Sep 14, 2007

gegar ramadhan~

. Sep 14, 2007 .

a'kum kepada semua
selamat menyambut ramadhan..
"Jihad Ramadhan . fasting + hw + perangai manusia"
huhu

aku suke kerajaan kite..suke buat alasan..
gempar pertama
"kami akan hnya bawak pulang jika ade 2 gmpar berturut"

gempar kedua . 2 gempar berturut . dengan amaran tsunami . rumah roboh and retak . beberapa kematian
"masih belum ada korban jiwa dikalangan kami . dan semua masih terkwal . kami akan bawak pulang jika ade korban yg lebih byk"

amaran gempar lebih kuat & tsunami . di minta evacuate ke higher ground .
"kamu semua buleh pulang . tapi tiket dan byran imegresen sendiri . lebih kurang 1 juta rupiah"

*ayat2 diubah supaya lebih mudah difahami


cek poket . ade 10 ribu rupiah . pi kedai bli air . puas ...

hamduylillah masih ok dalam menyambut ramadhan .
tarawikh pertama aku tak sempat pergi kerana gempar 7.9 kat Bengkulu dirasai .
terpaksa buat evakuasi ke tempat lebih selamat .
"ed hang katmana?"
"aku tak tau mana aku..angkut bawak aku lari..aku tak leh turun..tulung@!"
esOk, pagi hari gempar 8.3 kat Mentawai . hamdulillah keadaan masih terkawal

dah dua tahun lepas tarawikh pertama . insyallah aku try my best untuk mnymbut ramadhan sebaiknya.

permulaan ramadhan aku agk spesel tahun nie . bukan sahj berjauhan ngn famili . berjumpa kaan2 baru yg best lagi pelik . dan juga muqadimmah sangat menggemparkan iman...

"ini sebagai peringatan kepada kita . sama2 kita amar ma'ruf nehi mungkar"
tapi orang byk gna tym2 camni untuk amik kesempatan ber"ukhwah" lebih2 lak . hamdulillah khalif aku dah tegur ngn baik . tapi hidayah terpulang kat die nk terima ke tak .
"aku dah bgtau .. khalif..ko mmg da best .. kalo nk gado ajak aku k"

tgh aku dOk2 pandang langit muhasabah . ter detik wajah insan tersayang . amik hp cepat2
"weih!..ko pi tak habaq aku apesal!...bengang tul!"
selamat jalan kepada Ham . semOga dunia di sana dipermudahi dan diberkati . jgn lupe janji2 kita . aku tunggu ko pulang nnt.

"uma leh tak post ke sini nnt?"
"aku pn tak pastu aa ham"

pagi tadi gempar . tak sempat amik hp . ham try call byk kali . sori sangat . takpe lah . nnt ade rezki kte contact k~
rajin2 lah kamu di sana ... langit bukan lagi batas . terbang tinggi .


aku dah mula cuti . cuti seminggu . serOnok sambut awal ramadhan ngn cuti . dalam masa sama dalam keadaan berjaga2 ..
dOakan keselamatan kami disini .
"umi sori uma tak bgtau . just uma tak nk umi risau ... uma ok aja . macho tuh! ..haha.."

salam Ramadhan
muqadimmah yg menggegarkan iman . tarbiyyah ramadhan bermula ..~

3 comments:

kOala said...

balik je umah..kan senang. kat padang tu tak lame je lg! same ngan taun lepas..~ pesanan dr kOala. heh~

[alex+umar] said...

bukan tak nk balik .

kalo nk balik kena ade sejuta rupiah
lagi pon tiket flight penuh

janji kerajaan tak dipenuhi.
mereka nk tunggu kami kena tsunami~

dOakan kami sini~

Anonymous said...

kerajaan mmg boDO...

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

 
http://alexumar.blogspot.com is proudly powered by Blogger.com | Template by Agus Ramadhani | o-om.com