
album Hijjaz Pelita Hidup IV

akan datang
Jamaican Cafe - musik mulut
album Aku Ori Bukan Fotokopi
Almassar Konsert at Mahaad Hamidiah
Dhuat dan byk lagi ...

(Read More..)

Fair Antivirus

.


"... benar lah cinta buta melalaikan . tanpa memikirkan batas syariatnya "
Hijjaz - Pemaisuri Hatiku



permulaan dengan sesaknya PC FAIR di KLCC Convention Center semalam . berkat driver gempak dan juga skill2 cilok . sampai tepat waktu .

sedikit sedih dengan PC Fair . tak byk masa untuk melihat2 tetapi sempat terjeling harga HD . WD 2'5 , 250g without casing = RM215
aduh . murah skit dari tym aku bli haritu . dapat save 15 ringgit . huhu .


"semuanya itu hnya ujian di dunia , ia adalah mahar untuk kita ke syurga"
Hijjaz - Permaisuri Hatiku



pulang dgn senyum dan gelak ketawa . janji ketemu teman2 yg lain tapi tak jmp2 .
"ill follow u to andalas k "
tiba2
"where r u uma? , saya punya keluarga angkat saya hantar saya k . sorry . u kat mane?"
aduh . janji jumpa . tak jmp2 gak .

"aku lepas nie baru pi KLCC . lmbat skit . jmp sana "
tiba2
"ko kat ne? aku tunggu kat tasik insan2 duduk lihat air cetek nie . "

"aku keluar exit lain aa mar ... jmp lain kali laa k "

bukan rezki laa . bersyukur pulang dengan beberapa items yg sangat2 berbaloi bli . Speaker Altec Lansing yg power . tambah lagi MP3 Sony . wah2 .


"dan jangan lah engkau menghampiri zina; sesungguhnya ia adalah perbuatan yg keji dan seburuk-buruk jalan" al-isra':32


Photobucket

ada insan bertnyakan aku apa antivirus yg kamu gnakan?
try jawab .

1)AVG Anti - Virus Free Edition -> link
antivirus nie best sebab dpt dwnlod update file . takyah penat online komp . donlod file sudah . walaupn mendapat ranking Most Popular Download kat CNET Download.com dengan 2,090,399 downloads . tetapi saya sebagai pengguna meletakan ia paling bawah tapak kaki . gna baru tau . byk virus tidak dideteksi .

mesti pelik . kutuk2 tapi pakai gak . ni antivirus cukup syarat aje . huhu .

2)Spybot - Search & Destroy -> link
spybot nie best . free and sungguh otai . tak tahu nk xplain camne tapi leh try tgk kat websitenya . seingat saya ini free software . Kalo tak kena pandai2 cari crack .
yg bestnye ia mendeteksi segala perubahan dalam komp , dan perlu mendapat approval dari administrasi (tuan komp) . so kalo benda2 yg kita tak kenal tu..tekan aje block . hehe .

3)PCMAV (PC Media Anti-Virus) -> link
ini anti virus lokal dari Indonesia . bagus . antara paling bagus . mudah deteksi worm and trojan . spam dan application2 yg merbahaya . mendeteksi application2 autorun yg mengelirukan . pastu ini hnya sekadar application . takyah install2 . file kecil dan mudah di bawa kemana2 . letak dalam thumbdrive . lepas presentation , scan trus . mudah~


*sudah upload kat ummah.my@gmail.com . lihat section 'dunia aku'


4)Advanced WindowsCare V2 Professional -> link
ini houzmate aku yg installkan . tak habis2 promot kat mmber . tapi mmg bagus . hnya application ringan . buleh kata sama cam Spybot - Search & Destroy tapi alang2 dah dia install tuh . saya biar aje laa . tapi ini mmg application berbayar . makanya kena cari crack atau patch .


habis berbuih cakap . soalan seterusnya Tak Slow ke Komputer ko gna antivirus byk2 nie?aku gna McAfee & Norton gile slow ...

makanya gini .
bila saya buka komp , hnya AVG dan Spybot - Search & Destroy yg akan terus autorun . nnt dier kuar kat kanan bawah screen . AVG antivirus ringan , tak burden . Spybot - Search & Destroy lak...biasa aje aa .

yg 2 lagi antivirus itu , hnya ber'aksi' apabila dibuka application itu .

camtuh lah . bukan yg terbaik pon cam saya nie .
tapi alhamdulillah komp ini masih mampu bertahan sampai skrang , tanpa ada kecederaan dalaman hasil serangan virus / spam / trojan / dan application merbahaya . alhamdulillah

terima kasih kepada Along , Abdul Hafiz Ariffin a.k.a Rainman kerana tunjuk ajar .

bukan tahu sangat pasal ini . tapi kalo ade info atau penerangan lagi baik . kongsi yuk! .. pengen tahu gak sih . . komen skit~


(Read More..)

Aug 3, 2008

smile~

. Aug 3, 2008 .

" bukan intan permata bukan paras rupa pandangan Tuhan pada manusia "
layan pulak dengar album Hijjaz - Jalan Bahagia . semua lagu best . semua . promot2~


susah benar nk dapat gmba . yer laa kita nie hanya meminjam , menyebok kamera orang . berterima kasih kepada tuan kerana sudi meminjam dan melayani ke'sengal'an saya .

sengaja nk tayang skit gmba tym kenduri bro im n ksara . kameraman amatur . hnya bisa tersenyum .



Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket


mencari gmba and video tym kenduri ini . kalo ade leh kongsi2 . nk tgk2 gak .

dan

mencari gmba and video tym PERSIS (Pertandingan Suara Ibnu Sina) UM , arraid dan juga Shotul Hira ' (gempak!!) . leh bgtau saya . saya mahu .

hubungi saya : Alexandermuslim@gmail.com

(Read More..)

Jul 28, 2008

mnarik!!

. Jul 28, 2008 .

a'kum .
alhamdulillah , sungguh mencabar . minggu yg menarik .

berkejar2 dengan 2 program besar dalam 2 hari . malam tido jam 3 ke 5 . pagi bangun awal untuk terus mulakan hari . sentiasa lalok dan kurang O2 . inilah hasilnya .

tapi akhir minggu ini diakhiri dengan pertandingan di UM . jutaan terima kasih kepada Musaf and Afif kerana sungguh byk membantu . dari hadir lewat , penampilan yg lain , bayaran lmabt , hingga "menepati" syarat2 pertandiangan . terima kasih kepada kamu berdua . hari itu sungguh....menarik .

"aku mmg tak nk angkat ko call , nnt ko marah.."


"nk buat camne ... asal promo"


"... and im hearing this voices "marry her" ...."
"U ARE HEARING VOICES?????!!!"
huhu . lawak .


"... btulkan niat kita , mmg ini boleh menjadi fitnah kepada kita , tetapi kita tonjolkan keindahan islam itu dengan peribadi kita .."
*blur..
Alhamdulillah , pertandingan semalam mmg berjalan dengan lancar . menepati hati penulis . setiap ahli menunjukkan bakat dan kemampuan yg diluar jangkaan . Wakil SMIH juga hadir menampilkan lagu
1) Luka Di Jenin (lirik/lagu : Funis )
2) tak ingat lagu apa ... tapi sedap laa..

Sesiapa yg ada rekod video atau gmba2 tym pertandiangan itu . kongsi2 lah dengan saya . huhu . tym itu masih berkejar sana sini . tak sempat nk tangkap gamba or video .


terus ke Low Yat untuk membeli barangan komp . alhamdulillah akhir minggu ini ku habiskan dengan jalan2 dengan aiman .
mungkin aiman masih belum belajar untuk berkongsi . semua hak milik dia . sambil berjalan2 dengan Along , aiman sering menolak2 dari belakang .

"kenapa man?"
"ni bah man!! " (ini abah aiman)

duduk2 burak2 ngn kak long .
"ni bu mika" (ini ibu mika)

sampai terjerit dari atas sambil jalan nk amik kete .
"NI BAH MAN!!! "

takde orang nk curi kasih sayang aiman . huhu

sudah masuk minggu ke 4 . masih bersedia .
masa untuk tido

(Read More..)

Jul 20, 2008

cukup untuk hari itu ,

. Jul 20, 2008 .

salam kepada smua bloggers .

permulaan hari minggu minggu ini , agak sedikit ganas .
cute . penat . senyum . sakit . dan puas .
laporan seterusnya musaf tulis , aku tak larat . nk jalan2 keliling kota .
"saya berbangga . ko qudwah hasanah aku "


my parent baru aje pulang dari melawat abg aku di Ireland . mungkin seronok sangat , hampir 2g , gamba2 sahaja . untuk habiskan mlihat dan mendengar cerita tak cukup satu malam .

"...gembirakan hati mereka seperti mana..."

hamdulillah byk juga hadiah2 n barang2 yg di bawa pulang . tersenyum sedikit . aiman pon dapat hadiah .
" no no no , nie aju man " aiman awal2 dah sound orang jgn amik baju dier .

hari ni aku agak sedikit kecapekan , tapi hati rasa puas dan berbangga .
untk semalam , cukup lah untuk hari itu , kita mula hari baru hari ini , moga hari ini membawa warna baru

masih terus bersemangat .
alexumar @ andalas

(Read More..)

Jul 18, 2008

kalah dan menang

. Jul 18, 2008 .



"aku dah putus asa . penat dah . semua cam gile aje skrang . bumi tertekan . bukan senang nk buat keje baik nie . ko rasa camne?
"

"hm .. ko nk menang atau kalah ? "

" sure aa nk menang .!! "

" saat kekalahan itu bermula apabila kamu merasa lemah dalam perjuangan & saat kemenangan itu bermula apabila kamu melawan rasa lemah itu .. "

" hm ... Syed Qutb ek ?"

" yup "

(Read More..)

Jul 14, 2008

ovula dan palatum

. Jul 14, 2008 .

salam sejahtera .

kalo kita melihatkan , kita dikurniakan 2 telinga . ada yg telinga besar . ade kecil . ada juga yg "pointy ears" . kita gnakan untuk mendengar informasi2 dan juga mengimbangkan badan . ada yg mempunyai telinga yg mmpu mndengar bicara orang , walaupn jauh tempatnya . tetap dapat mendengar apa yg mereka gossipkan . huhu .

kita ada 2 telinga . 1 mulut . ratio 2 : 1
makanya penggunaan mendengar adalah 2 kali byk dari berbicara

dengan mulutlah kita akan mendapat nama , mendapat pangkat , mendapat kekuatan itu sendiri . mendapat perhatian . akan tetapi . rugi lah kita bila itu sahaja yg kita cari .
berkata untuk merendahkan orang lain , mnceritakan keburukkan teman2 , setiap kata2 dihiasi dengan kata2 carutan yg menjadi kebiasaan


*”Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat,
maka hendaklah ia berkata yang baik atau diam”. (Riwayat BUKHARI & MUSLIM)

*”Barangsiapa diam maka ia terlepas dari bahaya”.(Riwayat AT-TARMIZI)

*”Barangsiapa yang banyak perkataannya,
nescaya banyaklah silapnya. Barang siapa yang banyak silapnya,
nescaya banyaklah dosanya. Dan barangsiapa yang banyak dosanya,
nescaya neraka lebih utama baginya”. (Riwayat ABU NAIM)

adakah kita benar2 percaya dan beriman ? mempercayai Kenikmatan Syurga dan Kesengsaraan Neraka?

Manusia tidak akan dapat mengalahkan syaitan kecuali dengan diam.
Jalan yang terbaik ialah diam sekiranya kita tidak dapat bercakap
kearah perkara2 yang baik. Bicara yang baik adalah lambang hati yang baik dan bersih yang bergantung kepada kekuatan iman pada diri manusia.
Dari Abdullah bin ‘Amir R. A, Rasulullah S. A. W bersabda:
” Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..”

" makanya itu lah sebab kita kena sentiasa berfikir sebelum berkata . jgn men lepas ajer . semua kan berjalan dalam satu . pikir bicara . "
teman ingatkan .


semoga saya berubah . pahit terasa vallate papille . aduh ...
"mar , ini dah ngumpat nmanya "
erk!
terima kasih

(Read More..)

Jul 9, 2008

selalu terbang

. Jul 9, 2008 .

a'kum dan salam sejahtera kepada semua .
bersyukur dengan internt connection yg agak bagus , dan komp yg mampu . ku masih buleh menulis .

edited
penulis dalam keadaan yg baik , sehat , tersenyum , sedikit kekerintingan rambut , berusaha untuk terus menjadi terbaik n bangkit . "waras pak" . dan masih lagi belum melaporkan pada pihak polisi . hu

minta maaf semenjak balik hari tuh , nie entri y kedua . mungkin ada benarnya kata2 en.LiVe , terlalu excited , semangat dan berkobar2 dalam diri untuk buat sesuatu , tak nk jadi cam dulu . sering ngorok di atas katil dan depan komp dan tv . makan tido dan solat . ingin melakukan sesuatu . tidak mahu rasa tidak puas hati . cuba dan usaha untk mendapat kepuasan . eheh

pertama2nya , saya bukan "selalu" balik . saya minta maaf kalo ade yg merasakan kepulangan saya sebagai "selalu balik mesia" . akan tetapi bukan saya yg selalu pulang , cuma kamu aje yg kurang pulang atau tidak pernah pulang lansung . hm . menikmati dan mensyukuri nikmat depan mata sebelum ilang nikmat dan tak keruan mencari .
"kamu2 oversea , saya hnya over'selat' "

bertemu teman2 yg ada , melakukan sedikit aksi2 yg ganas , dan kembara2 yg berhikmah (insyallah) , dan cuba tidak mnghabiskan minyk .


semenjak kenaikkan harga minyak yg sungguh menakutkan , bilangan kereta di jalan raya makin kurang . setiap pagi hantar akak pi keje , petang2 balik dari bertemu teman , jalan raya tidak sesesak yg aku bayangkan . semua orang dah terbang ka?


itu sahaja untuk hari ni . nk makan roti canai + nasi lemah + teh panas kurang manis
inilah Malaysia .. hm


" ...dan janganlah kamu sembunyikan yang hak itu , sedang kamu mengetahui." 2:42

(Read More..)

Jul 3, 2008

masa untuk pulang

. Jul 3, 2008 .

133 pagi 2 July
takleh tido . katil tak sedap . hati tertnya .
"ade ke barang tinggal ke?"

730 Bandara Padang 3 July
1 jam sebelum berangkat . melihat tiket aku . btul ke nie?

1030 time M'sia LCCT
sampai kat tepi kedai Boikot . member tertnya aku pulang naik apa . aku pon tak pasti . secara jujurnya aku tak tahu pon aku balik dengan apa . waaaa~

msg . semua kerabat

*buzz
"hah? uma balik hari nie? "

"siapa nie? tgh keje "

"sori tak leh jempt "

wah! . leh lupe bgtau aku pulang . bgtau umi abah aje . huhu


600 petang . Taman Sri Andalas . 3 July 2008
aiman lari2 . umah cun . tgk beg2 yg berat . terhenti

" im home "


alhamdulillah . moga kukuh dalam kebenaran . sentiasa betulkan niat

(Read More..)

Jun 22, 2008

. Jun 22, 2008 .

Ya Rahman , berikan kekuatan pada hati ini . .

aduh . sakitnya



tabahkan hati ni melalui hari2 .

(Read More..)

Jun 16, 2008

bangkit itu..

. Jun 16, 2008 .




bangkit itu

susah..
susah melihat orang susah , senang melihat orang senang

bangkit itu
takut..
takut korupsi!
takut makan yang bukan haknya!


bangkit itu
mencuri..
mencuri perhatian dunia dengan prestasi

bangkit itu
marah..
marah bila martabat bangsa dilecetkan!

bangkit itu
malu..
malu jadi benalu
malu minta melulu

bangkit itu
tidak ada..
tidak ada kata putus asa

Bangkit itu… AKU!
Untuk Indonesiaku…



bangkit itu kita
puisi bangkit -- dedy mizwar

(Read More..)

Shift Your Paradigm

.

Shift Your Paradigm

salam sejahtera teman

3 / 7 / 08

tarikh tiba di Malaysia . insyallah jika tiada halangan .


" anda semua kuda - kuda!! "

(Read More..)

Jun 13, 2008

selamat datang

. Jun 13, 2008 .


mika affan abdul hafiz







umar doa agar mika affan menjadi anak yg soleh .













aiman teropong apa tu?

(Read More..)

Jun 12, 2008

aiman upgrade

. Jun 12, 2008 .

mulai skrang Aiman tidak buleh laa nangis selalu .



kena blaja untuk berkongsi dan beralah


kerana


Aiman sudah jadi seorang abang



maka
pandang ke depan dgn penuh keyakinan

sentiasa cuba dan usaha untuk mencapai yg tertinggi







tiada yg perlu dirisaukan . kerana umar masih sayang aiman ... always.

(Read More..)
 
http://alexumar.blogspot.com is proudly powered by Blogger.com | Template by Agus Ramadhani | o-om.com