May 1, 2008

angan dan mimpi

. May 1, 2008 .


dalam dunia angan angan . seorang budak mengimpikan supaya semua ahli rumahnya bersenam mengelilingi kota bermula jam 630pg .
dengan merasakan aktiviti ini dapat mengeratkan lagi ikatan persaudaraan antara ahli rumah . beliau sangat2 lah mempromosikan angan beliau ini

semua bermula dengan mimpi beliau. setelah hampir setahun tinggal berlima pada awalnya bagaikan orang asing . temu tidak tegur dan sebelah mata pon masih belum pasti mahu pandang .
tetappi masa mengubah segalanya . dengan ber asaskan respek dan fun . mereka menjadi antara rumah yg mmperlihatkan kesatuan antara ahli rumah yg tiada bandingannya .
"saya tahu rumah ini ada malayu , india , n china . tapi kita semua manusia . respek each other "

dengan bangga nya budak india ini bangun dari tidur . dan tersenyum . kegembiraan masih jelas dimuka air nya .
"aku mimpi . kita pergi kelas cam 1st day dulu . pakai baju putih . jalan sama "
menceritakan sebahagaiann dari mimpi laila nya kepada ahli rumah , mmbuatkan ahli rumah memandang antara satu sama lain . terkesima .
terasa bahawa mereka memikirkan benda yg sama . sejak awal dahulu . byk benda berlaku . byk kejadian menimpa . byk benda berubah .
antaranya kita merasakan kita tidak serapat dahulu . semua dapat merasakan itu .
"aku rasa mimpi ko mungkin jadi kenyataan "

esok nya . mimpi jadi knyataan . penuh dengan perasaan bangga . yakin dan tidak rasa malu . yg ada cuma rasa kesatuan dan kesefahaman .
tidak kesah jika di pandang pelik . di tenung jelek . kami semua tahu ini kami di sini kesatuan persahabatan penting . n kami cba sedaya upaya menjaganya .

setiba di kelas . hnya satu perkataan mmpu di ungkapkan oleh semua orang . (selain poyo laa)
"kompak"
kami duduk . tenang . semua pandang kepada budak india mimpi ( oh! nma nya nor)
"mimpi ko jadi knyataan noor! . so ape jadi dalam mimpi ko selepas nie? "
"kita semua lima sahabat , sepak nathan "
(gelak)

bermula dengan mimpi .


seperti awal cerita ini . Nor mahukan ahlinya untuk bersenam . mngelilingi kota di sepanjang pantai indah . angin lautan Hindi mnghembuus . debu pasir hinggap di pipi .
mmpromosikan supaya semua orang bangun sebelum 630 pagi . dan bersiap .

kerana terlau excited . beliau mmberikankan nma Khusus sempena hari aktiviti2 ini . Hari Kartini . sempena rumah kami di Jalan Kartini .
pada malam hari Nor pergi ke setiap bilik ahli rumah untuk mengingatkan meraka

"Ikhlas!Muslim!esok bangun k . senang kejut aa!"
"Nathan! (cakap tamil . sori tak paham . samthing about jgn tak pergi esok ) "
"Chan!...u good chan.."

malam tuh dier tgh kan route mane yg sesuai untuk bersenam and jogging . Ikhlas n Nathan terpaksa keluar untuk mnghadiri forum . Chan ada date . yg tinggal hnya Muslim dan Noor .
Muslim tenang dalam bilik tgk komp murahnya .
"weih!ko nie dok dalam bilik aje . semua nk kuar ade hal . ko aje yg pemalas ." "so ko nk pergi mane?" "alamak!!...aku dah lmbat .. peace . aku balik lmbat taw!" "KUNCI PINTU!!!"


Melihatkan semua ahli begitu semngat untuk mnempuh hari esok . malam sebelum pon sudah sebok dengan byk benda . Muslim tenang duduk baca nota .
jam menunjukkan pukul 3 pagi . mereka masih belum pulang ...

muslim tertido


apa yg manusia biasa mimpi? . apa yg mereka mahukan paling? apa yg mereka rindu paling? . mimpi triggered by riaksi kimia dalam otak . mnghasilkan mimpi yg best atau tidak .
does mimpi tell us things? . do dreams tell us the truth ? ..bukan ke mimpi tu sebahagian dari otak kita berkomunikasi ngn kita .
dah lma tak mimpi .

"semalam tido ngn tenang . in the dream , saya di judge oleh orang lain . mereka menyatakan sesuatu yg bukan buat aku takut atau cuak . tapi ia buat aku terasa , terasa hati gile! ."
"macam setiap kata dalam mimpi tu , mlambangkan diri aku sebenar . macam otak aku marah aku for not being true to my self . selma ini aku tipu diri sendiri"

"For so long , kita tipu diri sendiri . sampai satu masa , diri kita , minda kita amuk . macam otak aku sedarkan aku . macam aku terima hidayah .... macam..."
"...macam ko tgh mimpi?" sengaja dipotong bicara
" macam ini peluang aku untuk berubah . "
"ape ko buat masa ko bangun ?"
"aku teduduk . sedih , konfius , paling pon sedar . ko dah blja blok neuro kan? bg idea . jelaskan skit "
(gelak)

terdengar perbualan semasa makan di ampera peveret aku . huhuh .

orang kata . mimpi jadi kenyataan . mimpi hnya cebisan dari kemahuan kita . mimpi itu crap! .
melihat semua..bagi aku , aku kata .
mimpi itu hnya mainan minda yg lemah



esok pagi . kedenganran lagu Mendung . tanda alarm Muslim berkumandang . bangun . sOlat . keluar bilik
semua masih tido . mendendangkan lagi waheeda
" bangun lah dari tidur ... buka mata ... pandang ke sana ... moga bejaya "

tido

mungkin ada mimpi dan angan yg juga tidak jadi kenyataan .


Alexumar bangun dari mimpi
Padang
0938

3 comments:

Anonymous said...

so mana gambar keliling kotanya?

~ke k.sarah yang tak faham artikel ni?

ksarah

Rainman said...

0938 tuh aper?

Segalanya bermua dengan angan2, mesti disertakan dengan usaha, baru boleh jadi kenyataan ...... usah tanya aper kan jadi kemudian... Lakukan saja! kejayaan pasti dalam genggaman.

[Alex + umaR] said...

maaf kalo tak memahami . sering disalah paham..

huhu..

"destinasi tak penting ... perjalanan itu paling beharga . "

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

 
http://alexumar.blogspot.com is proudly powered by Blogger.com | Template by Agus Ramadhani | o-om.com